فهرست مقالات سامان مهدوی



  • مقاله

    2 - مطالعه فراوانی شش ژن مولد آنتروتوکسین در استافیلوکوکوس آرئوس های جدا شده از پنیرهای محلی به روش Multiplex PCR
    بهداشت مواد غذایی , شماره 5 , سال 3 , زمستان 1392
    با توجه به اهمیت انتروتوکسین‌های استافیلوکوکوس آرئوس به عنوان یکی از عوامل عمده مسمومیت‌های غذایی، بررسی روش‌های متعدد نظیر جداسازی، شناسایی و دسته‌بندی این انتروتوکسین‌ها ضروری است. در این تحقیق 22 سویه باکتری استافیلوکوکوس آرئوس کوآگولاز مثبت جدا شده از پنیرهای سنتی ر چکیده کامل
    با توجه به اهمیت انتروتوکسین‌های استافیلوکوکوس آرئوس به عنوان یکی از عوامل عمده مسمومیت‌های غذایی، بررسی روش‌های متعدد نظیر جداسازی، شناسایی و دسته‌بندی این انتروتوکسین‌ها ضروری است. در این تحقیق 22 سویه باکتری استافیلوکوکوس آرئوس کوآگولاز مثبت جدا شده از پنیرهای سنتی روستاهای شهرستان مراغه برای بررسی وجود شش ژن انتروتوکسین با استفاده از روش Multiplex PCRمورد ارزیابی قرار گرفتند. ابتدا DNA نمونه‌ها استخراج شده و سپس Multiplex PCR برای حضور ژن‌های انتروتوکسین a، b، g،h ،iو j بر روی نمونه‌ها انجام شد. در بین ژن‌های انتروتوکسین مورد آزمایش ژن Seg با بیشترین فراوانی (8 سویه) و ژن Seb با کمترین فراوانی (منفی) گزارش شد. در 9 مورد (9/40 %) از جدایه‌ها، ژن‌های انتروتوکسین مورد آزمایش مشاهده شد. چهار مورد (18/18%) دارای بیش از یک نوع ژن انتروتوکسین بودند. نتایج مطالعه نشان داد اکثر استافیلوکوکوس آرئوسهای جدا شده از پنیرهای محلی دارای پتانسیل تولید انتروتوکسین می‌باشند. پرونده مقاله

  • مقاله

    3 - بررسی فراوانی سروتیپ‌های اشریشیا کولای در پنیرهای محلی تولیدی در روستاهای شهرستان مراغه
    بهداشت مواد غذایی , شماره 4 , سال 4 , پاییز 1393
    کلی‌فرم‌ها و اشریشیا کولای شاخص‌های مهم میکروبی در برآورد کیفیت مواد غذایی هستند. حضور آن‌ها در مواد غذایی به‌عنوان شاخص آلودگی مدفوعی در نظر گرفته می‌شود. ای‌کولای جزو مهمترین باکتری‌های بیماری‌زای انسان معرفی شده است که از طریق مواد غذایی با منشاء دامی به انسان منتقل چکیده کامل
    کلی‌فرم‌ها و اشریشیا کولای شاخص‌های مهم میکروبی در برآورد کیفیت مواد غذایی هستند. حضور آن‌ها در مواد غذایی به‌عنوان شاخص آلودگی مدفوعی در نظر گرفته می‌شود. ای‌کولای جزو مهمترین باکتری‌های بیماری‌زای انسان معرفی شده است که از طریق مواد غذایی با منشاء دامی به انسان منتقل می‌شود. این مطالعه بر روی 100 نمونه پنیر محلی تولیدی در روستاهای شهرستان مراغه به منظور مطالعه فراوانی گروه‌های سرمی ای‌کولای صورت گرفت. نمونه‌ها با روش‌های استاندارد میکروبیولوژیکی آنالیز گردید و سپس آزمایشات بیوشیمیایی تأییدی بر روی آن‌ها انجام گرفت. در نهایت از روش آگلوتیناسیون مستقیم جهت تشخیص سروتیپ O جدایه‌ها استفاده شد.از 100 نمونه پنیر هیچ موردی از ای‌کولای O157مشاهده نشد، اما سایر سروتیپ‌های ای‌کولای شامل 32 سروتیپ non-O157 جداسازی شد. در بین سروتیپ‌های جدا شده انواع بیماری‌زای روده‌ای، توکسین‌زای روده‌ای و خونریزی‌دهنده روده‌ای مشاهده گردید. پرونده مقاله

