آلودگی باکتریایی پنیرهای سنتی شهرستان ماکو با استافیلوکوکوس اورئوس
محورهای موضوعی : بهداشت مواد غذایی
مریم جعفرزاده مقدم
1
(گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز)
فاطمه رضایی درزیکلا
2
(دانشگاه ازاد اسلامی واحد ماکو)
امیر توکمه چی
3
(دانشیار گروه میکروبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، آذربایجان غربی)
کلید واژه: استافیلوکوکوس اورئوس, ماکو, پنیر سنتی, کوآگولاز مثبت,
چکیده مقاله :
محصولات لبنی در تغذیه و سلامتی مردم نقش مهمی دارند و پنیر منبع غنی از پروتئین، چربی و مواد معدنی است که به خاطر اهمیت بالای آن جایگاه ویژهای در رژیم غذایی مردم دارا است. با این وجود آلودگی آن به میکرواورگانیسمهای پاتوژنی مثل استافیلوکوکوس میتواند سلامت انسان را به خطر بیاندازد. در این پژوهش 46 نمونه پنیر سنتی تهیهشده از شیر گوسفند شامل 23 نمونه پنیر آب نمکی و 23 نمونه پنیر کوزهای (کوپه) از مناطق مختلف شهرستان ماکوجمع آوری و میزان فراوانی استافیلوکوکوس اورئوس کواگولاز مثبت با روش کشت مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمونهای بیوشیمیایی نشان داد که 2/28 % پنیرهای سنتی دارای استافیلوکوکوس اورئوس کواگولاز مثبت بودند، بطوریکه 3/17 % آنها پنیر آب نمکی و 9/10 % آنها پنیر کوزهای بود. نتایج شمارش به شیوه محتملترین تعداد نشانداد که 5/19 % پنیرهای سنتی مورد بررسی دارای بیش از 110 کلونی در هر گرم پنیر بود بطوریکه 5/6 % از پنیرهای کوزهای و 13 % از پنیرهای آب نمکی دارای میزان آلودگی بیش از 110 کلونی در هر گرم پنیر بود.