تاثیرتوسعه کشاورزی بر ابعاد مختلف امنیت غذایی در کشورهای درحالتوسعه
محورهای موضوعی : پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزیلیلا حیدری چیانه 1 * , امیر محمد نژاد 2 , یعقوب زراعت کیش 3 , رضا مقدسی 4
1 - 1دانشجوی دکتری گروه اقتصاد کشاورزی، واحد علوم و تحقیقات ،دانشگاه آزاد اسلامی،تهران،ایران.
2 - استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، واحد علوم وتحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران،ایران. )نویسنده مسئول مقاله(
3 - دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی،واحد علوم و تحقیقات ،دانشگاه آزاد اسلامی، تهران ،ایران.
4 - دانشیارگروه اقتصاد کشاورزی،واحد علوم و تحقیقات ،دانشگاه آزاد اسلامی، تهران ،ایران
کلید واژه: توسعه کشاورزی, دسترسی به غذا, واژه های کلیدی:امنیت غذایی, کشورهای درحالتوسعه, پانل دیتا,
چکیده مقاله :
چکیده امنیت غذایی یکی از اصلی ترین شرایط تحقق امنیت ملی و یکی از کارکردهای مهم بخش کشاورزی است. سنجش امنیت غذایی و شناسایی تاثیر توسعه کشاورزی بر آن برای سیاستگذاری بهتر در زمینه غذا اهمیت دارد. از این رو، هدف این مطالعه بررسی تأثیرتوسعه کشاورزی و سایر متغیرهای اقتصاد کلان بر امنیت غذایی و زیرشاخص های آن (دسترسی به غذا ، توانایی اقتصادی برای خرید غذا و بهداشت غذا) در 64 کشور در حال توسعه است. برای این منظور، از روشهای پانلدیتا و دادههای کشورهای در حال توسعه در دوره 1397-1387 استفاده میشود. نتایج نشان میدهد توسعه بخش کشاورزی (افزایش ارزش افزوده بخش کشاورزی) با بهبود دسترسی به غذا، موجب ارتقای امنیت غذایی میشود. تولید ناخالص داخلی تأثیر مثبتی بر امنیت غذایی دارد. به طوری که هر سه بعد امنیت غذایی با افزایش درآمد بهبود مییابند. افزایش قیمت با کاهش دسترسی به غذا و کاهش قدرت خرید، امنیت غذایی را کاهش میدهد. افزایش شهرنشینی در ابعاد مختلف تأثیرات مختلفی بر امنیت غذایی دارد، اما به طور کلی امنیت غذایی را کاهش می دهد.
Abstract Food security is one of the main conditions for the realization of national security and one of important functions of agricultural development. Therefore, the aim of this study is the study of the impact of agricultural development and other macroeconomic variables on food security and its sub-indicators (access to food, economic ability to buy food, and food health) in 64 developing countries. For this purpose, the panel data methods, and the data of developing countries in the period 1996-2016 are been used. The results show that agricultural development (the increase in agricultural value added) enhances food security through improving access to food. The GDP have a positive effect on food security so that all three dimensions of food security improved by increasing income. Rising prices will reduce food security by reducing access to food and reducing purchasing power.The urbanization has different effects on the different dimensions of food security but overall reduces food security. Keywords: Access to Food, Agricultural Development, Developing Countries, Food Security, Panel Data.