  • مقاله

    4 - جداسازی و شناسایی گونه‌‌های انتروکوکوس‌ از پنیرهای تازه و پنیرهای کوز‌ه‌ای شهرستان خوی
    بهداشت مواد غذایی , شماره 4 , سال 6 , پاییز 1395
    فرآوری پنیرهای سنتی در ایران از تاریخچه طولانی برخوردار بوده و انواع متفاوتی از پنیر در نواحی مختلف ایران تولید می گردند. در این میان پنیرهای سنتی تازه و کوزه ای با توجه به ویژگی های ارگانولپتیکی مطلوبی که دارند از بازارپسندی بیشتری برخوردارند. هدف از این تحقیق جداسازی چکیده کامل
    فرآوری پنیرهای سنتی در ایران از تاریخچه طولانی برخوردار بوده و انواع متفاوتی از پنیر در نواحی مختلف ایران تولید می گردند. در این میان پنیرهای سنتی تازه و کوزه ای با توجه به ویژگی های ارگانولپتیکی مطلوبی که دارند از بازارپسندی بیشتری برخوردارند. هدف از این تحقیق جداسازی و شناسایی گونه های انتروکوکوساز پنیر سنتی تازه و کوزه ای است. تعداد 22 نمونه پنیر کوزه ای و 28 نمونه پنیر تازه به‌صورت تصادفی از روستاهای شهرستان خوی تهیه شد. پس از کشت و انجام آزمایشات بیوشیمیایی گونه های انتروکوکوس جداسازی و شناسایی شدند و شاخص های نمک و pHپنیرها مورد بررسی قرار گرفتند. براساس نتایج، انتروکوکوس ‌فاسیوم از 45/95% (22 نمونه) پنیر کوزه ای و 29/89% (25 نمونه) از نمونه‌های پنیر سنتی تازه جداسازی شدند، در حالی‌که سایر گونه های انتروکوکوس در نمونه‌های پنیر جداسازی نگردید. از نظر آماری ارتباط معنی داری بین pH و نمک پنیر و میزان فراوانی انتروکوکوس‌ها دیده نشد. این نتایج بیانگر وضعیت نامطلوب پنیرهای سنتی تازه و کوزه‌ای شهرستان خوی از نظر آلودگی به انتروکوکوس ‌فاسیوم است. پرونده مقاله

  • مقاله

    5 - بررسی بقایای آنتی‌بیوتیکی موجود در بافت‌های خوراکی طیور کشتاری شهرستان مراغه به روش چهار پلیت (مقاله کوتاه)
    بهداشت مواد غذایی , شماره 1 , سال 6 , بهار 1395
    وجود بقایای آنتی‌بیوتیکی در مواد غذایی و انتقال آن به بدن مصرف‌کنندگان باعث ایجاد عوارضی نظیر مقاومت‌های باکتریایی، واکنش‌های آلرژیک، مسمومیت، سرطان‌زایی و به‌هم خوردن فلور طبیعی روده می‌شود. روش چهار پلیت یکی از روش‌های میکروبیولوژیکی، جهت تأیید حضور بقایای آنتی‌بیوتیک چکیده کامل
    وجود بقایای آنتی‌بیوتیکی در مواد غذایی و انتقال آن به بدن مصرف‌کنندگان باعث ایجاد عوارضی نظیر مقاومت‌های باکتریایی، واکنش‌های آلرژیک، مسمومیت، سرطان‌زایی و به‌هم خوردن فلور طبیعی روده می‌شود. روش چهار پلیت یکی از روش‌های میکروبیولوژیکی، جهت تأیید حضور بقایای آنتی‌بیوتیکی در مواد غذایی می‌باشد که در چهار محیط کشت با pH و باکتری‌های متفاوت انجام می‌گیرد. هدف از انجام این تحقیق تعیین بقایای آنتی‌بیوتیکی موجود در بافت‌های خوراکیطیور کشتاریشهرستان مراغه به روش چهار پلیت بود. در این تحقیق از 40 لاشه طیور گوشتی کشتاری در کشتارگاه شهرستان مراغه (از 10 مرغداری مختلف) نمونه‌هایی از عضله سینه، عضله ران، سنگدان و کبد به‌صورت تصادفی اخذ شد. طبق یافته‌های مطالعه 60% نمونه‌های کبدی، 55% نمونه‌های ران، 5/52% نمونه‌های سینه، 5/52% نمونه‌های سنگدان دارای بقایای آنتی‌بیوتیکی بودند. در بین بافت‌های مورد آزمایش از نظر میزان آلودگی به بقایای آنتی‌بیوتیکی اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد (05/0 <P). بیشترین بقایای آنتی‌بیوتیکی در دو گله با 100% آلودگی و کمترین آن نیز در دو گله بدون بقایای آنتی‌بیوتیکی ثبت شد. با توجه به مخاطره بقایای آنتی‌بیوتیکی برای سلامتی، پایش مستمر حضور بقایای آنتی‌بیوتیکی در بافت‌های خوراکی طیور گوشتی توصیه می‌شود. پرونده مقاله

