بهمنظور بررسی تأثیر هیومیک اسید بر عملکرد کمی و کیفی خاکشیر تحت شرایط مختلف تنش خشکی آزمایشی بهصورت کرت های خردشده بر پایه بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی واحد شهر قدس انجام شد. عامل اصلی آبیاری در 3 سطح شامل: آبیاری نرمال، تنش ملایم و تنش شدید در کر چکیده کامل
بهمنظور بررسی تأثیر هیومیک اسید بر عملکرد کمی و کیفی خاکشیر تحت شرایط مختلف تنش خشکی آزمایشی بهصورت کرت های خردشده بر پایه بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی واحد شهر قدس انجام شد. عامل اصلی آبیاری در 3 سطح شامل: آبیاری نرمال، تنش ملایم و تنش شدید در کرت های اصلی و عامل فرعی هیومیک اسید در 3 سطح شامل: عدم مصرف، 100 میلی گرم در لیتر، 200 میلی گرم در لیتر محلولپاشی با هیومیک اسید در کرت های فرعی بود. تجزیه واریانس نشان داد که اثرات اصلی سطوح آبیاری و هیومیک اسید و اثر متقابل آنها معنی دار بودند. بیشترین عملکرد دانه مربوط به تیمار 200 میلی گرم در لیتر هیومیک اسید در شرایط آبیاری نرمال اتفاق افتاد. نتایج بیانگر این بود که در کلیه سطوح آبیاری افزایش مصرف هیومیک اسید منجر به افزایش عملکرد دانه گردید، بهطوریکه در شرایط آبیاری نرمال و تنش ملایم کمترین اختلاف بین سطوح هیومیک اسید و در شرایط تنش شدید بیشترین اختلاف بین سطوح هیومیک اسید قابلمشاهده بود. بدین معنی که هیومیک اسید در کاهش اثرات تنش خشکی بیشترین تأثیر را نسبت به سطوح دیگر آبیاری (تنش ملایم و آبیاری نرمال) نشان داد.
پرونده مقاله
با توجه به روند جمعیت رو به رشد جهان، تأمین نیازهای غذایی و دارویی از فرآوردههای گیاهی بسیار حائز اهمیت است. توجه به اثرهای تاریخ کشت و منطقه کشت مناسب به منظور تأمین عناصر غذایی مورد نیاز گیاهان جهت دستیابی به محصولات زراعی با عملکرد بالا و کیفیت مطلوب دارای اهمیت زیا چکیده کامل
با توجه به روند جمعیت رو به رشد جهان، تأمین نیازهای غذایی و دارویی از فرآوردههای گیاهی بسیار حائز اهمیت است. توجه به اثرهای تاریخ کشت و منطقه کشت مناسب به منظور تأمین عناصر غذایی مورد نیاز گیاهان جهت دستیابی به محصولات زراعی با عملکرد بالا و کیفیت مطلوب دارای اهمیت زیادی میباشد. از مهم ترین عوامل مؤثر در رشد و عملکرد سیبزمینی تغذیه و تعیین تاریخ کاشت مناسب با توجه به منطقه جغرافیایی میباشد این پژوهش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزارع تحقیقاتی جهاد کشاورزی واقع در شهرستانهای اسلامآباد و زهکلوت استان کرمان انجام شد. فاکتور اصلی تیمار کودی در مراحل گلدهی و پرشدن غدهها و فاکتور فرعی شامل دو تاریخ کشت (5 و 25 مهرماه) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تأثیر تیمار منطقه، تاریخ کشت و محلولپاشی بر غلظت کلروفیل a و کاروتنوئیدهای برگ معنیدار شد. در حالی که بر غلظت کلروفیلb معنی دار نگردید. تمام اثر دوجانبه بجز منطقه در تاریخ کاشت در کلروفیل a معنی دار ولی بر اثر سه جانبه بی معنی بود. بالاترین میزان جذب سدیم درتیمار شاهد، بیشترین pH غده، آهن و کلروفیلa در سیب زمینی محلول پاشی شده با تیمار 2 درصد آهن همراه با کاربرد 1 درصد منیزیوم بدست آمد که با تیمار محلول پاشی 2 درصد آهن همراه با کاربرد 2 درصد منیزیوم اختلاف معنی داری نداشت، همچنین بیشترین میزان کارتنوئید در سیب زمینی که با تیمار محلول پاشی 1 درصد آهن همراه با کاربرد 1 درصد منیزیوم محلول پاشی شده بود دیده شد.
