بررسی شیوع اشرشیاکلای، استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا در آب، آبمیوه و بستنیهای سنتی عرضه شده در شهرستان قم، ایران
محورهای موضوعی : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذاییسید عرفان حسینی نسب 1 , ابراهیم رحیمی 2 , نجمه واحد دهکردی 3
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشگاه آزاد شهرکرد، شهرکرد، ایران
2 - استاد، گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
3 - دانشجوی دکترا، گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
کلید واژه: مواد غذایی, اشرشیاکلای, سالمونلا, استافیلوکوکوس اورئوس, آلودگی باکتریایی,
چکیده مقاله :
زمینه و هدف: باکتریهای پاتوژن موجود در مواد غذایی عامل بسیاری از عفونتها و مسمومیتهای غذایی هستند. شیوع آلودگیهای باکتریایی در کشورهای در حال توسعه بالا میباشد و استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا و اشرشیاکلای بالاترین میزان آلودگیهای غذایی را به خود اختصاص دادهاند؛ لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی شیوع اشرشیاکلای، استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا در آب، آبمیوه و بستنیهای سنتی عرضه شده در شهرستان قم، ایران میباشد.روش بررسی: در مطالعه حاضر تعداد 300 نمونه شامل 100 نمونه آب، 100 نمونه آبمیوه و 100 نمونه بستنیسنتی از مراکز عرضه، نمونهگیری و به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی دانشگاه آزاد شهرکرد منتقل شد. از نرمافزار آماری SPSS نسخه 26 و آزمون آماری کای حهت آنالیز دادهها استفاده شد. سطح معنیداری (P<00/05) در نظر گرفته شد.یافتهها: نتایج نشان داد که از 300 نمونه مورد مطالعه، 170 نمونه به میکروارگانیسمهای پاتوژن آلوده بودند. به این ترتیب میزان آلودگی به اشرشیاکلای، استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا در آب، 1، 16 و 2 نمونه، در آبمیوهسنتی 8، 46 و 26 نمونه و در بستنی سنتی 8، 59 و 28 نمونه آلودگی وجود داشت.نتیجهگیری: با توجه به نتایج حاضر، ضرورت دارد که از مصرف آبمیوه سنتی و بستنی سنتی در مراکزی که وضعیت بهداشت نامطلوبی دارند خودداری شده و از آبهای تصفیهشده استفاده شود و در صورت عدم وجود آب تصفیه شدهقبل از مصرف آب جوشیده شود تا از ابتلا به بیماریهای منتقلشونده از مواد غذایی جلوگیری به عمل آید.
Background and purpose: pathogenic bacteria in food are the cause of many infections and food poisoning. The prevalence of bacterial contamination is high in developing countries, and Staphylococcus aureus, Salmonella and Escherichia coli account for the highest amount of food contamination; Therefore, the aim of this study is to investigate the prevalence of Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Salmonella in water, fruit juice and traditional ice creams offered in Qom city, Iran.Research method: In the present study, 300 samples, including 100 water samples, 100 fruit juice samples, and 100 traditional ice cream samples, were taken from supply centers, sampled and transferred to the food hygiene laboratory of Shahrekord Azad University. SPSS version 26 statistical software and Kai-Hat statistical test were used for data analysis. A significant level (P<00.05) was considered.Findings: The results showed that out of 300 studied samples, 170 samples were infected with pathogenic microorganisms. In this way, the amount of Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Salmonella contamination in water was 1, 16 and 2 samples, in traditional fruit juice 8, 46 and 26 samples and in traditional ice cream 8, 59 and 28 samples.Conclusion: According to the present results, it is necessary to refrain from consuming traditional fruit juice and traditional ice cream in centers that have unfavorable health conditions and to use purified water, and if there is no purified water before Boiled water should be consumed to prevent food-borne diseases.
_||_
1- Dawwam GE, Al-Shemy MT, El-Demerd-ash AS. Green synthesis of cellulose nanocry-stal/ZnO bio-nanocomposites exerting antib-acterial activity and downregulating virulen-ce toxigenic genes of food-poisoning bacte-ria. Scientific Reports. 2022;12(1):1-18.
2- Yassin MT, Mostafa AA-F, Al-Askar AA, Alkhelaif AS. In vitro antimicrobial potency of Elettaria cardamomum ethanolic extract against multidrug resistant of food poisoning bacterial strains. Journal of King Saud Univ-ersity-Science. 2022;34(6):102167.
3- Tilahun M, Kassa Y, Gedefie A, Ashagire M. Emerging carbapenem-resistant Enteroba-cteriaceae infection, its epidemiology and novel treatment options: a review. Infection and drug resistance. 2021: 74-4363.
3- Suay-García B, Pérez-Gracia MT. Present and Future of Carbapenem-Resistant Enter-obacteriaceae Infections. Advances in Clini-cal Immunology, Medical Microbiology, COVID-19, and Big Data. 2021: 56-435.
5- Aghapour Z, Gholizadeh P, Ganbarov K, Bialvaei AZ, Mahmood SS, Tanomand A, et al. Molecular mechanisms related to colistin resistance in Enterobacteriaceae. Infection and drug resistance. 2019: 75-965.
6- Ehuwa O, Jaiswal AK, Jaiswal S. Salmon-ella, food safety and food handling practices. Foods. 2021;10(5):907.
