بررسی و مقایسه فیتوشیمیایی فنل و فلاونویید کل و عملکرد آنتی اکسیدانی عصاره های مختلف چهار گونه از جنس Marrubium در رویشگاه های آذربایجان شرقی
محورهای موضوعی : گیاهان دارویینگار ناصری 1 , فاطمه فتحی آزاد 2 , ساناز حامدیزدان 3
1 - دانشجوی دکترای عمومی داروسازی، کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ایران
2 - گروه فارماکوگنوزی دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 - گروه فارماکوگنوزی دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
کلید واژه: آذربایجان شرقی, آنتی اکسیدان, فنل و فلاونویید, فراسیون,
چکیده مقاله :
Marrubium یکی از مهمترین جنسهای گیاهی خانواده ی نعنا به شمار می رود که مطالعات فیتوشیمیایی اندکی روی گونه های بومی ایران وجود دارد. اندام هوایی چهار گونه از جنس Marrubium (M. crassidens و M. persicum، M. propinquum و M. parviflorum) اواخر خرداد ماه سال 1395 در فصل گلدهی از استان آذربایجان شرقی منطقه ورزقان و مرند برای مطالعه فیتوشیمیایی بیشتر انتخاب شدند. گیاهان جمع آوری شده پس از خشک شدن به روش خیساندن هر نمونه گیاهی به طور مجزا به ترتیب توسط حلال های اترنفت، کلروفرم و متانول عصاره گیری شدند. سنجش محتوای تام ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی به روش اسپکتروفوتومتری انجام گرفت و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها و فراکسیونهای حاصل با استفاده از درصد مهار رادیکال آزاد دی فنیل پیکریل هیدرازیل اندازه گیری شدند. طبق نتایج حاصل از آزمون فعالیت آنتی اکسیدانی، کمترین میزان RC50 در فراکسیون 40% عصاره ی متانولی M. crassidens با مقدار 11/1 µg/m مشاهده شد. بیشترین محتوای تام ترکیبات فنولیک و فلاونوییدی برای عصاره ی متانولی گونه M. crassidens، 512/6 میلیگرم معادل ترکیب استاندارد اسید گالیک و 212/7 میلیگرم معادل ترکیب استانداردکرستین حاصل شد. این مطالعه حضور ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی با خواص آنتی اکسیدانی چشمگیری را در چهار گونه Marrubium بومی استان آذربایجان شرقی مشخص نمود که از بین نمونه ها، گونه M. crassidens به لحاظ محتوای تام ترکیبات فنولیک، فلاونوییدی و در نتیجه خواص آنتی اکسیدانی از سایر گونه ها مقدم تر بود.
Marrubium genus belongs to the family Lamiaceae which is one of the precious genara native to Iran. Phytochemical studies upon Marrubium spp. are so limited so we decided to study four species of genus Marrubium native to Iran. The aerial parts of four Marrubium spp. (M. crassidens, M. persicum, M. propinquum, and M. parviflorum) were collected during their flowering stages from Varzeghan and Marand provinces from Azarbaijan, Iran in 1395. Dried plant materials were solvent extracted separately with petroleum ether, chloroform and methanol via maceration method. Afterwards, the antioxidant activities of the extracts were evaluated through scavenging the free DPPH radicals. Besides, the total phenolic and flavonoid contents of the extracts were verified based on colorimetric relative techniques. The antioxidant evaluation established the lowest RC50 of 11.1μg/mL for the 40% Sep-Pak fraction of the M. crassidens methanol extract. Moreover, petroleum ether extracts revealed no antioxidant activity. The most total phenolics and flavonoids content of the extracts were for M. crassidens methanol extract with 512.6 mg gallic acid equivalent and 212.7 mg quercetin equivalent both in 100 g dried plant material. In the study, presence of phenollics and flavonoids in different levels alongside prominent antioxidant activities were detected for the four Marrubium spp. native to East Azerbaijan. Overall, M. crassidens possessed higher phenolic and flavonoid contents resulting in superior antioxidant activity compared to other three species.
References
1.Meyre-Silva, C. and Cechinel-Filho, V., 2010. A review of the chemical and pharmacological aspects of the genus Marrubium. Current pharmaceutical design, 16(31): 3503-3518.
2.Mozaffarian, V., 2013. Identification of medicinal and aromatic plants of Iran. Farhang Moaser, Tehran. 750 pp
3.Naghibi, F., Mosaddegh, M., Mohammadi Motamed, M. and Ghorbani, A., 2010. Labiatae family in folk medicine in Iran: from ethnobotany to pharmacology. Iranian Journal of Pharmaceutical Research, 63-79.
4.Hamedeyazdan, S., Asnaashari, S. and Fathiazad, F., 2013. Characterization of non-terpenoids in Marrubium crassidens Boiss. Essential Oil. Advanced Pharmaceutical Bulletin, 3(2): 429-32.
5. Hamedeyazdan, S., Fathiazad, F. and Asnaashari, S., 2013. Chemical Composition of the Essential Oil from Marrubium persicum CA Mey.(Lamiaceae). Pharmaceutical Sciences, 19(2): 35-38.
6. Saleh, M., Sarg, T., Metwally, A. and Rakha, A., 1981. Chemical constituents from Marrubium alysson. Planta medica, 41(02): 202-203.
7. Hennebelle, T., Sahpaz, S., Skaltsounis, A. and Bailleul, F., 2007. Phenolic compounds and diterpenoids from Marrubium peregrinum. Biochemical systematics and ecology, 35(9): 624-626.
8.Nagy, M., Gergel, D., Grancai, D., Novomesky, P. and Ubik, K., 1996. Antilipoperoxidative activity of some phenolic constituents from Marrubium peregrinum L. Farmaceuticky Obzor, 65 283-285.
