در شرایط گلخانه ای تأثیر دو هورمون بنزیلآدنین و اسیدجیبرلیک بر گیاه برگ زینتی اسپاتیفیلوم مورد بررسی قرارگرفت. بنزیلآدنین در سطوح (صفر، 100، 200، 400 میلیگرم در لیتر) و اسیدجیبرلیک در سطوح (صفر، 100 و 200 میلیگرم در لیتر) توسط محلولپاشی برگی در طی سه مرحله با فواص چکیده کامل
در شرایط گلخانه ای تأثیر دو هورمون بنزیلآدنین و اسیدجیبرلیک بر گیاه برگ زینتی اسپاتیفیلوم مورد بررسی قرارگرفت. بنزیلآدنین در سطوح (صفر، 100، 200، 400 میلیگرم در لیتر) و اسیدجیبرلیک در سطوح (صفر، 100 و 200 میلیگرم در لیتر) توسط محلولپاشی برگی در طی سه مرحله با فواصل زمانی هر 15 روز یکبار صورت گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی و با چهار تکرار انجام گردید. نتایج نشان داد که بیشترین تعداد برگ تولیدی در گیاه در تیمارهای 400 میلیگرم در لیتر بنزیلآدنین و 100 میلیگرم در لیتر اسیدجیبرلیک به ترتیب با میانگین 33/11 و 11 بود که از لحاظ آماری اختلاف معنیداری را نشان ندادند. با افزایش غلظت تنظیم کننده های رشد بنزیلآدنین و اسیدجیبرلیک سطح برگ، شاخص کلروفیل، طول دمبرگ، کلروفیل a به طور معنیداری نیز افزایش از خود نشان داد. اثر هورمونهای بنزیلآدنین و اسیدجیبرلیک بر رنگدانههای فتوسنتزی مؤثر بود. بالاترین مقدار کلروفیل a، b و کل در سطح 400 میلیگرم در لیتر بنزیلآدنین به همراه 100 میلیگرم در لیتر اسیدجیبرلیک با میانگین 48/18، 74/10 و 73/28 میکروگرم در میلیلیتر بود. بالاترین مقدار کارتنوئید در تیمار 100 میلیگرم در لیتر اسیدجیبرلیک با میانگین 31/5 میکروگرم در میلیلیتر حاصل شد.
پرونده مقاله
به منظور بررسی تأثیر تنش شوری بر ویژگیهای برگ گیاه آنتوریوم رقم Anthotowok در حضور اسیدسالیسیلیک، پژوهشی در گلخانه مکانیزه با دمای حداقل 18 درجه و حداکثر 25 درجه، رطوبت 80% و روشنایی 1500 فوت کندل واقع در شهرستان پاکدشت انجام شد. آزمایش به صورت طرح کاملاً تصادفی با (6) چکیده کامل
به منظور بررسی تأثیر تنش شوری بر ویژگیهای برگ گیاه آنتوریوم رقم Anthotowok در حضور اسیدسالیسیلیک، پژوهشی در گلخانه مکانیزه با دمای حداقل 18 درجه و حداکثر 25 درجه، رطوبت 80% و روشنایی 1500 فوت کندل واقع در شهرستان پاکدشت انجام شد. آزمایش به صورت طرح کاملاً تصادفی با (6) گروه تیماری متفاوت شامل تیمار شاهد (بدون تنش شوری)، شوری در سطح ds/m2، شوری همراه اسیدسالیسیلیک در سطح ppm 100، شوری همراه اسیدسالیسیلیک در سطح ppm 200، اسیدسالیسیلیک در سطح ppm 100 و اسیدسالیسیلیک در سطح ppm 200 انجام شد. اندازهگیریها شامل اندازهگیری سطح برگ، تعداد برگ و وزن تر برگ بود. بر اساس نتایج بدست آمده، تنش شوری موجب کاهش و در مقابل اسیدسالیسیلیک موجب افزایش تمام ویژگیهای اندازهگیری شده برگ آنتوریوم شد. بهترین نتیجه در مورد وزن تر برگ در اسیدسالیسیلیک ppm 100 و بهترین نتیجه مربوط به سطح برگ و تعداد برگ در اسیدسالیسیلیک ppm 200 بود که میتوان نتیجه گرفت اسیدسالیسیلیک تا حد بسیار زیادی میتواند اثرات تنش شوری بر گیاه را خنثی نموده و ویژگیهای رشدی آنرا بهبود دهد.