  • مقاله

    6 - ارزیابی اثرات جیره‌های غذایی با سطوح مختلف انرژی قابل متابولیسم بر عملکرد مرغ‌های تخم‌گذار
    آسیب‌شناسی درمانگاهی دامپزشکی , شماره 1 , سال 3 , بهار 1388
    این مطالعه جهت ارزیابی اثرات جیره‌های با سطوح مختلف انرژی بر عملکرد مرغ‌های تخم‌گذار انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 256 قطعه مرغ تخم‌گذار سویه تجاری‌های- لاینW-36 در 4 تیمار و 4 تکرار (با تعداد 16 قطعه مرغ تخم‌گذار در هر تکرار) انجام شد. تیمارها ش چکیده کامل
    این مطالعه جهت ارزیابی اثرات جیره‌های با سطوح مختلف انرژی بر عملکرد مرغ‌های تخم‌گذار انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 256 قطعه مرغ تخم‌گذار سویه تجاری‌های- لاینW-36 در 4 تیمار و 4 تکرار (با تعداد 16 قطعه مرغ تخم‌گذار در هر تکرار) انجام شد. تیمارها شامل جیره (1) با سطح انرژی توصیه شده توسط NRC سال 1994 (شاهد)، جیره (2) با سطح انرژی قابل متابولیسم 10 درصد بیشتر از انرژی قابل متابولیسم توصیه شده توسط NRC سال 1994، جیره (3) با سطح انرژی 10 درصد کمتر از انرژی قابل متابولیسم توصیه شده توسط NRC سال 1994 و جیره (4) با سطح انرژی قابل متابولیسم 15 درصد کمتر از انرژی قابل متابولیسم توصیه شده توسط NRC سال 1994 بود که به‌‌ مدت 10 هفته (از سن 41 تا 51 هفتگی) مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج حاصله نشان داد که میزان خوراک مصرفی بین تیمارها اختلاف معنی‌داری داشته است (05/0>p). بیشترین میزان خوراک مصرفی (5/130 گرم) مربوط به جیره (4) با سطح انرژی قابل متابولیسم 15 درصد کمتر از مقدار توصیه شده توسط NRC سال 1994 مشاهده گردید. بین تیمارها از لحاظ هزینه‌های غذایی نیز تفاوت معنی‌داری مشاهده گردید (05/0>p). کمترین هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم تخم‌مرغ تولیدی (5705 ریال) را از لحاظ عددی جیره (4) با سطح انرژی قابل متابولیسم 15 درصد کمتر از انرژی توصیه شده توسط NRC به خود اختصاص داد. تفاوت معنی‌داری در خصوص صفات تخم‌مرغ در بین تیمارهای مختلف آزمایشی مشاهده نگردید. نتیجه‌گیری می‌شود که استفاده از جیره (4) با سطح انرژی قابل متابولیسم 15 درصد کمتر از انرژی قابل متابولیسم توصیه شده توسط NRC در مرغ‌های تخم‌گذار بدون تأثیر بر روی صفات تخم‌مرغ، می‌تواند باعث کاهش هزینه‌های تغذیه‌ای گردد. پرونده مقاله

