جنس "شوکران باغی"(Physospermum Cusson ex Juss.) متعلق به تیره چتریان (Apiaceae)، دارای گونههای داروئی و معطر بسیار ارزشمندی است که تاکنون بالغ بر 18 گونه از این جنس در جهان و یک گونه از ایران گزارش شده است. در این تحقیق بهمنظور بررسی ترکیبهای شیمیائی اسانس گیاه شوکر چکیده کامل
جنس "شوکران باغی"(Physospermum Cusson ex Juss.) متعلق به تیره چتریان (Apiaceae)، دارای گونههای داروئی و معطر بسیار ارزشمندی است که تاکنون بالغ بر 18 گونه از این جنس در جهان و یک گونه از ایران گزارش شده است. در این تحقیق بهمنظور بررسی ترکیبهای شیمیائی اسانس گیاه شوکران باغی در منطقه قهرود کاشان، سرشاخههای هوایی گیاه در دو مرحله قبل و بعد گلدهی در بهار سال 1390 جمعآوری، در شرایط آزمایشگاه خشک و به روش تقطیر با بخار همزمان با حلال آلی (SDE) اسانسگیری و شناسایی ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس با استفاده از دستگاههای گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصلشده به طیفسنج جرمی (GC/MS) انجام گرفت. نتایج نشان داد تعداد 25 ترکیب در اسانس گیاه در فاز گلدهی که بهترتیب: ژرماکرن-دی (88/52 درصد)، کاریوفیلن (73/7 درصد) و نونادکان (38/2 درصد) بودند و تعداد 18 ترکیب در اسانس مرحله قبل از گلدهی که بهترتیب ترکیبهای: ژرماکرن-دی (11/42 درصد)، گاما-کادینن (54/5 درصد)، فیتول (79/4 درصد) و بتا-میرسن (61/3 درصد) از مهمترین مواد موثره اسانس و بیشتر متعلق به سسکوئیترپنهای هیدروکربنی بودند.
پرونده مقاله
سورولین یکی از متابولیتهای ثانویه با اثر ضد سرطانی میباشد که در گیاه Psoralea corylifolia وجود دارد. در تحقیق حاضر میزان سورولین، دایدزین و جنیستین در اندامهای مختلف این گیاه در شرایط مزرعه وکشت درون شیشهای بوسیله دستگاه HPLC مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج بدست آمده چکیده کامل
سورولین یکی از متابولیتهای ثانویه با اثر ضد سرطانی میباشد که در گیاه Psoralea corylifolia وجود دارد. در تحقیق حاضر میزان سورولین، دایدزین و جنیستین در اندامهای مختلف این گیاه در شرایط مزرعه وکشت درون شیشهای بوسیله دستگاه HPLC مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که میزان سورولین در اندامهای تولید شده در شرایط مزرعهای بیشتر از شرایط کشت درون شیشهای میباشد. بیشترین میزان سورولین (μg/g fresh wt.3058) در بذرهای قهوهای این گیاه وجود داشت. آنالیز کمی سورولین در کالوسهای گرفته شده از قسمتهای مختلف نشان داد که بیشترین میزان سورولین (μg/g fresh wt.8/2601) در کالوسهای گرفته شده از لپه میباشد. تعیین ساختمان شیمیایی سورولین برای اولین بار از کالوس بوجود آمده از لپه به وسیله تکنیکهای طیف سنج مادون قرمز بسط فوریه (FT-IR)، کروماتوگرافی لایه نازک، کروماتوگرافی ستونی و NMRH- صورت گرفت. بهطوریکه میزان Rfمتعلق به سورولین در کروماتوگرافی لایه نازک 40/0 بدست آمد. همچنین میزان دایدزین و جنیستین در اندامهای مختلف بررسی شده تنها در بذرها به مقدار بسیار اندک بهترتیب 94/0 و 20/0 میکروگرم بر گرم وزنتر بدست آمد.
