بررسی اثر مهار کننده عصاره چای سبز روی هشت گونه قارچ بیماری زای گیاهی
محورهای موضوعی : آفات گیاهیهادی رهاننده 1 , عزت اله صداقت فر 2
1 - گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رشت، رشت، ایران
2 - گروه بیماریشناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک، اراک، ایران
کلید واژه: چای سبز, عصاره, ضد قارچ, Camellia sinensis, حلال آبی,
چکیده مقاله :
در سالهای اخیر به علت استفاده بی رویه از روشهای شیمیایی و مقاوم شدن بیمارگر ها به آن، استفاده از گیاهان دارویی برای بازدارندگی از فعالیت بیمارگر ها رونـق یافـته است. این مطالـعه با هدف بررسی اثر ضد قارچی عصاره چای سبز، Camellia sinensis، با استفاده از حلالهای آبی، اتانولی و متانولی علیه هشت گونه قارچ بیماری زای گیاهی شامل Rhizoctonia solani،R. oryzae-sativa ، Sclerotium rolfsii، Macrophomina phaseolina،Fusarium solani ، Sclerotinia sclerotiorum، F. oxysporum و F. sporotrichioides انجام شد. عصاره های چای سبز، با استفاده از روش اختلاط عصاره در محیط کشت PDA در غلظتهای ppm10، ppm100 و ppm1000 تهیه شدند. نتایج آزمون های عصاره چای سبز نشان داد، عصاره آبی چای بیشترین تأثیر بازدارندگی از رشد رویشی را روی قارچ M. phaseolina در سطح ظرف پتری در غلظت های ppm100 و ppm1000 به ترتیب با 2/35% و 75/46% و S. sclerotiorum در غلظت ppm1000 به میزان 11/36% داشت. عصاره متانولی نیز بیشترین تأثیر بازدارندگی از رشد قارچ را روی دو قارچ فوق الذکر در غلظت ppm1000 به ترتیب به میزان 12/%35 و 45% داشت. عصاره اتانـولی بیشترین تأثیر بازدارندگی از رشد رویـشی قـارچ را روی طیف بیشـتری از قـارچ ها شـامل 5 جدایه قارچی S. sclerotiorum، F. oxysporum، F. solani، F. sporotrichioides و M. phaseolina به ترتیب به میزان 5/%41، 6/%43، 5/%44، 16/%45 و 66/48% بازدارندگی درون شیشه ای نشان داد. این نتایج نشان داد تأثیر عصاره چای سبز بر اساس حلال، غلظت و جدایه قارچی متفاوت می باشد.
In recent years, due to the indiscriminate use of chemical methods and pathogens becoming resistant to them, the use of medicinal plants to inhibit their activity has flourished. This study was conducted during 1996-94. The aim of this study is to investigate the antifungal effect of green tea extract (Camellia sinensis) using water, ethanol and methanol solvents against eight species of plant pathogenic fungi including Rhizoctonia solani, R. oryzae-sativa, Sclerotium rolfsii, Macrophomina phaseolina, Fusarium solani, Sclerotinia sclerotiorum, F. oxysporum and F. sporotrichioides were implemented. First, green tea extract was prepared. Then, using the extract mixing method, they were added in PDA culture medium at concentrations of 1000 ppm, 100 ppm and 10 ppm. Aqueous tea extract had the greatest effect on M. phaseolina fungi at concentrations of 1000 ppm and 100 ppm with 46.75% and 35.2%, respectively; S. sclerotiorum at 1000 ppm concentration by 36.11%. Methanolic extract also had the greatest effect on the above two fungi at a concentration of 1000 ppm, 45% and 35.12%, respectively. Ethanol extract showed the greatest effect on a wider range of fungi. This extract on 5 fungal isolates F. oxysporum, F. sporotrichioides, M. phaseolina, F. solani and S. sclerotiorum respectively 43.6%, 45.16%, 48.66%, 44.5% and 41.5% inhibited the growth of fungi on the surface of the Petri dish. These results showed that the effect of green tea extract is different based on the solvent, concentration and fungal isolate.
_||_