  • مقاله

    7 - مقایسه عیار پادتن سرمی 8 نوع واکسن زنده تجاری برونشیت عفونی در جوجه‌های گوشتی
    آسیب‌شناسی درمانگاهی دامپزشکی , شماره 2 , سال 8 , تابستان 1393
    هدف از انجام این تحقیق، مقایسه عیار پادتن سرمی 8 نوع واکسن زنده تجاری برونشیت عفونی در جوجه‌های گوشتی بود. 320 قطعه جوجه گوشتی یک روزه نر (سویه 308 راس) به‌طور تصادفی به 8 گروه تیمار (هر گروه شامل 3 تکرار) تقسیم شدند. در روز 8 دوره پرورشی هر یک از گروه‌ها نوع متفاوتی از چکیده کامل
    هدف از انجام این تحقیق، مقایسه عیار پادتن سرمی 8 نوع واکسن زنده تجاری برونشیت عفونی در جوجه‌های گوشتی بود. 320 قطعه جوجه گوشتی یک روزه نر (سویه 308 راس) به‌طور تصادفی به 8 گروه تیمار (هر گروه شامل 3 تکرار) تقسیم شدند. در روز 8 دوره پرورشی هر یک از گروه‌ها نوع متفاوتی از واکسن زنده برونشیت عفونی را به‌صورت قطره چشمی دریافت کردند. در روزهای 22 و 29 دوره پرورشی از هر گروه، 12 قطعه جوجه به‌طور تصادفی انتخاب شده و پس از خون‌گیری و جداسازی سرم، جهت تعیین عیار پادتن سرمی، آزمایش الایزا بر روی نمونه‌ها انجام شد. میانگین عیار پادتن سرمی ضد واکسن‌های برونشیت عفونی در بین گروه‌های آزمایشی در روز 22 دوره پرورشی نشان داد که بین گروه دریافت‌کننده واکسن HIPRAVIAR Colon/ H120 و گروه‌های دریافت‌کننده واکسن‌های Nobilis Ma5+ Clone30، H120 و Cevac Vitabron L اختلاف معنی‌داری وجود دارد (05/0p<)، ولی در بین سایر گروه‌های آزمایشی از لحاظ عیار آنتی‌بادی اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد. میانگین عیار پادتن سرمی ضد واکسن‌های برونشیت عفونی در بین گروه‌های آزمایشی در روز 29 دوره پرورشی نشان داد که در بین گروه‌های آزمایشی از لحاظ عیار آنتی‌بادی اختلاف معنی‌داری وجود ندارد. مقایسه عیار پادتن سرمی ضد واکسن‌های برونشیت عفونی در گروه‌های آزمایشی بین روزهای 22 و 29 دوره پرورشی نشان داد که در بین گروه‌های دریافت‌کننده واکسن‌های Gallivax IB88، Nobilis Ma5+Clone30 وCevac Vitabron L اختلاف معنی‌داری وجود دارد (05/0P<) ولی بین سایر گروه‌های آزمایشی اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد. پرونده مقاله