پرونده مقاله
برگ زیتون از جنبه دارویی در کاهش فشار خون، دیابت، سرطان و تصلب شرائین مؤثر است. در این تحقیق بر اساس طرح کاملاَ تصادفی، نمونههای برگ از سرشاخههای انتهایی و میانی شش رقم زیتون : میشن، بلیدی، کرونایکی، کنسروالیا، روغنی و زرد از دو منطقه گرگان و گنبد در اردیبهشت ماه جمع چکیده کامل
برگ زیتون از جنبه دارویی در کاهش فشار خون، دیابت، سرطان و تصلب شرائین مؤثر است. در این تحقیق بر اساس طرح کاملاَ تصادفی، نمونههای برگ از سرشاخههای انتهایی و میانی شش رقم زیتون : میشن، بلیدی، کرونایکی، کنسروالیا، روغنی و زرد از دو منطقه گرگان و گنبد در اردیبهشت ماه جمعآوری و عصاره متانولی نمونهها (متانول 80 درصد) و با استفاده از روش خیساندن تهیه گردید. میزان الئوروپین عصارهها توسط دستگاه HPLC اندازهگیری شد. بر اساس نتایج حاصله حداکثر مقدار الئوروپین در برگهای میانی رقم روغنی گنبد با میانگین (803/29 میلیگرم بر گرم) وجود داشت. زیتون در شرایط محیطی گنبد با دارا بودن اقلیم نیمه خشک ومیانگین نزولات جوی کمتر و میانگین دمای بالاتر نسبت به اقلیم مدیترانهای گرگان، تحت تنش بوده و در منطقه گنبد نسبت به گرگان، مواد مؤثره و میزان الئوروپین بیشتری تولید میشود. همچنین میزان ماده آلی در گنبد نسبت به گرگان کمتر است اما در مورد سایر پارامترهای خاک تفاوت قابل توجهی بین این دو منطقه وجود نداشت.
پرونده مقاله
باریجه با نام علمی Ferula gummosa Boiss.و نام محلی" باریجه" متعلق به تیره چتریان در شرق، غرب و مرکز ایران مانند استانهای سمنان، خراسان، تهران، اصفهان و فارس پراکنده شده است و به واسطه ترکیبات شیمیایی مختلف نظیر ترپنوئید، کومارین،آروماتیک استر، اسیدها و الکلهای ترپنی یک چکیده کامل
باریجه با نام علمی Ferula gummosa Boiss.و نام محلی" باریجه" متعلق به تیره چتریان در شرق، غرب و مرکز ایران مانند استانهای سمنان، خراسان، تهران، اصفهان و فارس پراکنده شده است و به واسطه ترکیبات شیمیایی مختلف نظیر ترپنوئید، کومارین،آروماتیک استر، اسیدها و الکلهای ترپنی یکی از مهمترین گیاهان دارویی با خواص ضد میکروبی و باکتری میباشد. در این تحقیق پس از جمعآوری صمغ باریجه در تیرماه 1391 از کوههای میقان در حوالی شاهرود، خشک و سپس ترکیبات موجود در اسانس صمغ باریجه به روش تقطیر با آب توسط دستگاه کلونجر بهمدت 5/1 ساعت استخراج و شناسایی ترکیبات اسانس توسط دستگاه GC-MSانجام و اثر ضدمیکروبی اسانس نیز با تعیین حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) به روش انتشار دیسک بررسی شد. آنالیز مواد موثره اسانس نشان داد که بهترتیب ترکیبهای: بتا-پینن (88/70 درصد)، آلفا-پینن (05/8 درصد)، بتا-میرسن (29/2 درصد) و (-) میرتنال (40/2 درصد) از مهمترین ترکیبات تشکیلدهنده اسانس بوده و میزان حداقل غلظت بازدارندگی اسانس (MIC)، بهترتیب علیه باکتریهای استافیلوکوکوس اوروئوس، اشرشیاکلی، شیگلادیسانتری و باسیلوس بهترتیب: 5/62، 5/62، 125، 125 و 500 میلیگرم بر سیسی میباشد. تحلیل نتایج حاکی از آن است که صمغ گیاه دارای ظرفیت لازم برای استفاده بهعنوان هیدروکربن ترپنی با اثر ضدمیکروبی میباشد.
