: شوری یکی از اصلیترین تنشهای غیرزیستی است که رشد و تولید گیاهان را از طریق تغییر در تعادل یونی و اسمزی محدود میکند. این تحقیق به منظور بررسی تأثیر پیشتیمار اسمزی بذور کرفس بر شاخصهای جوانهزنی کرفس تحت تنش شوری به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چکیده کامل
: شوری یکی از اصلیترین تنشهای غیرزیستی است که رشد و تولید گیاهان را از طریق تغییر در تعادل یونی و اسمزی محدود میکند. این تحقیق به منظور بررسی تأثیر پیشتیمار اسمزی بذور کرفس بر شاخصهای جوانهزنی کرفس تحت تنش شوری به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتور پیشتیمار اسمزی شامل، نیترات پتاسیم، کلریدپتاسیم، کلرید کلسیم و سولفات کلسیم یک درصد و شاهد (بدون پیش تیمار) و فاکتور شوری در چهار سطح شامل غلظت-های صفر، 50، 100 و 150 میلیمولار کلرید سدیم در نظر گرفته شد. در پایان آزمایش، برخی از شاخصهای جوانهزنی مانند: سرعت و درصد جوانهزنی بذر، طول ریشهچه و ساقهچه، وزن خشک ریشه و ساقهچه، ضریب کوتوسکی، شاخص تحمل شوری، ضریب آلومتری و شاخص بنیه بذر اندازهگیری شد. نتایج نشان داد در شرایط بدون تنش، پیش تیمار اسمزی تأثیر مثبتی روی صفات درصد و سرعت جوانه زنی نداشت. با افزایش تنش شوری شاخصهای جوانهزنی به طور معنیداری کاهش یافت به طوریکه هیچگونه جوانهزنی در تیمار 150 میلیمولار شوری مشاهده نشد. تاثیر مثبت پیشتیمارهای اسمزی روی شاخصهای جوانهزنی بذر کاملا مشهود و معنیدار بود. در شرایط بدون تنش تیمار کلرید کلسیم شاخص مهم مقاومت به شوری را صد درصد و در تنش 50 میلی مولار صدو پنجاه درصد افزایش داد ولی در شوری 100 میلیمولار نیترات پتاسیم تاثیر بهتری نسبت به سایر تیمارها بر شاخص مقاومت به شوری داشت و آن پنجاه درصد را نسبت به شاهد افزایش داد. در بین تمام شاخصهای جوانهزنی همبستگی معنی داری وجود داشت.
پرونده مقاله
: شوری یکی از اصلیترین تنشهای غیرزیستی است که رشد و تولید گیاهان را از طریق تغییر در تعادل یونی و اسمزی محدود میکند. این تحقیق به منظور بررسی تأثیر پیشتیمار اسمزی بذور کرفس بر شاخصهای جوانهزنی کرفس تحت تنش شوری به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چکیده کامل
: شوری یکی از اصلیترین تنشهای غیرزیستی است که رشد و تولید گیاهان را از طریق تغییر در تعادل یونی و اسمزی محدود میکند. این تحقیق به منظور بررسی تأثیر پیشتیمار اسمزی بذور کرفس بر شاخصهای جوانهزنی کرفس تحت تنش شوری به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتور پیشتیمار اسمزی شامل، نیترات پتاسیم، کلریدپتاسیم، کلرید کلسیم و سولفات کلسیم یک درصد و شاهد (بدون پیش تیمار) و فاکتور شوری در چهار سطح شامل غلظت-های صفر، 50، 100 و 150 میلیمولار کلرید سدیم در نظر گرفته شد. در پایان آزمایش، برخی از شاخصهای جوانهزنی مانند: سرعت و درصد جوانهزنی بذر، طول ریشهچه و ساقهچه، وزن خشک ریشه و ساقهچه، ضریب کوتوسکی، شاخص تحمل شوری، ضریب آلومتری و شاخص بنیه بذر اندازهگیری شد. نتایج نشان داد در شرایط بدون تنش، پیش تیمار اسمزی تأثیر مثبتی روی صفات درصد و سرعت جوانه زنی نداشت. با افزایش تنش شوری شاخصهای جوانهزنی به طور معنیداری کاهش یافت به طوریکه هیچگونه جوانهزنی در تیمار 150 میلیمولار شوری مشاهده نشد. تاثیر مثبت پیشتیمارهای اسمزی روی شاخصهای جوانهزنی بذر کاملا مشهود و معنیدار بود. در شرایط بدون تنش تیمار کلرید کلسیم شاخص مهم مقاومت به شوری را صد درصد و در تنش 50 میلی مولار صدو پنجاه درصد افزایش داد ولی در شوری 100 میلیمولار نیترات پتاسیم تاثیر بهتری نسبت به سایر تیمارها بر شاخص مقاومت به شوری داشت و آن پنجاه درصد را نسبت به شاهد افزایش داد. در بین تمام شاخصهای جوانهزنی همبستگی معنی داری وجود داشت.
