بررسی وضعیت تقلبات در شیرهای خام عرضه شده در فصول گرم و سرد در شهرستان شهرکرد، ایران در سال 1402
محورهای موضوعی : بهداشت مواد غذاییپریسا ریاحی دهکردی 1 , ابراهیم رحیمی 2
1 - دانشآموخته کارشناسی ارشد بهداشت مواد غذایی، گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2 - استاد، گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
کلید واژه: شیر خام, تقلبات, سلامت غذا, شهرکرد,
چکیده مقاله :
شیر یک ماده غذایی سالم و مغذی است که در سراسر جهان مورداستفاده قرار میگیرد. تقلب در شیر همواره کیفیت آن را کاهش میدهد و ممکن است مواد خطرناکی را وارد زنجیره تأمین لبنیات کند که سلامت مصرفکنندگان را به خطر میاندازد. در همین راستا هدف از مطالعه حاضر، بررسی وضعیت تقلبات در شیرهای خام عرضه شده در شهرستان شهرکرد در فصول سرد و گرم میباشد. در این مطالعه تعداد 100 نمونه شیر خام از مراکز عرضه این محصول در شهرستان شهرکرد در فصول سرد و گرم نمونهگیری و به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی دانشگاه آزاد شهرکرد انتقال داده شد. پارامترهای شیمیایی و میزان آب، سدیم بیکربنات، نمک، فرمالین، هیپوکلریت، دترجنتها، نشاسته، و هیدروژن پراکسید در فصل سرد و گرم ردیابی شدند. نتایج نشان داد که بین پارامترهای شیمیایی در فصل سرد و گرم فقط برای لاکتوز معنیدار بود و در سایر پارامترها، اختلاف آماری معنیداری وجود نداشت. همچنین ارزیابیها نشان داد که تقلبات در فصل گرم بیشتر از فصل سرد و اختلاف معنیدار بود. در نمونههای شیر خام میانگین میزان تقلبات در دو فصل برای آب 54 درصد، نمک 35 درصد، دترجنتها 34 درصد، نشاسته 25 درصد، فرمالین 14 درصد، سدیم بیکربنات 6 درصد، هیپوکلریت 4 درصد و هیدروژن پراکسید 4 درصد ردیابی شد. لذا توصیه میشود جهت جلوگیری از تقلبات، سازمانهای مربوطه با دقت بیشتری به این امر توجه کنند تا سلامت مردم مورد مخاطره قرار نگیرد.
Milk, recognized worldwide as a nutritious and essential food, is susceptible to fraud that compromises its quality and poses health risks to consumers. This study aims to investigate the prevalence of adulteration in raw milk sold in Shahrekord City during both cold and hot seasons. A total of 100 raw milk samples were collected from distribution centers in Shahrekord and analyzed at the food hygiene laboratory of Shahrekord Azad University. Chemical parameters including water content, sodium bicarbonate, salt, formalin, hypochlorite, detergents, starch, and hydrogen peroxide were assessed for seasonal variations. Results indicated a significant difference in lactose levels between cold and hot seasons, while other parameters showed no statistically significant variance. Moreover, findings revealed a higher incidence of adulteration during the hot season compared to the cold season, with average adulteration percentages across both seasons as follows: water (54%), salt (35%), detergents (34%), starch (25%), formalin (14%), sodium bicarbonate (6%), hypochlorite (4%), and hydrogen peroxide (4%). Given these findings, relevant authorities must intensify oversight and regulatory measures to safeguard public health against milk fraud.