پرونده مقاله
رشد و عملکرد دارویی گیاهان در اکوسیستمها، تحت تاثیر عوامل مختلفی نظیر نوع گونه، اقلیم، خاک، ارتفاع از سطح دریا و موقعیت جغرافیایی قرار دارد. پژوهش حاضر بهمنظور بررسی اثر ارتفاع از سطح دریا بر میزان و تنوع مواد موثره اسانس گیاه رزماری (RosmarinusOfficinalisL.) در دو رو چکیده کامل
رشد و عملکرد دارویی گیاهان در اکوسیستمها، تحت تاثیر عوامل مختلفی نظیر نوع گونه، اقلیم، خاک، ارتفاع از سطح دریا و موقعیت جغرافیایی قرار دارد. پژوهش حاضر بهمنظور بررسی اثر ارتفاع از سطح دریا بر میزان و تنوع مواد موثره اسانس گیاه رزماری (RosmarinusOfficinalisL.) در دو رویشگاه (بهشهر: 2700 متر و بلده: 3215 متر) واقع در استان مازندران در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام شد. برداشت اندام هوایی گیاه بهصورت تصادفی، اسانسگیری به روش تقطیر با آب و آنالیز مواد موثره اسانس با استفاده از دستگاههای گاز کروماتوگرافی و گاز کروماتوگراف متصل شده به طیف سنج جرمی انجام گرفت. نتایج نشان داد بازده اسانس در رویشگاههای بهشهر و بلده بهترتیب 02/0 و 01/0 درصد و اجزای عمده اسانس در جمعیت بهشهر شامل: آلفا- پینن (28/14درصد)، 1و 8- سینئول (04/13 درصد)، بیسیکلو [3.1.1] هپتا-3 (44/6 درصد)، بی سیکلو [2.2.1] هپتان-2 (97/5 درصد)، کامفور (93/5 درصد) و ترانس-کاریوفیلن (51/5 درصد) و در جمعیت بلده بهترتیب: آلفا- پینن (80/12 درصد)، 1و 8- سینئول (08/12 درصد)، کامفور (20/8 درصد)، ترانس-کاریوفیلن (71/7 درصد) و بیسیکلو [3.1.1] هپتا-3 (48/6 درصد) که از مهمترین ترکیبات اسانس بودند. یعنی تغییر در کمیت و کیفیت مواد موثره اسانس رزماری، نشاندهنده تاثیر شرایط اقلیمی نظیر اختلاف ارتفاع از سطح دریا بر کمیت و کیفیت اسانس است.
پرونده مقاله
این پژوهش بهمنظور بررسی کمی و کیفی ترکیبات فنلی و توان آنتی‎اکسیدانی عصاره‎های آبی و متانولی برگ گونه‎های پسته اهلی (Pistacia vera L.)، بنه (Desf. Pistaciaatlantica) و کلخنگ (Pistacia khinjuk Stocks) در باغات منطقه سروستان شیراز در بهار 1391 انجام شد. آنالی چکیده کامل
این پژوهش بهمنظور بررسی کمی و کیفی ترکیبات فنلی و توان آنتی‎اکسیدانی عصاره‎های آبی و متانولی برگ گونه‎های پسته اهلی (Pistacia vera L.)، بنه (Desf. Pistaciaatlantica) و کلخنگ (Pistacia khinjuk Stocks) در باغات منطقه سروستان شیراز در بهار 1391 انجام شد. آنالیز عصاره‎ها با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارکرد بالا (HPLC) نشان داد که از نظر نوع و میزان ترکیبات فنلی تفاوت‎های زیادی بین عصاره‎های گونه‎های مختلف وجود دارد. بیشترین و کمترین میزان ترکیبات فنلی به ترتیب در عصاره‎ متانولی بنه و عصاره آبی پسته و کلخنگ یافت شد. ترکیبات وانیلین و اسید گالیک در عصاره‎های آبی و متانولی هر سه گونه وجود داشتند در حالی که ترکیب اسید سینامیک فقط در عصاره‎های متانولی هر سه گونه یافت شد و از نظر مقدار نیز بالاترین غلظت را در بین سایر ترکیبات به خود اختصاص داد. در این پژوهش توان آنتی‎اکسیدانی با اندازه‎گیری میزان شکار رادیکال آزاد 2،2-دی‎فنیل پیکریل هیدرازیل (DPPH) ارزیابی گردید و نتایج نشان داد که توان آنتی‎اکسیدانی عصاره‎ها متفاوت بود و با افزایش غلظت، توانایی مهار رادیکال آزاد توسط عصاره‎ها افزایش یافت، بهطوریکه در غلظت 3200 میلی‎گرم در لیتر عملکرد آنتی اکسیدانی عصاره‎های هر سه گونه بیشتر از استاندارد اسید گالیک بود. نتایج این پژوهش نشان داد که در بین عصاره‎های هر سه گونه، عصاره متانولی بنه دارای بیشترین توان آنتی‎اکسیدانی بود.