پرونده مقاله
لیلیوم با نام علمی Liliumspp.، گیاهی از خانواده Liliaceae است که اهمیت ویژهای در ایران و بازارهای جهانی دارد. پژوهش حاضر جهت بررسی اثر محلولپاشی بنزیلآدنین و تیامین در پیش از برداشت بر برخی صفات کمی، کیفی، رشد و گلدهی لیلیوم (Lilium spp.)، به صورت طرح آماری کاملاً تص چکیده کامل
لیلیوم با نام علمی Liliumspp.، گیاهی از خانواده Liliaceae است که اهمیت ویژهای در ایران و بازارهای جهانی دارد. پژوهش حاضر جهت بررسی اثر محلولپاشی بنزیلآدنین و تیامین در پیش از برداشت بر برخی صفات کمی، کیفی، رشد و گلدهی لیلیوم (Lilium spp.)، به صورت طرح آماری کاملاً تصادفی با هفت تیمار، سه تکرار و هر تکرار حاوی سه گیاه، در مجموع 63 گیاه اجرا گردید. تیمارها شامل بنزیلآدنین و تیامین هر کدام با سه سطح 50، 100 و 150 میلیگرم در لیتر و گلدان بدون محلولپاشی بعنوان شاهد، بود. محلولپاشی گلدانها سه مرتبه به فاصله یک هفته در پایههای یکسان انجام شد، به طوری که آخرین محلولپاشی حدود یک هفته پیش از مرحله مناسب برداشت گلها جهت عرضه به بازار (زمان رنگ گرفتن گلچهها) بود. صفات کمی، کیفی و آنزیمی گیاه مانند وزن تر گل، وزن خشک گل، شاخص ثبات غشاء سلول، کارتنوئید گلبرگ، کلروفیل کل برگ، پروتئین، فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز و فنیلآلانین آمونیالیاز و ماندگاری گل روی بوته ارزیابی شد. نتایج نشان داد که تیمار بنزیلآدنین 150ppmبیشترین تأثیر را بهبود صفاتی مانند وزن تر گل و وزن خشک گل، شاخص ثبات غشاء سلول، کلروفیل کل برگ، پروتئین، فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز و فنیلآلانین آمونیالیاز و ماندگاری گل روی بوته، تیمار بنزیلآدنین 100ppm بیشترین تأثیر را در بهبود کارتنوئید گلبرگ داشت. تیمار بنزیلآدنین 150ppm با 2/13 روز، بیشترین و تیمار شاهد با 3/8 روز، کمترین ماندگاری گل روی بوته را داشتند. همچنین بین صفات مورد ارزیابی همبستگی مثبت و معنیدار در سطح 5 و 1% مشاهده شد، برای مثال وزن تر گل با شاخص ثبات غشاء سلول، همبستگی مثبت و معنیدار در سطح 1% داشت.
پرونده مقاله
این آزمایش به منظور بررسی اثرات ترکیب گیاهی آویشن و میخک در جیره غذایی بر صفات لاشه و فراسنجه های خونی جوجههای گوشتی انجام شد. 120 قطعه جوجه گوشتی یک روزه نر در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار گروه آزمایشی و سه تکرار و 10 قطعه پرنده در هر تکرار مورد آزمایش قرار گرفتند. چکیده کامل
این آزمایش به منظور بررسی اثرات ترکیب گیاهی آویشن و میخک در جیره غذایی بر صفات لاشه و فراسنجه های خونی جوجههای گوشتی انجام شد. 120 قطعه جوجه گوشتی یک روزه نر در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار گروه آزمایشی و سه تکرار و 10 قطعه پرنده در هر تکرار مورد آزمایش قرار گرفتند. گروههای آزمایشی شامل گروه شاهد (بدون افزودنی)، گروه آنتی بیوتیک، گروه مخلوط آویشن و میخک و گروه پری بیوتیک بود. در پایان آزمایش صفات لاشه مورد ارزیابی قرار گرفت و نمونه های خونی برای تعیین فراسنجه های خونی به آزمایشگاه ارسال شد. یافته ها نشان دادند که مخلوط آویشن و میخک اثر معنی داری بر صفات مختلف لاشه شامل درصد لاشه، سینه، ران، و درصد وزنی اندامهای داخلی نداشت. استفاده از مخلوط گیاهان دارویی و پری بیوتیک موجب کاهش کلسترول پلاسما شد ولی تاثیری بر غلظت تری گلیسرید، گلوکز، HDL و LDL نداشت. به نظر می رسد استفاده از مخلوط آویشن و میخک میتواند موجب بهبود سطح کلسترول سرم جوجه های گوشتی شود.