پرونده مقاله
بررسی های زیادی در ارتباط با اثرات تنش خشکی در کشور و سایر نقاط جهان بر آفتابگردان روغنی انجام شده و به صورت مقالات معتبر چاپ شده است. نتیجه گیری حاصل از مجموعه مطالعات انجام شده با استفاده از علم فراتحلیل ما را در شناسایی روند اثرات عوامل موثر بر کمیت و کیفیت تولید گ چکیده کامل
بررسی های زیادی در ارتباط با اثرات تنش خشکی در کشور و سایر نقاط جهان بر آفتابگردان روغنی انجام شده و به صورت مقالات معتبر چاپ شده است. نتیجه گیری حاصل از مجموعه مطالعات انجام شده با استفاده از علم فراتحلیل ما را در شناسایی روند اثرات عوامل موثر بر کمیت و کیفیت تولید گیاه زراعی آفتابگردان یاری می کند. لذا در این تحقیق از مطالعات مختلف زراعی انتشار یافته در مجلات علمی معتبر ایرانی، خارجی، مقالات داوری شده، از بین 62 مقاله انتخابی، تعداد 28 مقاله مناسب برای فرآیند تجزیه و تحلیل فرا تحلیل شناسایی شدند. صفات مهم استخراج شده از مقالات شامل میانگین های وزن هزار دانه، تعداد دانه در طبق، درصد روغن دانه، عملکرد دانه بود. محاسبات آماری فراتحلیل بر اساس روش های هجز و گورویچ صورت گرفت. مطابق نتایج متا – رگرسیون اثرات تنش خشکی شدید بر صفت ارتفاع بوته معنی دار شد. مطابق شکل های رگرسیونی حاصل از اثرات تنش خشکی، روند کاهشی خطی صفاتی چون عملکرد دانه، تعداد دانه در طبق مشاهده شده، اما روند تغییر درصد روغن دانه تقریباً ثابت بود. مطابق نتایج شدت اثر تنش خشکی در تیمارهای تنش متوسط و شدید عملکرد دانه نسبت به شاهد معنی دار نشد. اثر تنش شدید خشکی بر عملکرد دانه، تعداد دانه در طبق، معنی دار شد. در بین نتایج حاصله، بیشترین اندازه اثر مربوط به 15 مطالعه درباره عملکرد دانه (3/77-)، 7 مطالعه درباره تعداد بذر در طبق (3/31-)، 8 مطالعه درباره وزن هزار دانه (0/68-) و 8 مطالعه درباره درصد روغن دانه (60 /0-) بود. تنش خشکی طبق اولویت ابتدا بر عملکرد دانه، تعداد دانه در طبق با اثرات محدود کننده بیشتری همراه شد.