  • مقاله

    8 - ارزیابی اثرات استفاده از گیاهان دارویی گزنه، پونه و کاکوتی بر عملکرد، صفات لاشه و فراسنجه‌های بیوشیمیایی و سلول‌های خون در جوجه‌های گوشتی
    آسیب‌شناسی درمانگاهی دامپزشکی , شماره 4 , سال 4 , پاییز 1389
    این آزمایش به منظور ارزیابی اثرات گیاهان دارویی گزنه، پونه و کاکوتی بر عملکرد، کیفیت لاشه و فراسنجه‌های بیوشیمیایی و ایمنی خون جوجه‌های گوشتی انجام گردید. در این آزمایش تعداد 288 قطعه جوجه‌ گوشتی سویة‌ راس- 308 (مخلوط نر و ماده) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 8 تیمار و 3 چکیده کامل
    این آزمایش به منظور ارزیابی اثرات گیاهان دارویی گزنه، پونه و کاکوتی بر عملکرد، کیفیت لاشه و فراسنجه‌های بیوشیمیایی و ایمنی خون جوجه‌های گوشتی انجام گردید. در این آزمایش تعداد 288 قطعه جوجه‌ گوشتی سویة‌ راس- 308 (مخلوط نر و ماده) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 8 تیمار و 3 تکرار (هر تکرار دارای 12 قطعه جوجه) از سن 1 تا 42 روزگی مورد آزمایش قرار گرفتند. گروه‌های آزمایشی شامل: 1) شاهد (جیره بدون استفاده از گیاهان دارویی)، 2) جیرة‌ حاوی 5/1 درصد گزنه، 3) جیرة‌ حاوی 5/1 درصد پونه، 4) جیرة حاوی 5/1 درصد کاکوتی، 5) جیرة‌ حاوی 5/1 درصد گزنه و پونه، 6) جیرة‌ حاوی 5/1 درصد گزنه و کاکوتی، 7) جیرة حاوی 5/1 درصد پونه و کاکوتی و 8) جیرة‌ حاوی 5/1 درصد گزنه، پونه و کاکوتی بودند. نتایج حاصله نشان داد که استفاده از سطوح مختلف گیاهان دارویی گزنه، پونه و کاکوتی دارای اثرات معنی‌داری بر عملکرد، کیفیت لاشه و فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون می‌باشد (05/0>p). بر این اساس، بالاترین مقدار خوراک مصرفی (15/89 گرم) در گروه شاهد و کمترین مقدار آن (11/80 گرم) در گروه آزمایشی 6، کمترین درصد چربی بطنی (03/3) در گروه آزمایشی 5، بالاترین درصد سینه (54/33) در گروه آزمایشی 7، کمترین میزان کلسترول خون (97/100 میلی گرم بر دسی‌لیتر) در گروه آزمایشی 3 و پایین‌ترین سطح تری‌گلیسرید خون (27/38 میلی گرم بر دسی‌لیتر) در گروه آزمایشی 8 مشاهده گردید. نتیجه گیری می‌شود که استفاده از گیاهان دارویی گزنه، پونه و کاکوتی و مخلوط‌های آنها دارای اثرات مثبتی بر عملکرد، کیفیت لاشه و فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون در جوجه‌های گوشتی می‌باشد. پرونده مقاله

  • مقاله

    9 - بررسی شیوع سرمی باکتری اورنیتوباکتریوم رینوتراکئال در گله‌های طیور گوشتی کشتار شده در کشتارگاه شهرستان مراغه
    آسیب‌شناسی درمانگاهی دامپزشکی , شماره 2 , سال 6 , تابستان 1391
    اورنیتوباکتریوم رینوتراکئال به عنوان یک عامل بیماری زای باکتریایی نوظهور در گله های ماکیان و بوقلمون شناخته شده است و سالانه باعث ضررهای اقتصادی به صنعت مرغداری می شود. هدف از انجام این تحقیق بررسی شیوع سرمی باکتری اورنیتوباکتریوم رینوتراکئال در گله های طیور گوشتی کشتار چکیده کامل
    اورنیتوباکتریوم رینوتراکئال به عنوان یک عامل بیماری زای باکتریایی نوظهور در گله های ماکیان و بوقلمون شناخته شده است و سالانه باعث ضررهای اقتصادی به صنعت مرغداری می شود. هدف از انجام این تحقیق بررسی شیوع سرمی باکتری اورنیتوباکتریوم رینوتراکئال در گله های طیور گوشتی کشتارگاه شده در شهرستان مراغه، واقع در استان آذربایجان شرقی بود. با مراجعه به کشتارگاه صنعتی طیور شهرستان مراغه، با ثبت محل مرغداری و نام شهرستان، مجموعاً 270 نمونه خون از محموله های طیور گوشتی کشتارگاهی به طور تصادفی انتخاب گردیده و نمونه ها به آزمایشگاه جهت سرم گیری منتقل شدند و آزمایش الیزا بر روی نمونه های سرمی انجام شد. مجموعاً از 270 قطعه مرغ گوشتی (از 27 مرغداری مختلف) نمونه گیری شده در کشتارگاه صنعتی طیور شهرستان مراغه، 10 مورد مثبت (7/3 درصد)، 29 مورد مشکوک (75/10 درصد) و 231 مورد منفی (55/85 درصد) ثبت گردید. این میزان شیوع سرمی، کمتر از موارد گزارش شده قبلی در سایر استان های کشور می باشد. پرونده مقاله

