ارزیابی سرب، آرسنیک و کادمیوم در گوشت طیور عرضه¬شده در شهرستان تهران
محورهای موضوعی : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذایی
1 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
کلید واژه: سرب, کادمیوم, آرسنیک, موادغذایی, گوشت,
چکیده مقاله :
گوشت طیور بهعنوان منابع اصلی پروتئینهای حیوانی، اسیدهای آمینه ضروری، مواد معدنی و ویتامینها در نظر گرفته میشوند، با این حال آلودگی گوشت طیور به فلزات سنگین میتواند صدمات جبرانناپذیری به مصرفکنندگان وارد کند. در همین راستا هدف از مطالعه حاضر ارزیابی سرب، آرسنیک و کادمیوم در گوشت طیور عرضه شده در شهرستان تهران میباشد. تعداد 45 نمونه گوشت سینه شامل 15 نمونه گوشت مرغ، 15 نمونه گوشت بوقلمون و 15 نمونه گوشت بلدرچین به صورت تصادفی ساده از مراکز عرضه این محصول در شهرستان تهران نمونهگیری و پس از انتقال به آزمایشگاه توسط دستگاه جذب اتمی میزان فلزات سنگین آنها اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که میانگین فلزات سنگین در 15 نمونه گوشت بلدرچین برای کادمیوم 04/00، آرسنیک 07/00 و سرب 108/0، در گوشت مرغ برای کادمیوم 748/00، آرسنیک 43/00و سرب 717/0 در گوشت بوقلمون برای کادمیوم 569/00، آرسنیک 08/00 و سرب 184/1 میلیگرم بر کیلوگرم بود. آنالیزهای آماری نشان داد که بین میزان فلزات سنگین با نوع ماده غذایی اختلاف معنیداری وجود دارد (05/0p<). نتایج نشان داد غلظت فلزات سنگین در تمام نمونهها از استاندارد ملی فراتر بود و لذا میتواند سبب مخاطراتی برای مصرفکنندگان شود.
Poultry meat is considered as the main sources of animal proteins, essential amino acids, minerals and vitamins, however, contamination of poultry meat with heavy metals can cause irreparable damage to consumers. In this regard, the aim of the present study is to evaluate lead, arsenic and cadmium in poultry meat offered in Tehran city. The number of 45 samples of breast meat, including 15 samples of chicken meat, 15 samples of turkey meat and 15 samples of quail meat, were randomly sampled from the supply centers of this product in Tehran, and after being transferred to the laboratory, the number of heavy metals was determined by the atomic absorption device.
Were measured. The results showed that the average heavy metals in 15 samples of quail meat were 0.04 cadmium, 0.07 arsenic and 0.108 lead, in chicken meat 0.748 cadmium, 0.43 arsenic and 0.717 lead in turkey meat for Cadmium was 0.569, arsenic was 0.08 and lead was 1.184 mg/kg. Statistical analyzes showed that there is a significant difference between the number of heavy metals and the type of food (p<0.05). The results showed that the concentration of heavy metals in all samples exceeded the national standard, and therefore it can cause risks for consumers