7- Shen Y, Xu L, Li Y. Biosensors for rapid detection of Salmonella in food: A review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2021;20(1): 97-149.
8- Geddes EJ, Li Z, Hergenrother PJ. An LC-MS/MS assay and complementary web-based tool to quantify and predict compound accu-mulation in E. coli. Nature protocols. 2021;16 (10):54-4833.
9- Heidarzadi M, Rahnama M, Alipoureskan-dani M, Saadati D, Afsharimoghadam A. Sal-monella and Escherichia coli contamination in samosas presented in Sistan and Baluche-stan province and antibiotic resistance of isolates. Food Hygiene. 2021;11(2):42.
10- Guo Y, Song G, Sun M, Wang J, Wang Y. Prevalence and therapies of antibiotic-resi-stance in Staphylococcus aureus. Frontiers in cellular and infection microbiology. 2020;10: 107.
11- Danner M-C, Robertson A, Behrends V, Reiss J. Antibiotic pollution in surface fresh waters: occurrence and effects. Science of the Total Environment. 2019;664:793-804.
12- Ozen E, Singh R. Atmospheric cold plas-ma treatment of fruit juices: A review. Trends in Food Science & Technology. 2022;51: 103-144.
13- Roobab U, Abida A, Chacha JS, Athar A, Madni GM, Ranjha MMAN, et al. Applications of innovative non-thermal pulsed elect-ric field technology in developing safer and healthier fruit juices. Molecules. 2022;27 (13):4031.
14- Castañeda-Gulla K, Sattlegger E, Mutuk-umira AN. Persistent contamination of Salm-onella, Campylobacter, Escherichia coli, and Staphylococcus aureus at a broiler farm in New Zealand. Canadian journal of microbio-logy. 2020;66(3):85-171.
15- Licence K, Oates K, Synge B, Reid T. An outbreak of E. coli O157 infection with evi-dence of spread from animals to man through contamination of a private water supply. Epi-demiology & Infection. 2001;126(1):8-135.
16- Barzegar N, Tanhaei V. Investigation of microbial and physicochemical contamina-tions of drinking water in Urmia Rural Wells. New Cellular and Molecular Biotechnology Journal. 2019;10(37):65-76.
17- Dehghani M, Ghaderpoori M, Fazlzadeh M, Golmohamadi S. Survey of bacteriolog-ical quality of the drinking water in rural areas of Saqqez City. Iranian Journal of Health and Environment. 2009;2(2):9-132.
18- Norozi R, Zafarzade A, Yolizade T. Sur-vey on microbial quality of drinking water in city Maravehtapeh Villages and comparison with national and WHO standards. Journal of Environmental Health Enginering. 2013;1(1): 9-20.
19- Bonkoungou IJO, Somda NS, Traoré O, Zoma S, Garba Z, Drabo KM, et al. Detection of diarrheagenic Escherichia coli in human diarrheic stool and drinking water samples in Ouagadougou, Burkina Faso. African Journal of Infectious Diseases. 2021;15(1):8-53.
20- Mashat BH, Awad MM, Amin AH, Osm-an YA-M. Sensitivity and Reliability of Two Antibodies in Detecting E. coli in Meat and Water. Archives of Pharmacy Practice. 2022; 13.
21- Mahmud ZH, Kabir MH, Ali S, Moniru-zzaman M, Imran KM, Nafiz TN, et al. Exten-ded-spectrum beta-lactamase-producing Esc-herichia coli in drinking water samples from a forcibly displaced, densely populated com-munity setting in Bangladesh. Frontiers in public health. 2020;8:228.
22- Alipour V, Rezaei L, Moalemi K, Eghbali M. Microbial quality of hand-made fresh fruit juice in Bandar Abbas Shopping Centers, Iran. Iranian Journal of Health and Environ-ment. 2011;4(1):24-115.
23- NAEIMABADI A, MIRZAEI R, YAZD-ANI A, ARMAT MR, BOTALBOLUEI M, YARAHMADI M. DETERMINATION OF MICROBIAL CONTAMINATION IN TRA-DITIONALLY MANUFACTURED ICE-CREAMS AND HAND MADE FRUIT JUI-CES IN SUMMER 2007AND SUMMER 2008 IN BOJNURD. 2010.
24- Fang Z, Zhou X, Wang X, Shi X. Deve-lopment of a 3-plex droplet digital PCR for identification and absolute quantification of Salmonella and its two important serovars in various food samples. Food Control. 2023; 145:109465.
25- Wang S, Zheng L, Cai G, Liu N, Liao M, Li Y, et al. A microfluidic biosensor for online and sensitive detection of Salmonella typhimurium using fluorescence labeling and smartphone video processing. Biosensors and Bioelectronics. 2019;140:111333.
26- Haidari M, SHahryari A, GHods Mofidi E, Tabarsa H. Determination of microbial contamination of hand made unpasteurized carrot and cantaloupe juices in juice shops, Gorgan, Iran. Journal of Health System Res-earch. 2011;7(6):15-909.
27- Rani A, Ravindran VB, Surapaneni A, Shahsavari E, Haleyur N, Mantri N, et al. Evaluation and comparison of recombinase polymerase amplification coupled with late ral-flow bioassay for Escherichia coli O157: H7 detection using different genes. Scientific reports. 2021;11(1):1-12.