تأثیر اشعه فرابنفش بر میکروارگانیسم¬های پاتوژن در شیر، آب ¬میوه و آب شرب
محورهای موضوعی : بهداشت مواد غذاییرضا نوش آباد 1 , سید مجید هاشمی 2 *
1 - دانشآموخته کارشناسی ارشد بهداشت مواد غذایی، گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2 - مرکز تحقیقات تغذیه و محصولات ارگانیک، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
کلید واژه: اشرشیاکلی, سالمونلا, استافیلوکوکوس اورئوس, لیستریا مونوسیتوژنز, اشعه فرابنفش,
چکیده مقاله :
بهدلیل افزایش تقاضای محصولات سالمتر، فناوریهای غیرحرارتی مانند اشعه فرابنفش مورد مطالعه قرارگرفتهاند. پژوهش حاضر به بررسی اثر اشعه فرابنفش بر باکتریهای تلقیحشده به شیر، آبمیوه و آبشرب پرداخت. نمونهها قبل از تلقیح اشرشیاکلی، سالمونلا، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا مونوسیتوژنز استریل شدند. نمونهها تلقیح و از دستگاه تابش اشعه عبور دادهشدند. مدت زمان 30، 60 و 120 ثانیه تابش مستمر اعمال شد. در مدتزمان 30، 60 و 120 ثانیه اختلاف آماری معنیداری در نمونهها مشاهده شد (05/0p<). بالاترین آلودگی رقت اول در آب سیب مربوط به اشرشیاکلی 11/1±66/13 و کمترین آلودگی را رقت چهارم در شیر برای استافیلوکوکوس اورئوس 01/0 ± 26/0 بود (log CFU/mL). تیمار30 ثانیهای شیر، آب و آب سیب باعث کاهش 30-40 درصد، 60 ثانیه کاهش 60-70 درصد و 120 ثانیه در آب و شیر کاهش 100 درصد تعداد اشرشیاکلی شد. تابش 120 ثانیه اشعه در آب سیب (رقت اول) 97 درصد اشرشیاکلی را کاهش داد و در باقی رقتها کاهش 100 درصد بود. تیمار30 ثانیهای شیر، آب و آب سیب باعث کاهش 30 درصد، در 60 ثانیه کاهش 75 درصد و در 120 ثانیه کاهش 100 درصدی تعداد سالمونلا شد. تیمار 30 ثانیهای شیر، آب و آب سیب باعث کاهش 40 درصدی، 60 ثانیه، کاهش 80 درصدی و 120 ثانیه، کاهش 100 درصدی تعداد لیستریا مونوسیتوژنز شد. تیمار 30 ثانیهای شیر، آب و آب سیب، باعث کاهش 70 درصدی، 60 و 120 ثانیه، کاهش 100 درصدی تعداد استافیلوکوکوس اورئوس شد. نتایج نشان داد چنانچه اشعه بهصورت دقیق به مایعات تابیده شود، تأثیر مثبتی در کاهش آلودگی دارد.
Due to the growing demand for healthier products, non-thermal technologies, such as ultraviolet (UV) radiation, have been studied as alternative methods for food and water treatment. The present research investigated the effect of UV rays on bacteria inoculated into milk, fruit juice, and drinking water. The samples were sterilized before inoculating Escherichia coli, Salmonella, Staphylococcus aureus, and Listeria monocytogenes. The inoculated samples were then exposed to UV radiation. Treatment durations of 30, 60, and 120 seconds were applied. Statistically significant (p < 0.05) differences in bacterial reductions were observed across the different exposure times. The highest contamination was found in the first dilution of apple juice for E. coli (13.66 ± 1.11 log CFU/ml), while the lowest contamination was found in the fourth dilution of milk for S. aureus (0.26 ± 0.01 log CFU/ml). The 30-second UV treatment for milk, water, and apple juice reduced E. coli by 30-40%; the 60-second treatment reduced E. coli by 60-70%; and the 120-second treatment reduced E. coli by 100% in water and milk. In apple juice (first dilution), the 120-second UV exposure reduced E. coli by 97%, with a 100% reduction observed in the remaining dilutions. The 30-second UV treatment reduced Salmonella by 30% in milk, water, and apple juice; the 60-second treatment resulted in a 75% reduction; and the 120-second treatment achieved a 100% reduction. Similarly, the 30-second UV exposure caused a 40% reduction in Listeria monocytogenes; in 60 seconds, the reduction was 80%, and in 120 seconds, it reached 100%. For S. aureus, the 30-second treatment caused a 70% reduction in milk, water, and apple juice, while 60 and 120 seconds of exposure resulted in a 100% reduction. In conclusion, the results indicate that UV radiation, when accurately directed at liquids, effectively reduces bacterial contamination in milk, fruit juice, and drinking water.