کاهش اثر سوء شوری بر گندم با پیش تیمار بذر با پراکسید هیدروژن (H2O2)
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیطیبه جعفریان 1 , محمد جواد زارع 2 *
1 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
2 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
کلید واژه: کاتالاز, آسکوربات پراکسیداز, ریشه, محتوای آب نسبی,
چکیده مقاله :
گسترش شوری اراضی کشاورزی یکی از چالشهای مهم تولید گیاهان زراعی در مناطق خشک است. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثرات پیش تیمار پراکسید هیدروژن بر خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گندم تحت شوری بود. بدین منظور کشت گلخانه ای بصورت طرح فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و سه سطح تنش شوری(0، 80، 120 میلی مولار کلرید سدیم) و چهار سطح پراکسید هیدروژن(0،25، 50، 80 میلی مولار) انجام گرفت. . پراکسید هیدروژن موجب القاء آنزیمهای کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز تحت شوری گردید که در نتیجه این افزایش خسارت رادیکالهای آزاد تولید شده در گندم کاهش یافت. گندم پیش تیمار شده با پراکسید هیدروژن از محتوای کلروفیل و آب نسبی بالاتری تحت شوری برخوردار بودند. همچنین پیش تیمار بذر با پراکسید هیدروژن موجب کاهش اثر شوری بر جذب آب، طول و وزن خشک ریشه شد در حالی که بر نشت یونی تأثیر معنیدار نداشت. نتایج این آزمایش نشان داد که پیش تیمار بذر با پراکسیدهیدروژن از طریق تعدیل در ویژگیهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گندم میتواند در افزایش تحمل گیاه به شوری موثر باشد.
The purpose of this study was to investigate the effect of hydrogen peroxide pretreatment on morphological characteristics, physiological and biochemical ON wheat seedling under salt stress conditions. In this regards a greenhouse experimentation carried out as factorial based on randomized complete block design with three replications and three levels of salinity (0, 80 and 120 mM NaCl), and four levels of hydrogen peroxide ( 0, 25 , 50 , 80 mM). Hydrogen peroxide caused an increase of Catalase and ascorbate peroxidase in wheat seedling under salinity condition. This increase was associated with reducing the damage of free radicals in produced wheat. Under salinity stress pre-treated wheat with hydrogen peroxide had higher chlorophyll and relative water content. Also Hydrogen peroxide reduced the negative effect of salinity on water, height and root dry weight of wheat seedling. There was no significant effect of hydrogen peroxide on ionic leakage. Overall seed priming with hydrogen peroxide improves the physiological and biochemical characteristics of wheat and increase its resistance to salt stress conditions.