تاثیر آمادهسازی بذر با مواد محرک و خیساندن با آب بر رفتار جوانهزنی چغندرقند (Beta vulgaris L.)
محورهای موضوعی : پژوهش های زراعی در حاشیه کویرعلیاصغر آبسالان 1 , علی قنبری 2 , مهدی راستگو 3 , شهرام نوروززاده 4
1 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد. مشهد– ایران
2 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد. مشهد– ایران
3 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد. مشهد– ایران.
4 - مرکز تحقیات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی. مشهد– ایران
کلید واژه: آبشویی با آب جاری, اسیدهیومیک, محلول سیداستارت, زمان پرایمینگ, غلظت پرایمینگ,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی رفتار جوانه زنی چغندر قند تحت تاثیر تیمار های پرایمینگ، دو آزمایش جداگانه به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در آزمایشگاه انجام شد. آزمایش اول به بررسی اثر زمان (سه، شش، 12، 24 و 48 ساعت) و غلظت (25، 50، 100، 200 و 400 درصد) و دو نوع ماده محرک (سید استارت و اسید هیومیک) پرداخت. آزمایش دوم شامل بررسی زمان های مختلف پرایمینگ بذر (سه، شش، 12، 24 و 48 ساعت) و دو روش خسیاندن در آب (آب جاری و خیساندن در پتری دیش) بود. نتایج نشان داد که هر دو آزمایش تأثیر معنی داری بر بهبود جوانه زنی چغندر قند داشتند. کم ترین زمان (سه ساعت) و کم ترین غلظت (25 درصد) سید استارت و اسید هیومیک به ترتیب با 59 و 54 درصد، باعث بهبود جوانه زنی شدند. روش خسیاندن در آب جاری به مدت 48 ساعت با 58 درصد جوانه زنی، تأثیر بهتری نسبت به تیمار خسیاندن در پتری دیش (45درصد) بر جوانه زنی داشت. به طور کلی تیمار های آب جاری، خیساندن در پتری دیش، سید استارت و اسید هیومیک به ترتیب جوانه زنی را 76، 36، 79 و 64 درصد نسبت به شاهد افزایش دادند. تیمار ها مشابه روند درصـد جـوانه زنی، بر سرعت جوانه زنی تاثیـر گذاشتنـد. می توان تاثیر مواد محرک را به وجود مواد غذایی و تاثیر آب شویی با آب جاری را به خاطر شستشوی مواد بازدارنده موجـود در پوستـه بذر عـنوان کـرد. بر اساس این نتایج، تیمار سید استارت (با غلظت 25 درصد به مدت سه ساعت) و آب شویی با آب جاری (به مدت 48 ساعت)، بهترین تیمار ها در بهبود جوانه زنی چغندرقند بودند.
Two separate tests were conducted in laboratory, to evaluate the germination behavior of sugar beet under effects of priming treatments. The first experiment examined the effect of time (3, 6, 12, 24 and 48 hours) and concentration (25, 50, 100, 200 and 400%) of two types of stimulants (Seed-start and Humic acid). The second experiment is consisted of seed priming times (3, 6, 12, 24 and 48) of two methods of hydration in water (running water and soaking in a Petri dish). The results showed that both tests have a significant effect on germination of sugar beet. The lowest time (3 hours) and the lowest concentration (25%) of priming of the Seed-starter and the Humic acid are desirable to improve sugar beet seed germination. The method of running water (48%) had better effect compared to soaking in a Petri dish (45%). Generally, methods of running water, soaking in a Petri dish, seed-start and Humic acid improve germination 76, 36, 79 and 64% compared to control, respectively. The impact of method and time of priming on germination rate showed the same trend like percentage of germination. Impact of stimulants can be because of nutrition element and influence of leaching with running water can be because of washing the inhibitive material on the seed coat. Seed-start treatment (Concentration of 25% with 3 hours) and leaching with running water (48 hours) can be introduced as the best treatment.
_||_