پرونده مقاله
نوآوری در علوم و فناوری غذایی
,
شماره1,سال
16
,
بهار
1403
با توجه به محدودیتهای موجود در استفاده از ترکیبات شیمیایی، یکی از روشهای جایگزین استفاده از ترکیبات طبیعی در نگهداری محصولات است. بنابراین، در تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر ژل آلوئهورا (در غلظت 100 درصد) و سطوح مختلف اسانس پوست لیمو (0، 100 و 150 میکرولیتر بر لیتر) ب چکیده کامل
با توجه به محدودیتهای موجود در استفاده از ترکیبات شیمیایی، یکی از روشهای جایگزین استفاده از ترکیبات طبیعی در نگهداری محصولات است. بنابراین، در تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر ژل آلوئهورا (در غلظت 100 درصد) و سطوح مختلف اسانس پوست لیمو (0، 100 و 150 میکرولیتر بر لیتر) بر برخی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و کیفی میوه زردآلو (رقم نوری) طی سه دوره انبارداری (1، 10 و 20 روز) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. در هر دوره درصد کاهش وزن، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، شاخص طعم، ویتامین ث، pH، درصد ماندگاری میوه و شمارش کلی کپک و مخمر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد بیشترین میزان کاهش وزن مربوط به ترکیب تیمار شاهد (بدون پوشش ژل آلوئه ورا و بدون اسانس) در روز بیستم بود. بیشترین شاخص طعم مربوط به ترکیب تیماری پوشش ژل آلوئه ورا در روز دهم بود و بالاترین میزان ویتامین ث مربوط به ترکیب تیماری پوشش ژل آلوئه ورا و غلظتµl/l 100 اسانس پوست لیمو در روز دهم بود. بیشترین شمارش کلنی کپک و مخمر در تیمار شاهد و کمترین میزان رشد در تیمار ژل آلوئهورا به همراه 100 میکرولیتر بر لیتر اسانس پوست لیمو مشاهده شد. به طور کلی، استفاده از ژل آلوئهورا به همراه µl/l 100 اسانس پوست لیمو به عنوان یک ترکیب طبیعی با افزایش کیفیت میوه از نظر افزایش مواد جامد محلول و ویتامین ث، کاهش درصد وزن و کاهش رشد میکروارگانیسمها نسیت به شاهد باعث حفظ خصوصیات کیفی میوه زردآلو رقم نوری طی 10 روز انبارداری گردید. بنابراین این ترکیبات میتوانند به عنوان روش مناسبی در تکنولوژی پس از برداشت این میوه معرفی شود.
پرونده مقاله
سکوی نشر دانش
سند یا سکوی نشر دانش ،سامانه ای جهت مدیریت حوزه علمی و پژوهشی نشریات دانشگاه آزاد می باشد