پرونده مقاله
این مطالعه به منظور بررسی تأثیر روش های مختلف خاک ورزی، سطوح مختلفی از بقایای کشت قبلی و ارقام مختلف گیاه سویا بر عملکرد و اجزای عملکرد این گیاه انجام شده است. آزمایش در قالب طرح فاکتوریل با پایه بلوکهای کاملاً تصادفی با سه تکرار و طی فصل زراعی سالهای 1400 – 1 چکیده کامل
این مطالعه به منظور بررسی تأثیر روش های مختلف خاک ورزی، سطوح مختلفی از بقایای کشت قبلی و ارقام مختلف گیاه سویا بر عملکرد و اجزای عملکرد این گیاه انجام شده است. آزمایش در قالب طرح فاکتوریل با پایه بلوکهای کاملاً تصادفی با سه تکرار و طی فصل زراعی سالهای 1400 – 1399 در یکی از مزارع شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان واقع در شمال شرق استان اردبیل انجام شد. در این پژوهش دو نوع سیستم خاک ورزی (مرسوم و بیخاک ورزی) و دو سطح از میزان بقایای محصول گندم (بقایای کامل و بدون بقایا) بر عملکرد دو نوع گیاه سویا (رقم ویلیامز و رقم L17 ارزیابی شد. نتایج حاصل از تأثیر سیستمهای مذکور بر ارتفاع بوته، تعداد بوته، وزن هزار دانه، عملکرد محصول، درصد پروتئین و چربی گیاه سویا نشان داد که نوع خاکورزی بیشترین تأثیر و میزان بقایا کمترین تأثیر را بر پارامترهای مذکور داشته است. با توجه به نتایج حاصل از بررسی تأثیر سیستم های مختلف خاک ورزی، میزان بقایا و نوع گیاه کاشته شده بر ویژگی های زراعی گیاه سویا در سطوح مختلف می توان بیان کرد که با اجرای عملیات کاشت رقم L17 گیاه سویا با روش خاکورزی متداول و میزان کامل بقایای کشت قبل می توان به بالاترین عملکرد زراعی دست یافت.
پرونده مقاله
در این پژوهش اثر افزودن عصاره بهارنج به صورت آزاد (400 پی پی ام) و ریزپوشانی شده (2000 پی پی ام) و زمان نگهداری (صفر، 7، 14، 21 و 28 روز) بر خصوصیات شیمایی (pH، اسیدیته، ماده خشک و ترکیبات فنولی کل)، میکروبی و حسی (عطرو طعم و پذیرش کلی) دوغ مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج چکیده کامل
در این پژوهش اثر افزودن عصاره بهارنج به صورت آزاد (400 پی پی ام) و ریزپوشانی شده (2000 پی پی ام) و زمان نگهداری (صفر، 7، 14، 21 و 28 روز) بر خصوصیات شیمایی (pH، اسیدیته، ماده خشک و ترکیبات فنولی کل)، میکروبی و حسی (عطرو طعم و پذیرش کلی) دوغ مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد مقدار عصاره بهارنارنج به صورت آزاد و ریزپوشانی شده بر میزان pH، اسیدیته، ترکیبات فنولی و جمعیت کلی کپک و مخمر تأثیر معنی داری داشت (P< 0.05). بطوریکه با افزایش مقدار عصاره بهارنارنج به صورت آزاد و ریزپوشانی شده، میزان pH و ترکیبات فنولی افزایش و میزان اسیدیته و کپک و مخمر بطور معنی داری کاهش یافت (P> 0.05). همچنین زمان بر کلیه فاکتورهای اندازه گیری تأثیر معنی داری داشت (P< 0.05). با گذشت زمان مقدار ترکیبات فنولی در نمونه شاهد و نمونه حاوی عصاره آزاد کاهش و جمعیت کپک و مخمر در نمونه شاهد و تیمار حاوی عصاره آزاد افزایش یافت ولی در نمونه دوغ حاوی عصاره ریزپوشانی شده تا روز 21 نگهداری هیچ گونه کپک و مخمری مشاهده نشد و همچنین ترکیبات فنولی تا آخرین روز نگهداری حفظ گردید. نتایج تجزیه آماری ارزیابی حسی نمونه های دوغ نیز نشان داد که با افزودن عصاره بهارنارنج شاخص عطر و طعم و پذیرش کلی افزایش پیدا کرد (P< 0.05). نتایج حاکی از آن است که افزودن عصاره بهارنارنج باعث افزایش ماندگاری دوغ و بهبود خواص حسی آن می شود.