  • مقاله

    10 - بررسی خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی اسانس و عصاره گیاه خوشاریزه بر باکتری‌های اشریشیاکلی و استافیلوکوکوس ارئوس
    نوآوری در علوم و فناوری غذایی , شماره 4 , سال 8 , پاییز 1395
    هدف از انجام این پژوهش بررسی خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی اسانس و عصاره گیاه خوشاریزه بر باکتری‌های اشریشیاکلی و استافیلوکوکوس ارئوس بود. بدین منظور سطوح غلظتی 100- 39/0 درصد از اسانس و عصاره گیاه خوشاریزه با استفاده از روش استاندارد میکرودایلوشن برای تعیین حداقل غلظ چکیده کامل
    هدف از انجام این پژوهش بررسی خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی اسانس و عصاره گیاه خوشاریزه بر باکتری‌های اشریشیاکلی و استافیلوکوکوس ارئوس بود. بدین منظور سطوح غلظتی 100- 39/0 درصد از اسانس و عصاره گیاه خوشاریزه با استفاده از روش استاندارد میکرودایلوشن برای تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی رشد(MIC)و حداقل غلظت باکتری‌کشی (MBC) جهت بررسی اثر ضدمیکروبی آن مورد استفاده قرار گرفت. همچنین جهت بررسی اثر آنتی‌اکسیدانی اسانس و عصاره گیاه خوشاریزه از روش DPPHدر محدوده غلظتی ppm4000- 500 استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان داد که اثر ضد میکروبی عصاره متانولی گیاه خوشاریزه بیشتر از اسانس آن بر روی باکتریهای استافیلوکوکوس ارئوس و اشریشیاکلی می‌باشد. باکتریهای استافیلوکوکوس ارئوس و اشریشیاکلی تقریبا" مقاومت یکسانی را در برابر اسانس و عصاره گیاه خوشاریزه نشان دادند. در مورد خواص آنتی‌اکسیدانی اسانس و عصاره گیاه خوشاریزه، نتایج نشان داد که در غلظتهای یکسان، اثر آنتی‌اکسیدانی اسانس گیاه خوشاریزه بیشتر از عصاره این گیاه می‌باشد ولی هر دو، اثر آنتی اکسیدانی کمتری را نسبت به BHT از خود نشان دادند(05/0p<). پرونده مقاله

