تاثیر عصاره جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس(Artrhrospira platensis) در پوشش نانو مرکب بر خصوصیات حسی و ماندگاری فیلهمرغ طی دوره نگهداری در شرایط یخچال
محورهای موضوعی :
تکنولوژی مواد غذایی- فرآورده های گوشتی
سارا جعفری راد
1
,
داریوش خادمی شورمستی
2
1 - دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه کشاورزی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران.
2 - استادیار،گروه کشاورزی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران
تاریخ دریافت : 1399/06/01
تاریخ پذیرش : 1399/07/30
تاریخ انتشار : 1402/01/01
کلید واژه:
نانوکامپوزیت,
عمر ماندگاری,
کربوکسی متیل سلولز,
اسپیرولینا پلاتنسیس,
فیله مرغ,
چکیده مقاله :
در مطالعه حاضر، اثر عصاره جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس همراه با پوشش خوراکی مرکب کربوکسی متیل سلولز- نانورس بر ماندگاری فیله مرغ نگهداری شده در یخچال به مدت 9 روز مورد بررسی قرار گرفت. در ابتدا مقادیر ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی غلظت های مختلف عصاره و TBHQ از طریق مهار رادیکال آزاد DPPH آن سنجیده شد. مقادیر ترکیبات فنلی در عصاره اسپیرولینا پلاتنسیس 28/3±45/56 میلی گرم گالیک اسید / گرم عصاره بود و همچنین این عصاره از فعالیت آنتی اکسیدانی بالایی نیز برخوردار بود. سپس 6 تیمار شامل: 1- شاهد،2- کربوکسی متیل سلولز + نانو ذرات رس،3- کربوکسی متیل سلولز + نانو ذرات رس+عصاره ppm 750، 4- کربوکسی متیل سلولز + نانو ذرات رس+ عصاره ppm 1000، 5- کربوکسی متیل سلولز + نانو ذرات رس+ عصاره ppm 1500، 6- کربوکسی متیل سلولز + نانو ذرات رس+ TBHQتولید شد و نمونه های تیمار شده از نظر مشخصات شیمیایی (مجموع بازهای ازته فرار، میزان اسیدهای چرب آزاد، عدد پراکسید و میزان تیوباربیتوریک اسید) و میکروبی (شمارش باکتریهای کل و سرماگراها) و ارزیابی حسی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد، تیمارهای حاوی نانو پوشش+ عصاره به طور معنی داری سبب کند شدن تغییرات شیمیایی و رشد باکتریها طی دوره نگهداری شدند. بهترین نتایج در تیمار کربوکسی متیل سلولز + نانو ذرات رس+ عصاره ppm 1500 مشاهده شد که این تیمار اختلاف معنی داری با تیمار کربوکسی متیل سلولز + نانو ذرات رس+ TBHQ نداشت و تنها این دو تیمار تا انتهای دوره نگهداری از شاخص های میکروبی، شیمیایی و حسی قابل قبولی برخوردار بود. در مجموع پوشش نانو مرکب به همراه عصاره جلبک می تواند به عنوان جایگزین آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ موجب حفظ شاخص کیفی و افزایش ماندگاری فیله مرغ در طول نگهداری در یخچال شود.
منابع و مأخذ:
Abdollahi, M., Rezaei, M., Farzi, G. 2014. Influence of chitosan/clay functional bionanocomposite activated with rosemary essential oil on the shelf life of fresh silver carp. International Journal of Food Science and Technology, 49: 811–818.
Ariaii, P., Tavakolipour, H., Rezaei, M., Elhamirad, M., Bahram, S. 2014. Effect of Methylcellulose Coating Enriched with Pimpinella Affinis Oil on the Quality of Silver Carp Fillet during Refrigerator Storage Condition. Journal of Food Processing and Preservation, 1745-4549
Bagheri, R., Izadi Amoli, R., Tabari Shahndash, N. and Shahosseini, S. R. 2016. Comparing the effect of encapsulated and unencapsulated fennel extracts on the shelf life of minced common kilka (Clupeonella cultriventris caspia) and Pseudomonas aeruginosa inoculated in the mince. Food science and nutrition, 4(2): 216–222.
Donald, S., Prenzler, P.D., Autolovich, M., Robards, K. 2001. Phenolic content and antioxidant activity of olive extracts. Food chemistry Journal, 73:73-84.
Egan, H., Krik, R.S., Sawyer, R. 1997. Pearsons Chemical Analysis of Foods .9(edn). 609-634.
Fan, W.J., Sun, Y., Chen, J., Qiu, Y., Zhang, A., Chi, Y. 2010. Effects of chitosan coating an qulity and shelf life of silver carp during frozen storage, Journal of Food Chemistry. 115: 66-70.
Goulas, A.E., Kontominas, M.G. 2007. Combined effect of light salting, modified atmosphere packaging and oregano essential oil on the shelf-life of sea bream (Sparusaurata): Biochemical and sensory attributes. Food chemistry, 100: 287-296.
