تأثیر عصاره رزماری (Rosmarinus officinalis) در کاهش فساد فیله ماهی قزلآلای رنگین¬¬کمان (Onchorhynchus mykiss) طی¬ دوره نگهداری در شرایط سرد
محورهای موضوعی : ماندگاری مواد غذاییمهدی بابازاده 1 * , مریم شاپوری 2
1 - استادیار، گروه کشاورزي و منابع طبیعی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران
2 - دانشیار، گروه کشاورزي و منابع طبیعی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران
کلید واژه: رزماری, فساد, ماندگاری, قزلآلا,
چکیده مقاله :
رزماری، گیاهی است که بر روی بسیاری از عوامل بیماریزا و ارگانیسمهای مسبب فساد موادغذایی تأثیرگذار است. هدف از انجام این تحقیق استفاده از عصاره گیاه رزماری در دو غلظت (1/0 و 3/0 درصد) به منظور افزایش مدتزمان ماندگاری فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان در دمای یخچال بود. فاکتورهای مورد بررسی شامل پارامترهای شیمیایی (مجموع بازهای نیتروژنی فرار و عدد پر اکسید) و پارامترهای میکروبی (شمارش کلی باکتریها و شمارش باکتریهای سرماگرا) بوده که طی روزهای صفر، سوم، ششم، نهم، دوازدهم و پانزدهم نگهداری، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتايج نشان داد مقادير PV و TVN و پارامترهای میکروبی در تيمار با غلظت 3/0 درصد، بهطور معنیداری (05/0p<)، كمتر از ساير تيمارها بود. همچنین با افزایش دوره نگهداری، میزان فساد افزایش یافت با وجود این، در روزهای نهم تا دوازدهم، تمامی پارامترهای مورد بررسی خارج از دامنه استاندارد بودند. بر اساس یافتههای حاصله، استفاده از عصاری رزماری بهویژه در غلظت 3/0%، در کاهش ارگانیسمهای مسئول فساد و به تأخیر انداختن اکسیداسیون چربی و درنهایت افزایش عمر ماندگاری فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان، مؤثرتر است.
Rosemary is a natural antimicrobial that effective on many pathogens and food spoilage organisms. The purpose of this study was using of two levels of ethanolic extract of Rosemary (0.1% and 0.3%) in order to increase the shelf-life rainbow trout fillets in the cold condition. Factors considered include (Peroxide value and total volatile base nitrogen) and microbial parameters (Total count of bacteria and Psychotropic count) in periods of 0, 3, 6, 9, 12 and 15 days. The changes in TVB-N and TV values during treatment with ethanolic extract of 0.3% significantly (p<0.05) was lower than the other treatments. Also, the results of microbial parameters referred that. However, on day 9-12, all parameters were outside the standard range. In conclusions, based on the results of this study, the use of Rosemary extract especially in concentration of 0.3%, is more effective in reducing the organisms responsible for spoilage and delaying fat oxidation and ultimately increasing shelf-life rainbow trout fillets.
1. Han A, Hwang JH, Lee SY. Antimicrobial activities of Asian plant extracts against pathogenic and spoilage bacteria. Food Science and Biotechnology. 2023;32(2):229-38.
2. Jeddi S. Yeganeh S. Jafarpour SA. Naseri M. Effect of Chitosan Coating incorporated with Marjoram Essential oil (Origanum vulgare L) on Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Shelf life During Refrigerated Storage. Journal of Innovation in Food Science and Technology.2019; 28(3):153-167. [In Persian]
3. Alizadeh AZ. Mehdizadeh T. Tajik H. Azizkhani M. Shelf-life extension of refrigerated, vacuum-packed rainbow trout dipped in an alginate coating containing an ethanolic extract and or the essential oil of Mentha Aquatica. Chemical Papers. 2019; 73(10): 2541-2550. [In Persian]
4. Gonçalves GA, Corrêa RC, Barros L, Dias MI, Calhelha RC, Correa VG, Bracht A, Peralta RM, Ferreira IC. Effects of in vitro gastrointestinal digestion and colonic fermentation on a rosemary (Rosmarinus officinalis L) extract rich in rosmarinic acid. Food chemistry. 2019; 271:393-400.
5. Ghasemzadeh M. Hosseinzadeh H. Therapeutic effects of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) and its active constituents on nervous system disorders. Iran 2020; 23(9): 1100–1112. [In Persian]
6. Ozogul Y¬. Ayas D. Yazgan H. Ozogul F. Ozyurt G. The capability of rosemary extract in preventing oxidation of fish lipid. International¬ Food Science Technology.2010; 45(8): 1717-1723.
7. Gema N.Gaspar R. Julian C. Antioxidant and Antimicrobial Properties of Rosemary (Rosmarinus officinalis, L). A Review. Medicines (Basel). 2018; 5(3). 98.
8. Peiretti P G. Gai F. Ortoffi M. Riccardo A. Effects of Rosemary Oil (Rosmarinus officinalis) on the Shelf-Life of Minced Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) during Refrigerated Storage. National Library of Medicine, Foods.2012; 1(1):28-39.
9. Ojagh SM, Rezaei M, Razavi SH. Hosseini SMH. Effect of antimicrobial coating on shelf-life extension of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Journal of food science and technology (Iran).2012; 34(9):13-23. [In Persian]
10. Smith-Palmer A. Stewart J. Fyfe L. Antimicrobial properties of plant essential oils and essences against five important food-borne pathogens. Letters in Food Microbiology. 1998; 26(2):118-122.
11. Elhafez MA, Yehia N, Amin R, Emam W, Hamouda S, El-Magd MA. Quality enhancement of frozen Nile tilapia fillets using rosemary and thyme oil. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia. 2020;72(05):1821-9.
12. Feldsine P, Abeyta C, Andrews WH. AOAC International methods committee guidelines for validation of qualitative and quantitative food microbiological official methods of analysis. Journal of AOAC international. 2002;85(5):1187-200.
13. Huss H H.1995.Quality and quality changes in fresh fish. Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations. FAO Fisheries Technical. Rome. Italy. 348.
14. Elavarasan K. Naveen Kumar V. Shamasundar B A. Antioxidant and functional properties of fish protein hydrolysates from fresh water carp (Catla catla) as influenced by the nature of enzyme. Journal of Food Processing and Preservation.2014; 38(3): 1207-1214.
15. Etemadi H. Rezaei M. Abedian A. Antibacterial and antioxidant potential of rosemary extract (Rosmarinus officinalis) on shelf-life extension of Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Journal of food science and technology.2008; 5(19):67-77. [In Persian]