  • مقاله

    11 - بررسی فراوانی ژن های کمپلکس NHE در باکتری های باسیلوس سرئوس جدا شده از شیر گاوان شهر تبریز
    میکروب شناسی مواد غذائی , شماره 5 , سال 6 , زمستان 1398
    باسیلوس سرئوس باکتری گرم مثبت و اسپورزایی است که به طور وسیعی در طبیعت انتشار دارد. بسیاری از سویه‌های این باکتری باعث مسمومیت غذایی با علایم اسهال و استفراغ می‌شوند. بیماری‌های نوع اسهالی توسط انتروتوکسین‌های همولیزین HBL، غیرهمولیتیک NHE و سیتوتوکسین K ایجاد می‌شود. ش چکیده کامل
    باسیلوس سرئوس باکتری گرم مثبت و اسپورزایی است که به طور وسیعی در طبیعت انتشار دارد. بسیاری از سویه‌های این باکتری باعث مسمومیت غذایی با علایم اسهال و استفراغ می‌شوند. بیماری‌های نوع اسهالی توسط انتروتوکسین‌های همولیزین HBL، غیرهمولیتیک NHE و سیتوتوکسین K ایجاد می‌شود. شیر یکی از محصولات غذایی است که ممکن است از طریق دام‌های مبتلا به ورم پستان ناشی از باسیلوس سرئوس آلوده شود. هدف از انجام این تحقیق بررسی فراوانی ژن‌های کمپلکس NHE در باکتری‌های باسیلوس سرئوس جدا شده از شیر گاوان شهر تبریز بود. تعداد 42 نمونه باسیلوس سرئوس جدا شده از شیر گاوان پس از تایید مولکولی، جهت مطالعه فراوانی ژن‌های کمپلکس NHE با آغازگرهای اختصاصی به روش PCR بررسی شدند. از 42 نمونه مورد آزمایش، 41 مورد با آزمایش PCR، باسیلوس سرئوس تشخیص داده شد. از 41 نمونه باسیلوس سرئوس مورد آزمایش، 37 نمونه (2/90%) دارای ژن nheA، 35 نمونه (3/85%) حاوی ژن nheB و 31 نمونه (6/75%) حاوی ژن nheC بودند. 30 نمونه (1/73%) به طور همزمان حاوی هر سه ژن مورد مطالعه بودند. در سه نمونه (3/7%) از باکتری‌های باسیلوس سرئوس مورد مطالعه، ژن‌های کمپلکس NHE مشاهده نشد. حضور همزمان ژن‌های کمپلکس NHE در بیشتر جدایه‌های باسیلوس سرئوس مورد مطالعه، نشان دهنده حدت بالای جدایه‌های مورد آزمایش و پتانسیل بیماریزایی بالای آنها می‌باشد. پرونده مقاله

  • مقاله

    12 - مطالعه میزان آلودگی پنیرهای سنتی شهرستان مراغه به باکتریاشریشیا کلیO157:H7
    میکروب شناسی مواد غذائی , شماره 5 , سال 1 , زمستان 1393
    چکیده این مطالعه جهت ارزیابی آلودگی پنیرهای سنتی تولید شده در روستاهای شهرستان مراغه بهاشریشیا کلیO157:H7که بعنوان یکی از مهمترین سروتیپ‌ های بیماری ‌زای انسان در سال های اخیر معرفی شده است طراحی و با اخذ نمونه ‌های تصادفی از روستاهای تولید و توزیع این فراورده به اجرا چکیده کامل
    چکیده این مطالعه جهت ارزیابی آلودگی پنیرهای سنتی تولید شده در روستاهای شهرستان مراغه بهاشریشیا کلیO157:H7که بعنوان یکی از مهمترین سروتیپ‌ های بیماری ‌زای انسان در سال های اخیر معرفی شده است طراحی و با اخذ نمونه ‌های تصادفی از روستاهای تولید و توزیع این فراورده به اجرا گذارده شد.ابتدا نمونه های پنیر(100 نمونه) در محیط کشت Tryptic Soy Broth حاوی آنتی بیوتیک سفکسیم و سپس در محیط مک‌کانکی سوربیتول آگار حاوی آنتی بیوتیک سفکسیم و تلوریت پتاسیم کشت داده شدند. کلنی‌ های مشکوک رنگ آمیزی گرم شده و بر روی آنها آزمون IMVCو سایر آزمون‌ ها انجام شد و واکنش آنها بااشریشیا کلی، جهت تشخیص سروتیپ Oو H به روش آگلوتیناسیون مستقیم مورد آزمایش قرار گرفتند.pH و میزان نمک پنیر نیز اندازه‌ گیری شد. از باکتری‌هایاشریشیا کلیجدا شده از نمونه‌های پنیر، آزمایش آنتی بیوگرام به روش کربی بوئر به ‌عمل آمد. هیچ موردی از اشریشیا کلیO157:H7در نمونه‌های مطالعه شده مشاهده نگردید. در این مطالعه سایر سروتیپ هایاشریشیا کلیتشخیص داده شدند که شامل 32 مورد سروتیپ ‌های Non O157 بود. در بین این سروتیپ ‌ها، سویه ‌های انتروپاتوژن (O125،O126،O44،O114،O86،O127،O55)، انتروتوکسیژن(O20، O128) و وروتوکسیژن(O26،O111) وجود داشتند.تمام سویه‌های جدا شده نسبت به دوآنتی بیوتیک آمپی سیلین و پلی میکسینB مقاوم بودند. تأثیر نسبت شیوع سروتیپ‌ های اشریشیا کلی از میزان pH و نمک پنیر از لحاظ آماری معنی‌دار نبود (05/0p>).نتایج این مطالعه نشان داد که پنیرهای سنتی تولید شده می‌توانند بعنوان حامل بالقوه برای سروتیپ‌ های مختلف اشریشیا کلی عمل نموده و منجر به بروز بیماری در انسان شود. پرونده مقاله