Hayes, J., Stepanyan, V., Allen, P., O’Grady, M., Kerry, J. 2010. Effect of lutein, sesamol, ellagic acid and olive leaf extract on the quality and shelf-life stability of packaged raw minced beef patties. Meat Science, 84: 613–620.
Horincar, V., Parfene, G., Bahrim, G. 2011. Evaluation of bioactive compounds in extracts obtained from three romanian marine algae species. Romani Biotecnol Letterr, 6:71-78.
Huss, H. H. 1995. Quality and quality changes in freshfish . FAO Fisheries Technical Paper No. 348, Rome, Italy.
Jalali, M., Ariiai, P., fattahi, E. 2015. Effect of alginate/carboxyl methyl cellulose composite coating incorporated with clove essential oil on the quality of silver carp fillet and Escherichia coli O157:H7 inhibition during refrigerated storage, J Food Sci Technol, 53 (7): 757-765.
Javadian, S. R., Shahosseini, S. R., Ariaii, P. 2017. The effects of liposomal encapsulated thyme extract on the quality of fish mince and Escherichia coli O157: H7 inhibition during refrigerated storage. Journal of Aquatic Food Product Technology, 26 (1): 115-123.
Kepekçi, R., Saygideger, S. 2012. Enhancement of phenolic compound production in Spirulina platensis by two-step batch mode cultivation. J Appl Phycol, 24:897–905.
Latou, E., Mexis, S.F., Badeka, A.V., Kontakos,S., Kontominas, M. G. 2014. Combined effect of chitosan and
modified atmosphere packaging for shelf life extension of chicken breast fillets. LWT - Food Science and Technology, 55:263-268.
Lavorgna, M., Piscitelli, F., Mangiacapra, P., Buonocore, G. 2010. Study of the combined effect of both clay and glycerol plasticizer on the properties of chitosan films. Carbohydrate Polymers, 82: 291–298.
Maleki, M., Ariaii, P., Fallah, H. 2016. Effects of Celery Extracts on the Oxidative Stability of Canola Oil Under Thermal Condition, Journal of food processing and preservation, 40(3):531-540.
Natseba, A., LwaliRda, I., Kakura, E., MuyaBja, C.K., Muyoaga, J.H. 2005.Effect of prefreezingicing duration on quality changes in frozen Nile perch (Latesniloticus). Food ResearchInternational, 38: 469-474.
Ojagh, S.M., Rezaei, M., Razavi, S.H., Hosseini, S.M.H.2010. Effect of chitosan coatings enriched with cinnamon oil on the quality of refrigerated rainbow trout. Food Chemistry, 120: 193–198.
Petrou, S., Tsiraki, M., Giatrakou, V., Savvaidis, I.N. 2012. Chitosan dipping or oregano oil treatments, singly or combined on modified atmosphere packaged chicken breast meat. International journal of food microbiology, 156(3), 264-271.
Sallam, K.I. 2007. Antimicrobial and antioxidant effects of soudium acetate, soudium lactate andsoudium citrate in refrigerated slicedsalmon. Journal of Food Control, 18: 566-567.
Sariku, C., Tepe ,B., Daferera, D., Polissiou, M., Harmandar, M. 2008. Studies on the antioxidant activity of the essential oil and methanol extract of Marrubium globosum subsp. globosum (lamiaceae) by three different chemical assays. Biores. Technol, 99:4239-4246.
Safari, R., Shahosseini, S. R., Javadian, S. R. 2018. Antibacterial and antioxidant effects of the Echinophora cinerea extract on Bighead carp (Aristichthys nobilis) fillet during two storage conditions. J. Aquat. Caspian Sea, 3(2):13–24.
Shahosseini, S. R., Safari, R., Javadian, S. R., Habibi, F. 2019.Effect carboxymethyl cellulose coating with Anethum graveolens extract on oil uptake and preserving the quality of fried Bighead carp (Aristichthys nobilis) fillet. Journal of AquatCaspian Sea, 4(2): 37–46.
Tsao, R., Deng, Z. 2004. Separation procedures for naturally occurring antioxidant phytochemicals, Journal of Chromatography, 812: 85-99.
Tunç, S., Duman, O. 2010. Preparation and characterization of biodegradable methyl cellulose/montmorillonite nanocomposite films. Applied Clay Science. 48:414-424.
Zargar, M., Yeganeh, S., Razavi, S. H., Ojagh, S.M. 2014. Effects of Sodium Caseinate edible coating on quality of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) during storage in refrigerator temperature. JFST, 44( 11).
Zhao, Q.L., Kang, B.D.u., Zhao, Q., Xie, X., Huang, B., Li, J., Zhou, L., Li, L. 2008. Experimental demonstration of isotropic negative permeability in a in a three-dimensional dielectric composite. Phys. Rev. Lett. 101(2): 027402.
_||_