مطالعه اثرات ضد میکروبی قطران دود پزشکی کلپوره (L Teucrium polium) بر میکروارگانیسمهای غذازاد در شرایط آزمایشگاهی
محورهای موضوعی : آلودگی میکروبی مواد غذائیفرهنگ تیرگیر 1 , پردیس نادری دهکردی 2 , فاطمه ملکپور 3 , علی کاظمی باباحیدری 4
1 - گروه شیمی، دانشکده فنی و مهندسی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.
2 - دانشجوی کارشناسی ارشد فیتوشیمی، دانشکده فنی مهندسی وعلوم پایه، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.
3 - 3. گروه گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
4 - گروه شیمی، دانشکده فنی و مهندسی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.
کلید واژه: ضد باکتری, کلپوره, دودهای پزشکی, عوامل فساد مواد غذایی,
چکیده مقاله :
استفاده از دودهای پزشکی در درمان بسیاری از بیماریها ی ایجاد شده بوسیله باکتریها در ایران و به خصوص استان چهارمحال و بختیاری رواج داشته است. هدف از این تحقیق، بررسی اثرات ضد میکروبی دود پزشکی کلپوره بر میکروارگانیسمهای غذازاد در شرایط آزمایشگاهی بود. ترکیبات حاصل از حرارت غیرمستقیم کلپوره به صورت دو فاز مایع آلی 1 و 2 استخراج شد. عصاره گیاه نیز با استفاده از حلال اتانول استخراج شد. سپس اثرات ضد میکروبی دو فاز آلی بر علیه باکتریهای سودوموناس آئروژینوزا، کلبسیلا پنومونیه، اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوسارزیابی شد. حداقل غلظت مهار کنندگی MIC)) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) با استفاده از روش رقت لولهای تعیین گردید. اختلاف آماری معنادار (P <0/05) بین اثرات ضد میکروبی فاز-های آلی دود و عصاره کلپوره روی باکتریهای تست شده دیده شد. فاز آلی 1 دود در غلظت ppm 2000 بیشترین قطر هاله عدم رشد را بر باکتریهای ارزیابی شده، داشت. فازهای آلی ارزیابی شده بیشترین اثرات ضد میکروبی را روی استافیلوکوکوس اورئوس داشتند. همچنین اثرات ضد میکروبی فازهای آلی روی باکتریهای گرم مثبت بیشتر از گرم منفی بود. با توجه به ارزان، کم هزینه، پر بازده و ایمن بودن فرایند تولید دود از گیاه کلپوره و همچنین اثرات ضد میکروبی بالاتر آن نسبت به عصارهگیری، استفاده از فاز آلی 1 حاصل از قطران دود گیاه کلپوره به منظور حذف باکتری های مضر و عامل فساد در محصولات غذایی و همچنین افزایش مدت زمان ماندگاری آنها، پیشنهاد میشود.
Using from medicinal smokes has been customary in treatment of many diseases by bacteria in Iran and especially ChaharmahalVaBakhtiari province. The aim of this investigation was to study the antimicrobial effects of medicinal smoke of the Teucrium polium on food-borne bacteria in vitro condition. Components from an indirect heating of Teucrium polium were extracted in the form of two organic liquid phases of 1 and 2. Plant extract was also extracted using the ethanol solvent. Then, the antimicrobial effects of two organic phases were analyzed against Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumonia, Staphylococcus aureus and Escherichia coli bacteria. Minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bacteria concentration (MBC) were determined using the tube dilution method. Statistically significant difference (P <0.05) was seen between the antimicrobial effects of the organic phases of smoke and extract of the Teucrium polium on tested bacteria. Organic phase 1 of smoke at concentration of 2000 ppm had the highest diameter of the growth inhibition zone on tested bacteria. Tested organic phases had the highest antimicrobial effects on the Staphylococcus aureus. Antimicrobial effects of the organic phases on Gram-positive bacteria were higher than Gram-negative. According to the cheap, low cost, high efficiency and safety of the procedure of the smoke production from the Teucrium polium plant and also its higher antimicrobial effects than extraction, using from organic ophase 1 from the smoke condensate of the Teucrium polium plant is recommended to elimination of harmful bacteria and the cause of corruption in food products as well as increasing their shelf-life.
_||_