بررسی آلودگی به آفلاتوکسین M1 در کشک پاستوریزه و کشک خشک در استان اصفهان با استفاده از روش الایزا در سال 1395
محورهای موضوعی : آلودگی میکروبی مواد غذائیگلناز ریزوندی 1 , ایرج جوادی 2
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد سم شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرضا, اصفهان ایران
2 - هیئت علمی سم شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرضا, اصفهان ایران
کلید واژه: الایزا, واژههای کلیدی: آفلاتوکسین M1, کشک پاستوریزه, کشک خشک,
چکیده مقاله :
مقدمه: سموم قارچی(مایکوتوکسینها) دستهای از متابولیتهای ثانویهی قارچها هستند که دارای اثرات مختلف جهشزایی ،سرطانزایی ،استروژنیک و یا سمیت حاد میباشند.در بین انواع سموم قارچی ، آفلاتوکسینها به عنوان عامل بالقوهی سرطان کبد مطرح بوده و سیستم ایمنی بدن را تحت تاثیر قرار میدهند. آفلاتوکسین M1 در شیر دامهای تغذیه شده با خوراک آلوده به آفلاتوکسین B1 یافت می شود. این مطالعه با هدف تعیین حضور و میزان آفلاتوکسین M1 در کشک پاستوریزه و کشک خشک مصرف شده در شهرهای استان اصفهان در ایران انجام شد.مواد و روش ها: در این پژوهش میزان آفلاتوکسین M1 در کشک پاستوریزه و سنتی بررسی شد و به این منظور از روش الایزا استفاده گردید. یافته ها: با توجه به نتایج بدست آمده میانگین حداقل و حداکثر غلظت آفلاتوکسین M1 در نمونه های کشک خشک به ترتیب وppb 0.020±0.210و 0.02ppb0± 0.66 میباشد. همچنین میانگین حداقل و حداکثر غلظت آفلاتوکسین M1 در نمونههای کشک پاستوریزه به ترتیب برابرppb 0.02±0.2 وppb 0.02±0.65 میباشد. تجزیه و تحلیل نتایج بدست آمده نشان داد 30% از نمونههای مورد مطالعه در این پژوهش آلودگی بیش از حد مجاز داشتند.نتیجه گیری: با توجه به پر مصرف بودن کشک و سایر لبنیات در کشور ما باید توجه بیشتری به کنترل و نظارت بر تولید و مصرف لبنیات داشت.
Fungal toxins (mycotoxins) are a group of secondary metabolites of fungi that have different mutagenic, carcinogenic, estrogenic or acute toxicity effects. Among the types of fungal toxins, aflatoxins are known as a potential cause of liver cancer and affect the body's immune system. Aflatoxin M1 is found in the milk of animals fed with feed contaminated with aflatoxin B1. This study was conducted with the aim of determining the presence and amount of aflatoxin M1 in pasteurized curd and dry curd consumed in the cities of Isfahan province in Iran. In this research, the amount of aflatoxin M1 in pasteurized curd and dry traditional curd was investigated, and for this purpose, ELISA method was used. According to the obtained results, the average minimum and maximum concentration of aflatoxin M1 in dry curd samples is 0.210±0.020 ppb and 0.66±0.02 ppb, respectively. Also, the average minimum and maximum concentration of aflatoxin M1 in pasteurized curd samples is 0.2±0.02 ppb and 0.65±0.02 ppb, respectively. The analysis of the obtained results showed that 30% of the samples studied in this research had pollution exceeding the permissible limit. Considering the high consumption of curd and other dairy products in our country, more attention should be paid to the control and monitoring of dairy production and consumption.
_||_