بررسـی تاثیـر پرایمینـگ اکسیـن و جیبـرلیک اسید بر برخـی صفـات کمی و کیفی گیاه لوبیـا قرمز (.Phaseolus vulgaris L) در شرایط تنش شوری
محورهای موضوعی : پژوهش های زراعی در حاشیه کویرمجتبی عاقبتبخیر گلفرانی 1 , فرشاد قوشچی 2 , میثم اویسی 3
1 - دانش آموخته زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین – پیشوا، ورامین – ایران
2 - استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین – پیشوا، ورامین – ایران.
3 - استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین – پیشوا، ورامین – ایران
کلید واژه: پرایمینگ, تنش شوری, اکسین, جیبرلیک اسید, : لوبیا قرمز,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی تاثیر پرایمینگ اکسین و جیبرلیک اسید بر برخی صفات کمی و کیفی گیاه لوبیا قرمز (.Phaseolus vulgaris L) در شرایط تنش شوری طرحی در آزمایشگاه خاک شناسی- فیزیولوژی و گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا در سال 1393 اجرا شد. طرح مورد نظر به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار و 48 تیمار انجام شد. عوامل مورد بررسی شامل اعمال هورمون (عدم کاربرد هورمون، 50 ppm اکسین، 50 ppm جیبرلیک اسید، 25 ppm اکسین به همراه 25 ppm جیبرلیک اسید) و تنش شوری با غلظت های (صفر، 30، 60، 90 میلی مولار NaCl) بود. در گلخانه بهترین تیمار مربوط به اثر متقابل محلول پاشی 25 ppm اکسین به همراه 25 ppm جیبرلیک اسید در شرایط عدم تنش شوری بود، به طوری که در این شرایط حداکثر عملکرد دانه با 325 گرم در متر مربع به دست آمد و از طرفی حداقل عملکرد دانه مربوط به تیمار عدم کاربرد هورمون با تنش شوری 90 میلی مولار NaCl بود، که به میزان 113 گرم در متر مربع حاصل شد. بیش ترین پرولین برگ به میزان 7/60 میکرو مول بر گرم وزن تازه برگ در تیمار 90 میلی مولار NaCl به همراه عدم محلول پاشی و کم ترین میزان پرولین برگ 5/25 میکرو مول بر گرم وزن تازه برگ مربوط به کاربرد 25 ppm اکسین و 25ppm جیبرلین در شرایط عدم تنش شوری (صفر میلی مولار NaCl) به دست آمد. بیش ترین محتوای آب نسبی به میزان 7/62 درصد در تیمار عدم تنش شوری (صفر میلی مولار NaCl) به همراه 25 ppm اکسین و 25 ppm جیبرلین و کم ترین محتوای آب 9/37 درصد مربوط به عدم کاربرد محلول پاشی هورمون در شرایط حداکثر شوری یعنی 90 میلی مولار حاصل شد. همچنین اثرات ساده و متقابل تنش شوری و هورمون های مورد پرایمینگ در سطح یک و پنج درصد بر صفات عملکرد دانه، کلروفیل کل، محتوای آب نسبی، پرولین و هدایت الکتریکی معنی دار گردید. در این آزمایش مشخص گردید که با افزایش تنش شوری صفاتی مانند عملکرد دانه، کلروفیل کل و محتوای آب نسبی کاهش پیدا کرد از طرفی اعمال محلول پاشی هورمون تا حدی سبب متحمل شدن گیاه لوبیا قرمز تحت شرایط تنش شوری گردید.
In order to evaluate the effect of auxin and gibberellic acid priming on some quantitative and qualitative characteristics bean plant (Phaseolus vulgaris L.) in terms of soil salinity project in the laboratory and greenhouse Shnasy- Physiology, Islamic Azad University of Varamin rector in 1393 was performed. Plan factorial in a completely randomized design with three replications and 48 treatments were performed. The factors studied included hormone actions (lack of hormones, 50 ppm auxin, 50 ppm gibberellic acid, 25 ppm and 25 ppm gibberellic acid auxin) and salinity concentrations (0, 30, 60, 90 mM NaCl) was. In the house the best treatment of the interaction of auxin foliar application of 25 ppm with 25 ppm gibberellic acid in the absence of stress, so that in these conditions the maximum yield was 325 grams per square meter and the same minimum yield due to lack of hormone treatment with 90 mM NaCl salinity, which amounted to 113 grams per square meter, respectively. Most proline micromoles per gram fresh weight of leaf by leaf 7/60 in 90 mM NaCl, with no spraying and the lowest 5.25 micromoles per gram fresh weight of leaf leaf proline to the use of 25 ppm and 25ppm GA in terms of auxin lack of salinity (zero mM NaCl) was obtained. Most of the water content relative to the amount of 7/62 of the treatment of stress (zero mM NaCl) with 25 ppm and 25 ppm auxin and gibberellic least 9/37 of the water content of the non-application of maximum salt spray of the hormone in the 90 mM, respectively. The main effects and interaction of salinity and hormonal priming at 1 and 5 percent on grain yield, total chlorophyll content, relative water content, proline and electrical conductivity were significant. In this experiment, it was found that with increasing salinity levels remain functional attributes of pits chlorophyll and relative water content decreased also in part due to the actions of hormones sprayed incur bean plant was under stress.
_||_