اثر شوری بر وضعیت گلدهی ارقام مختلف بادمجان
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهی
1 - استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرم
2 - کارشناس ارشد جهاد کشاورزی شهرستان خنج
کلید واژه: شوری, بادمجان, غربالگری, گلدهی,
چکیده مقاله :
شوری یکی از مهمترین عوامل اقلیمی محدود کننده رشد در گیاهان زراعی است. به منظور بررسی اثر تنش شوری ناشی از کلرید سدیم بر وضعیت گلدهی ارقام بادمجان پرورش یافته در هوای آزاد، پژوهشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار انجام شد. تیمارهای شوری در 7 سطح شامل غلظت های 0، 10، 20، 40، 60، 80 و 100 میلی مولار کلرید سدیم بود. مقادیر مختلف نمک کلرید سدیم به آب آّبیاری (با هدایت الکتریکی 219 میکروموس بر سانتی متر) اضافه گردیدند. نشاهای آماده شده سه رقم بادمجان (محلی جهرم ، قلمی دزفول و دلمه هندی) در کیسه های پلاستیکی حاوی 9 کیلوگرم خاک غالب منطقه خنج کشت گردید. تیمارهای شوری به مدت 5 ماه اعمال شد. نتایج نشان داد که به طورکلی شوری باعث کاهش تعداد گل در هر بوته در مقایسه با تیمار شاهد شده و زمان گلدهی را به تأخیر انداخت، اما بر تعداد گل های باز شده اثر معنی داری نداشت. در بین ارقام مورد بررسی بر اساس صفات مطالعه شده، رقم محلی جهرم به عنوان رقمی با تحمل بیش تر و رقم قلمی دزفول به عنوان حساس ترین رقم در برابر شوری ناشی از کلرید سدیم ارزیابی گردید.
In order to study the effect of sodium chloride salinity on flowering of eggplant varieties grown in the open air, a research was conducted in a completely randomized design with 10 replications. Salinity levels were used in seven concentrations of 0, 10, 20, 40, 60, 80, and 100 mM sodium chloride. The amounts of sodium chloride were added to the irrigation water (219 µmho.cm-1). Three varieties of eggplant seedlings (Jahrom locally, Dezful slender and sweet Hindi), were prepared and planted in plastic bags containing 9 kg of dominant cultivation soil of Khonj zone. Salinity treatments were followed for 5 months. Results showed that salinity generally reduced the number of flowers per plant compared to the control treatment and has delayed the flowering time but has no significant effect on the number of open flowers. Among studied cultivars based on considered characters the variety of Jahrom locally was evaluated as a more salinity tolerant and the variety of Dezful slender as the most sensitive one.