9.Argyropoulou, A., Samara, P., Tsitsilonis, O., and Skaltsa, H. 2012. Polar constituents of Marrubium thessalum Boiss. & Heldr.(Lamiaceae) and their cytotoxic/cytostatic activity. Phytotherapy Research, 26(12): 1800-1806.
10.Nabavi, S., Ebrahimzadeh, M., Nabavi, S., Hamidinia, A. and Bekhradnia, A., 2008. Determination of antioxidant activity, phenol and flavonoids content of Parrotia persica Mey. Pharmacologyonline, 2 560-567.
11.Jamshidi, M., Ahmadi-Ashtiani, H., Rezazadeh, S., Fathiazad, F., Mazandarani, M. and Khaki, A., 2010. Study on phenolics and antioxidant activity of some selected plant of mazandaran province. Journal of Medicinal Plants, 2(34): 177-182.
12.De Beer, D., Joubert, E., Gelderblom, W. and Manley, M., 2017. Phenolic compounds: a review of their possible role as in vivo antioxidants of wine. South African Journal of Enology and Viticulture, 23(2): 48-61.
13. Boulila, A., Sanaa, A., Salem, I.B., Rokbeni, N., M'rabet, Y., Hosni, K. and Fernandez, X., 2015. Antioxidant properties and phenolic variation in wild populations of Marrubium vulgare L.(Lamiaceae). Industrial Crops and Products, 76 616-622.
14. Sarikurkcu, C., Tepe, B., Daferera, D., Polissiou, M. and Harmandar, M., 2008. Studies on the antioxidant activity of the essential oil and methanol extract of Marrubium globosum subsp. globosum (lamiaceae) by three different chemical assays. Bioresource Technology, 99(10): 4239-4246.
15. Pukalskas, A., Venskutonis, P.R., Salido, S., de Waard, P. and van Beek, T.A., 2012. Isolation, identification and activity of natural antioxidants from horehound (Marrubium vulgare L.) cultivated in Lithuania. Food chemistry, 130(3): 695-701.
16. Navarro, J.M., Flores, P., Garrido, C. and Martinez, V., 2006. Changes in the contents of antioxidant compounds in pepper fruits at different ripening stages, as affected by salinity. Food chemistry, 96(1): 66-73.
17. Turkmen, N., Sari, F., and Velioglu, Y.S. 2006. Effects of extraction solvents on concentration and antioxidant activity of black and black mate tea polyphenols determined by ferrous tartrate and Folin–Ciocalteu methods. Food chemistry, 99(4): 835-841.
18. Howell, A., Kalt, W., Duy, J., Forney, C. and McDonald, J., 2001. Horticultural factors affecting antioxidant capacity of blueberries and other small fruit. HortTechnology, 11(4): 523-528.
19. Moure, A., Cruz, J.M., Franco, D., Domı́nguez, J.M., Sineiro, J., Domı́nguez, H., Núñez, M.a.J. and Parajó, J.C., 2001. Natural antioxidants from residual sources. Food chemistry, 72(2): 145-171.
20.Heleno, S.A., Martins, A., Queiroz, M.J.R. and Ferreira, I.C., 2015. Bioactivity of phenolic acids: Metabolites versus parent compounds: A review. Food chemistry, 173 501-513.
21.Tolba, M.F., Omar, H.A., Azab, S.S., Khalifa, A.E., Abdel-Naim, A.B. and Abdel-Rahman, S.Z., 2016. Caffeic acid phenethyl ester: a review of its antioxidant activity, protective effects against ischemia-reperfusion injury and drug adverse reactions. Critical reviews in food science and nutrition, 56(13): 2183-2190.
22.Crozier, A., Jaganath, I.B. and Clifford, M.N., 2009. Dietary phenolics: chemistry, bioavailability and effects on health. Natural product reports, 26(8): 1001-1043.
23. Del Rio, D., Rodriguez-Mateos, A., Spencer, J.P., Tognolini, M., Borges, G. and Crozier, A., 2013. Dietary (poly) phenolics in human health: structures, bioavailability, and evidence of protective effects against chronic diseases. Antioxidants & redox signaling, 18(14): 1818-1892.
24. Burton-Freeman, B., 2010. Postprandial metabolic events and fruit-derived phenolics: a review of the science. British Journal of Nutrition, 104(S3): S1-S14.
25. Delnavazi, M., Yassa, N., Shakeri, A. and Rostamiasrabadi, P., 2017. Marrubium parviflorum Fisch. & CA Mey.; phytochemical constituents and antioxidant activity. Research Journal of Pharmacognosy, 4(a00101s1): 79-79.
26. Sweidan, N.I. and Abu Zarga, M.H. 2016. Acylated Flavonoid Glucoside from Marrubium vulgare. Letters in Organic Chemistry, 13(4): 277-282.
27. Amri, B., Martino, E., Vitulo, F., Corana, F., Kaâb, L.B.-B., Rui, M., Rossi, D., Mori, M., Rossi, S., and Collina, S., 2017. Marrubium vulgare L. Leave extract: Phytochemical composition, antioxidant and wound healing properties. Molecules, 22(11): 1851.
28.Stankovic, M.S., 2011. Total phenolic content, flavonoid concentration and antioxidant activity of Marrubium peregrinum L. extracts. Kragujevac J. Sci., 33(2011): 63-72.
29. Mohamed, N., 2010. Anticancer activity
of Marrubium alysson L. and its phenolic constituents. Drug plants I., 185-193.
30. Dai, J. and Mumper, R.J., 2010. Plant phenolics: extraction, analysis and their antioxidant and anticancer properties. Molecules, 15(10): 7313-7352.
_||_