پرونده مقاله
این پژوهش به منظور بررسی اثرات محلولپاشی اسیدسالیسیلیک در شرایط شوری بر رشد و برخی صفات مورفولوژیک، فیزیولوژیک گیاه نعناع فلفلی، در قالب طرح کاملاً تصادفی با نه تیمار، سه تکرار و هر تکرار حاوی پنج گیاه، در مجموع 135 گیاه انجام شد. کلرید سدیم با دو غلظت 50 و 100 میلیگ چکیده کامل
این پژوهش به منظور بررسی اثرات محلولپاشی اسیدسالیسیلیک در شرایط شوری بر رشد و برخی صفات مورفولوژیک، فیزیولوژیک گیاه نعناع فلفلی، در قالب طرح کاملاً تصادفی با نه تیمار، سه تکرار و هر تکرار حاوی پنج گیاه، در مجموع 135 گیاه انجام شد. کلرید سدیم با دو غلظت 50 و 100 میلیگرم در لیتر و اسیدسالیسیلیک در سه سطح 50، 100 و 150 میلیگرم در لیتر، بکار رفت. در این آزمایش، گیاهان محلولپاشی شده با آب مقطر نیز به عنوان شاهد استفاده گردید. محلولپاشی با اسیدسالیسیلیک و آبیاری خاکی با محلول کلرید سدیم (200 میلیلیتر به ازای هر گلدان) از مرحله چهار تا شش برگی به مدت سه هفته متوالی و دو مرتبه در هفته انجام شد. صفات مورفولوژیک، فیزیولوژیکگیاه مانند وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه، میزان کلروفیل کل برگ، میزان پرولین، میزان پروتئین، فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که بیشترین میزان وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، کلروفیل کل برگ، میزان پروتئین و فعالیت آنزیمها در تیمار شاهد و کمترین در تیمار کلرید سدیم 100 میلیگرم در لیتر بود. همچنین بیشترین میزان پرولین در تیمار کلرید سدیم 100 میلیگرم در لیتر و کمترین تیمار شاهدبود. همبستگی بین صفات ارزیابی شده نیز نشان داد که بین میزان پرولین با وزن تر اندام هوایی و ریشه، وزن خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه، میزان پروتئین، فعالیت آنزیمهای سوپراکسیددیسموتاز و پراکسیداز، همبستگی منفی معنیدار در سطح 1% و با میزان کلروفیل کل برگ، همبستگی منفی و معنیدار در سطح 5% وجود دارد. همچنین ارتفاع گیاه با میزان پروتئین و کلروفیل کل برگ با فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز و آنزیم پراکسیداز همبستگی مثبت و معنیدار در سطح 5% نشان داد. بین سایر صفات مورد ارزیابی نیز با هم همبستگی مثبت و معنیدار در سطح 1% مشاهده شد.
پرونده مقاله
تنش های محیطی مهم ترین عامل کاهش دهنده عملکرد گیاهان و محصولات کشاورزی در سطح ایران و جهان هستند. چنانچه تنش های محیطی حادث نمیشدند، عملکردهای واقعی باید برابر با عملکردهای پتانسیل گیاهان می بود؛ در حالی که در بسیاری از گیاهان زراعی و باغی متوسط عملکرد واقعی گیاهان 20- چکیده کامل
تنش های محیطی مهم ترین عامل کاهش دهنده عملکرد گیاهان و محصولات کشاورزی در سطح ایران و جهان هستند. چنانچه تنش های محیطی حادث نمیشدند، عملکردهای واقعی باید برابر با عملکردهای پتانسیل گیاهان می بود؛ در حالی که در بسیاری از گیاهان زراعی و باغی متوسط عملکرد واقعی گیاهان 20-30 درصد عملکرد پتانسیل آنان است. در نقاط خاصی از کره زمین به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی، عوامل تنش زا در تولید محصولات کشاورزی تأثیر منفی بیشتری دارند و کشاورزی در آن مناطق با تحمل هزینه بیشتر و بازده کمتر صورت می گیرد. ایران یکی از این کشورهاست که در اکثر نقاط آن تنش های غیر زنده مهمی نظیر خشکی، شوری، باد، دما و تنش های زنده، موجب کاهش عملکرد و از بین رفتن حاصلخیزی خاک و در مواردی عدم امکان تداوم کشاورزی گردیده است. برای توسعه واریته های متحمل به شوری در مناطق شور یک رویکرد یکپارچه از ترکیب ابزارهای مولکولی با روشهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ضروری است؛ بنابراین مطالعه جنبههای مختلف تنش و بررسی جامع از پیشرفتهای تحقیقاتی بزرگ در مکانیسمهای بیوشیمیایی، فیزیولوژیکی و مولکولی که سازگاری گیاه و تحمل به تنش شوری را تنظیم میکنند، میتواند کمک شایان توجهی به درک مکانیسم مقاومت و توسعه ارقام مقاوم به تنش نماید. بیوتکنولوژی، به عنوان روشی قدرتمند و مؤثر میتواند در کنترل تنشهای مختلف، مفید باشد. تحقیقات بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک با هدف افزایش بازده از یک سو و جلوگیری از خسارات و ضایعات از سوی دیگر، این امکان را میدهد تا با حداقل ضایعات زیست محیطی و صرف حداقل سرمایه، مشکلات این بخش را حل و موجبات افزایش تولید محصولات زراعی را در سطح کلان و با هدف توسعه پایدار فراهم کند. در این تحقیق سعی شده است تعریفی از تنشهای محیطی و تأثیر تنش شوری بر روی گیاه و مکانیسمهای مقابله گیاهان با این تنش مورد بحث قرار گیرد.
پرونده مقاله