پرونده مقاله
در این تحقیق بهمنظور مقایسه مهمترین نیازهای اکولوژیکی، اتنوفارماکولوژی و آنتیاکسیدانی عصاره گیاه انار (Punica granatum var. spinosa) در استانهای گلستان و مازندران، هر یک از نمونههای برگ، گل، میوه، دانه و پوست میوه گیاه در فاصله اردیبهشت تا آبانماه 1392 بهترتیب چکیده کامل
در این تحقیق بهمنظور مقایسه مهمترین نیازهای اکولوژیکی، اتنوفارماکولوژی و آنتیاکسیدانی عصاره گیاه انار (Punica granatum var. spinosa) در استانهای گلستان و مازندران، هر یک از نمونههای برگ، گل، میوه، دانه و پوست میوه گیاه در فاصله اردیبهشت تا آبانماه 1392 بهترتیب از دو رویشگاه طبیعی واقع در استان گلستان (680 متری- رامیان) و مازندران (جزیره ساحلی میانکاله) جمعآوری و همزمان مهمترین اطلاعات طب سنتی در مورد اندامهای مورد استفاده و فراوردههای دارویی آن از مردم محلی بدست آمد. عصاره اتانولی نمونهها به روش پرکولاسیون تهیه و ارزیابی آنتیاکسیدانی عصارهها با استفاده از تست DPPH برحسب میزان IC50 در مهار رادیکالهای آزاد انجام گرفت و نتایج در سطح (05/0P<) ارزیابی گردید. نتایج نشان داد رویشگاه کوهستانی رامیان (680 متر) در استان گلستان با اقلیم نیمه مرطوب سرد، بارش سالانه 827/35 میلیمتر، متوسط حرارت سالانه 12/74 درجه سانتیگراد و درخاکهایی با هوموس فراوان، در حالی که در رویشگاه میانکاله مازندران (15 متر) با اقلیم گرم و مرطوب، متوسط بارندگی سالانه 552/7 میلیمتر، دمای متوسط سالانه 11/6 درجه سانتیگراد دارای بافت خاک ماسه- لومی میباشد و یک تاخیر یک ماهه در زمان گلدهی گیاه در رویشگاه مازندران نسبت به گلستان وجود دارد و اینکه در طب سنتی هر دو استان از فراوردههای انار وحشی بهصورت منفرد یا ترکیبی با سایر گیاهان دارویی در درمان اسهال، دفع کرم و انگل، کاهش فشارخون، تنظیم ضربان قلب، درمان عفونتهای انگلی، دیابت، کم کاری تیرویید و التهاب پروستات استفاده میشود. نتایج آزمایشگاهی نیز نشان داد که بهترتیب عصارههای پوست، دانه و برگ گیاه از قدرت بیشتری در مهار رادیکال آزاد برخوردار بودند ولی بالاترین میزان عملکرد آنتیاکسیدانی مربوط به عصاره پوست میوه انار در رویشگاه استان گلستان (μg/ml‎ 2.17‎±‎0.1 IC50=) گزارش گردید و اینکه عصاره گلها از کمترین میزان عملکرد آنتی اکسیدانی مخصوصا در استان مازندران برخوردار بودند و این یافتهها در تایید مصارف بیشتر دانههای انار در مناطق کوهستانی قابل بحث است.
پرونده مقاله
در این مطالعه تلاش شده است تا با استفاده از ماتریس تحلیل وضعیت، عوامل داخلی شامل نقاط قوت و ضعف و همچنین عوامل خارجی شامل فرصتها و تهدیدهای تولید و فرآوری گیاهان دارویی ایران شناسایی شده و برای دستیابی به اهداف سند چشم انداز توسعه، راهبردهای مناسب با استفاده از فرآیند چکیده کامل
در این مطالعه تلاش شده است تا با استفاده از ماتریس تحلیل وضعیت، عوامل داخلی شامل نقاط قوت و ضعف و همچنین عوامل خارجی شامل فرصتها و تهدیدهای تولید و فرآوری گیاهان دارویی ایران شناسایی شده و برای دستیابی به اهداف سند چشم انداز توسعه، راهبردهای مناسب با استفاده از فرآیند تحلیل شبکه، تدوین و پیشنهاد شود. آمار و اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه حضوری و تکمیل پرسشنامه از سوی خبرگان و صاحب نظران گیاهان دارویی در امر تولید و فرآوری در سال 1392 جمعآوری گردید. نتایج حاکی از آن است که عوامل خارجی(فرصتها و تهدیدها) بیش از عوامل داخلی (قوت و ضعف) در تولید و فرآوری گیاهان دارویی تأثیر میگذارند و راهبرد مناسب برای تولید و فرآوری گیاهان دارویی از نوع تدافعی است که شامل تأمین کیفیت واریتهها و تشویق تولیدکنندگان به رعایت استاندارها ی کیفی، جهت افزایش قدرت رقابت،جلوگیری از برداشت بیرویه از عرصههای طبیعی، اهلیسازی و اقتصادی کردن تولید گونههای مناسب به جهت ورود به بازارهای جهانی وسیاست گذاری صحیح برای برقرای ارتباط موثر بین دانشگاه و صنعت و در ادامه ایجاد طرحهای صنعتی در زمینه فرآوری گیاهان دارویی است که برای تحقق این راهبردها، پیشنهاداتی نیز ارائه شده است.
پرونده مقاله