پرونده مقاله
هدف از انجام این پژوهش مطالعه و بررسی تأثیر شرکت تعاونی های تولید بر توسعه پایدار و مکانیزاسیون کشاورزی در منطقه جهرم در سال 1399 می باشد. تحقیق حاضر از حیث هدف، پژوهشی کاربردی و از منظر گردآوری داده ها، پژوهشی توصیفی، از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه اع چکیده کامل
هدف از انجام این پژوهش مطالعه و بررسی تأثیر شرکت تعاونی های تولید بر توسعه پایدار و مکانیزاسیون کشاورزی در منطقه جهرم در سال 1399 می باشد. تحقیق حاضر از حیث هدف، پژوهشی کاربردی و از منظر گردآوری داده ها، پژوهشی توصیفی، از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه اعضای شرکت های شرکت تعاونی تولید در منطقه سیمکان جهرم به تعداد 606 نفر می باشد که با فرمول محاسبه حجم کوکران، تعداد 235 نفر از آن ها به عنوان حجم نمونه و با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته می باشد. اطلاعات مورد نیاز، جهت سنجش تأثیر شرکت تعاونی های تولید بر توسعه پایدار کشاورزی با ابزار پرسشنامه که شامل 25 سوال و سه زیر مقیاس بوده است به دست آمد. پس از تجزیه و تحلیل دادههای آماری توسط نرمافزارSPSS ، نتایج نشان داد که بین شرکت تعاونی های تولید و توسعه پایدار کشاورزی در منطقه جهرم ارتباط معنی داری وجود دارد. همچنین بین شرکت تعاونی تولید و توسعه زیست محیطی ارتباط معنی داری وجود داشت. نتایج نشان داد که شرکت تعاونی تولید بر توسعه اقتصادی در منطقه جهرم تأثیرگذار است.
پرونده مقاله
پایداری کشاورزی نیازمند تغییر از روش های متداول به روش های کارآمدی است که ضمن تأمین تقاضای رو به افزایش مواد غذایی، امنیت فرصت های آینده و حفظ کیفیت و کمیت منابع طبیعی از جمله خاک را در نظر داشته باشد. هدف از تحقیق حاضر بررسی عوامل پیش برنده توسعه کشاورزی حفاظتی در شه چکیده کامل
پایداری کشاورزی نیازمند تغییر از روش های متداول به روش های کارآمدی است که ضمن تأمین تقاضای رو به افزایش مواد غذایی، امنیت فرصت های آینده و حفظ کیفیت و کمیت منابع طبیعی از جمله خاک را در نظر داشته باشد. هدف از تحقیق حاضر بررسی عوامل پیش برنده توسعه کشاورزی حفاظتی در شهرستان بوکان از توابع استان آذربایجان غربی بود. این تحقیق از نوع توصیفی-پیمایشی بود. جامعه آماری این تحقیق را 85 نفر از کشاورزان پیشرو شهرستان بوکان بودند که با استفاده از فرمول کوکران 70 نفر از آنها انتخاب شدند. روایی پرسشنامه از طریق آزمون منطقی تایید شد و پایایی پرسشنامه با انجام آزمون پری تست و با استفاده از آلفای کرونباخ (0/82) مناسب برآورد گردید. پرسشنامه تحقیق شامل مشخصات فردی پاسخگویان، نگرش کشاورزان به کشاورزی حفاظتی، عوامل پیش برنده کشاورزی حفاظتی بودند. نتایج حاصل از تحلیل عاملی نشان داد پنج عامل شامل عوامل زیرساختی، آموزشی، برنامه ریزی، اقتصادی و تکنولوژیک 72/29 درصد از واریانس عوامل پیش برنده کشاورزی حفاظتی را تبیین نمودند.
پرونده مقاله