تاثیر کودهای بیولوژیک و شیمیایی و مصرف اسید سالیسیلیک بر روی خصوصیات مورفولوژیکی و عملکرد ذرت
محورهای موضوعی : پژوهش های زراعی در حاشیه کویرفدرا طاهری اشترینانی 1 , امین فتحی 2
1 - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران
2 - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد آیتالله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی،آمل، ایران
کلید واژه: کود بیولوژیک, ذرت, سالیسیلیک اسید, میکوریزا,
چکیده مقاله :
امروزه، با مطرح شدن کشاورزی پایدار و کاهش مصرف کود های شیمیایی، استفاده از کود های زیستی مثل قارچ های میکوریزا در بسیاری از مناطق دنیا گسترش یافته است. از طرفی سالیسیلیک اسید می تواند نقش مهمی در افزایش تولید و کاهش مصرف کود های شیمیایی داشته باشد. به منظور بررسی اثر کود های بیولوژیک و شیمیایی به همراه مصرف سالیسیلیک اسید بر روی خصوصیات زراعی ذرت آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بروجرد در سال 1391 انجام شد. عوامل آزمایش شامل سه سطح کود فسفر (صفر، 100 و 150 کیلو گرم در هکتار)، دو سطح کود بیولوژیک (قارچ میکوریزا) (تلقیح بذر و عدم تلقیح بذر) و دو سطح سالیسیلیک اسید (5/0 و یک میلی مولار) بود. نتایج نشان داد که کود فسفر و میکوریزا تأثیر معنی داری بر ارتفاع بوته، قطر ساقه، طول بلال، قطر بلال، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک داشتند، با مصرف 150 کیلوگرم فسفر در هکتار عملکرد دانه به مقدار 9006 کیلوگرم به دست آمد که 48درصد بیش تر از تیمار عدم مصرف بود. در حالت تلقیح بذور با میکوریزا به مقدار 8412 کیلو گرم در هکتار به دست آمد که 24درصد بیش تر از تیمار عدم تلقیح بذور بود. سالیسیلیک اسید تأثیر معنی داری بر ارتفاع بوته، قطر ساقه، طول بلال، قطر بلال، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت داشت. با مصرف یک میلی مولار سالیسیلیک اسید، عملکرد دانه به مقدار 8316 کیلوگرم در هکتار به دست آمد که 24درصد بیش تر از تیمار عدم مصرف بود. اثر متقابل فسفر و میکوریزا بر عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک معنی دار بود. اثر متقابل سالیسیلیک اسید و فسفر و اثر سه گانه تیمار های آزمایش نیز تنها بر عملکرد دانه معنی دار بود.
In order to examine the effects of biological and chemical fertilizers with the use of salicylic acid on the agronomic characteristics of corn as a factorial experiment in randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station in 2011 was Boroujerd. Factors examined included three levels of phosphorus fertilizer (0, 100 and 150 kg ha), two levels of biological fertilizer (mycorrhizal fungi) (seed inoculation and seed inoculation) and two levels of salicylic acid (0/5 and 1 mM), respectively. The results showed that phosphorus fertilizer and mycorrhizal significant effect on plant height, stem diameter, ear length, ear diameter, grain yield and biological yield, respectively, with the application of 150 kg P ha grain yield of 9006 kg was found that 48% More the treatment of non-usage. In the case of seed inoculation with mycorrhiza on the amount of 8412 kg per hectare, respectively, which was 24% higher than the treatment of non-inoculated seeds. Salicylic acid has a significant effect on plant height, stem diameter, ear length, ear diameter, grain yield and biological yield and harvest index. The application of 1 mM salicylic acid yield of 8316 kg per hectare, respectively, which was 24% higher than the treatment of non-use. Phosphorus and mycorrhiza interaction on grain yield and biological yield was significant. Salicylic acid and phosphorus interaction and effect on yield only three treatments was significant.
_||_