بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره میوه گیاهان کاپاریس اسپینوزا (Capparis spinosa) و پسته وحشی (Pistacia atlantica) بر رشد باکتری اشریشیاکولای در شرایط آزمایشگاهی و مدل حیوانی
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
محمد سجاد انصاری چهارسوقی
1
,
آسیه احمدی دستگردی
2
*
,
مجید غلامی آهنگران
3
1 - دانشآموخته دکتری حرفهای، دانشکده دامپزشکی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران.
2 - استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد اردستان، دانشگاه آزاد اسلامی، اردستان، ایران.
3 - دانشیار، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.
کلید واژه: اشریشیاکولای, عصاره, کاپاریس اسپینوزا, پسته وحشی, زخم عفونی,
چکیده مقاله :
اشریشیاکولای عامل بسیاری از عفونت های مربوط به زخم های جراحی می باشد. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره هیدروالکلی گیاهان کاپاریس اسپینوزا (Capparisspinose) و پسته وحشی (Pistaciaatlantica) در شرایط آزمایشگاهی و در درمان زخم عفونی ناشی از اشریشیاکولای در مدل حیوانی انجام گرفت. ابتدا بااستفادهازروش رقیق سازىدرلوله،حداقلغلظتمهارکنندگی رشد (minimum inhibitory concentration; MIC) و حداقلغلظتکشندگی عصاره های مذکور(minimum bactericidal concentration; MBC) تعیینگردید. سپس تعداد 30 سر موش صحرایی نر از نزاد ویستار انتخاب و پس از تراشیدن موضع جراحی، در ناحیه پشت و بین دو کتف، برشی ایجاد و باکتری اشریشیاکولای با غلظت cfu/ml108×5/1در محل زخم تلقیح گردید. سپس سطح زخم با عصاره گیاهان کاپاریس اسپینوزا و پسته وحشی آغشته گردید. در روزهای پنجم و دهم، از محل زخم نمونه برداری شد و میزان آلودگی باکتریایی مورد بررسی قرار گرفت. نتایجنشاندادکهعصارهگیاهان کاپاریس اسپینوزا و پستهوحشى،اثراتضدمیکروبىعلیه اشریشیاکولای دارند. میزانMICوMBCعصاره کاپاریس اسپینوزاو قطرهالهعدمرشدآن نیز بیشترازعصاره پسته وحشیبود.همچنین نتایج حاصله تفاوت معنی داری را در موش های تیمارشده با عصاره کاپاریس اسپینوزا و پسته وحشی در مقایسه با گروه شاهد نشان داد (05/0˂p < /em>). می توان نتیجه گرفت که عصاره حاصل از این گیاهان باعث مهار رشد باکتری اشریشیاکولای در زخم های عفونی شده و از این طریق می توانند منجر به تسریع روند التیام زخم گردند.
Escherichia coli is the cause of many surgical wound infections.This study was designed to investigate the antibacterial effects of hydroalcoholic extract of Capparis spinosa and pistacia atlantica on E. coli in surgical wounds using a rat model. The antimicrobial activity of Capparis spinosa and pistacia altantica extract was first determined by paper disk diffusion method to determine Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and also Minimum Bactericidal Concentration (MBC). Then, 30 male Sprague-Dawley rats were randomly divided into three treatment groups. A circular incision was made on the dorsal inter-scapular region of each rat. Then, rats were inoculated topically with 1.5×108 CFU of E. coli at the site of skin wounds. The extracts of Capparis spinosa and Pistacia atlantica was applied to wounds twice a day during the experiment. Animals of the control group were left untreated. The results showed that the extract of Caparis spinosa and Pistacia atlantica had antimicrobial effects against Escherichia coli. The antimicrobial activity of Capparis spinosa extract against E. coli was higher than the Pistacia atlantica extract (The MIC and MBC values). Also there was a significant difference in the rats treated with the extracts in comparison to the control group. It can be concluded that the extracts of these plants have antimicrobial properties and inhibit the growth of Escherichia coli in infected wounds and thus can accelerate the wound healing process. Conflict of interest: None declared.