  • مقاله

    13 - Antibacterial activity of different extracts from the aerial parts and roots of Stachys lavandulifolia Vahl harvested at two stages of growth
    journal of Medicinal Herbs (journal of herbal drugs) , شماره 2 , سال 5 , زمستان 2014
    Background & Aim: Nowadays, the application of traditional medicine and herbal medicinal plants instead of chemical and synthetic drugs has captured the attention of the researchers. The purpose of this study was to investigate the antimicrobial effects of the aquat چکیده کامل
    Background & Aim: Nowadays, the application of traditional medicine and herbal medicinal plants instead of chemical and synthetic drugs has captured the attention of the researchers. The purpose of this study was to investigate the antimicrobial effects of the aquatic, ethanolic and methanolic (80%) extracts of the aerial and root parts of Stachys lavandulifolia Vahl which were taken from the countryside of Marand (Eastern Azerbaijan, Iran) in two generative and vegetative phases against standard strains of microorganisms. Experimental: Antimicrobial activity of the alcoholic and aquatic extracts from different parts of S. lavandulifolia was investigated against standard strains of Staphylococcus aureus (ATCC 6538), Escherichia coli (ATCC 8739), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 9027) through well-plate and micro-dilution methods. Ampicillin as antibacterial agent was used as positive control. Results & Discussion: Results of antimicrobial properties of S. lavandulifolia extracts revealed that the aquatic extract of the plant had no antibacterial effects. While the ethanolic and methanolic (80%) extracts showed the growth inhibition effect against standard strains of examined microorganisms. Their effect against Gram-positive bacteria was higher than Gram-negative bacteria. The antimicrobial activity of the ethanolic extract from the inflorescence of S. lavandulifolia was higher than the alcoholic extract of the roots. Recommended applications/industries: The overall results indicated the ethanolic extract of the inflorescence of Stachys lavandulifolia has the best antimicrobial effects and it can be employed in manufacturing desirable bactericidal agents. پرونده مقاله

  • مقاله

    14 - Evaluation of antibiotic resistant and molecular identification of Escherichia coli isolates from poultry colibacillosis in Tabriz city during 2020
    دامپزشکی پایه و بالینی , شماره 1 , سال 3 , بهار-تابستان 1402
    This study conducted to evaluation of antibiotic resistant and molecular identification of Escherichia coli isolates from poultry colibacillosis in Tabriz city during 2020. Forty-six Escherichia coli samples from colibacillosis cases of 10 aviculture in Tabriz city, whi چکیده کامل
    This study conducted to evaluation of antibiotic resistant and molecular identification of Escherichia coli isolates from poultry colibacillosis in Tabriz city during 2020. Forty-six Escherichia coli samples from colibacillosis cases of 10 aviculture in Tabriz city, which had been previously isolated and detected by microbiological and biochemical methods, were identified molecularly with 16s rRNA primers by PCR method. To determine the pattern of antibiotic resistance of isolates, common antibiotics available in the market were used by Kirby-Bauer method. Of 46 Escherichia coli samples tested, 40 isolates (86.9%) were identified as Escherichia coli. All strains of Escherichia coli (100%) were resistant to ampicillin. The most strains were resistant to ceftriaxone (75%), neomycin (70%) and nitrofurantoin (70%). Twelve Escherichia coli strains (30%) were resistant to all of tested antibiotics. It can be concluded that the antibiotic resistance of Escherichia coli isolates to common antimicrobial drugs used in the poultry industry is high. So, implementation of national monitoring programs is strongly needed for antimicrobial resistance and rational use of antibiotics. پرونده مقاله