فهرست مقالات سمیه فکری قمی


  • مقاله

    1 - بررسی اثر موقعیت جغرافیایی بر عملکرد و ترکیب شیمیایی اسانس گیاه دارویی Teucrium stocksianum Boiss. جمع‌آوری شده از 4 منطقه استان هرمزگان
    اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی , شماره 4 , سال 10 , پاییز 1401
    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر رویشگاه بر کمیت و کیفیت اسانس گونهTeucrium stocksianum Boiss. است. بر این اساس سرشاخه این گونه در زمان گل دهی (مرداد ماه 1396 و 1397) از 4 منطقه از استان هرمزگان (ضلع شمالی کوه تنگ زاغ با ارتفاع 1100 متر از سطح دریا؛ کوه آبماه با ارتفاع 850 چکیده کامل
    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر رویشگاه بر کمیت و کیفیت اسانس گونهTeucrium stocksianum Boiss. است. بر این اساس سرشاخه این گونه در زمان گل دهی (مرداد ماه 1396 و 1397) از 4 منطقه از استان هرمزگان (ضلع شمالی کوه تنگ زاغ با ارتفاع 1100 متر از سطح دریا؛ کوه آبماه با ارتفاع 850 متر از سطح دریا؛ کوه تنگ زاغ با ارتفاع 1400 متر از سطح دریا و کوه انوه با ارتفاع 2000 متر از سطح دریا) جمع آوری و سپس بـا روش تقطیـر بـا آّب (سیستم کلونجر) اسانس گیری شد. آنالیز اسانس ها طبق شرایط استاندارد با دستگاه های GC و GC/MS انجام شد. نتایج نشان داد که شرایط اکولوژیکی و اقلیمی رویشگاه می تواند کمیت و کیفیت مواد موثره اسانس را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین با کاهش ارتفاع از میزان اسانس کاسته شده است. به‌طوری‌که کمترین میزان اسانس متعلق به نمونه کوه آبماه با ارتفاع 850 متر و بیشترین میزان اسانس به نمونه کوه انوه با ارتفاع 2000 متر، تعلق دارد. و به ترتیب ترکیبات موثره اِلمول (2/4 تا 8/5 درصد)، کاریوفیلن اکسید (3/0 تا 7/1 درصد) و بتا-یودسمول (2/2 تا 12/1 درصد) و آلفا-پینن و میرسن از مهمترین ترکیبات موجود در اسانس ها به شمار می روند که در نمونه های با ارتفاع کمتر مشاهده نشده اند که این امر می‌تواند به دمای بالای هوا در مناطق رویش گیاه مرتبط باشد. همچنین ترکیباتی نظیر والریانول، پولگون، لیمونن و اپی-آلفا-کادینول به میزان قابل توجهی تنها در برخی از نمونه ها دیده شده اند که نشان از تاثیر شرایط اکولوژیکی و اقلیمی گیاه بر کیفیت اسانس می دهد. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - ارزیابی ترکیبات فنولی موجود در اندام هوایی و ریشه کاسنی (.Cichorium intybus L) جمع آوری شده از مناطق مختلف کشور با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC)
    اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی , شماره 1 , سال 12 , بهار 1403
    در این مقاله بررسی فیتوشیمیایی شامل شناسایی و اندازه‌گیری برخی ترکیبات فنولی موجود در عصاره‌های هیدروالکلی گیاه کاسنی که از 6 منطقه از کشور برداشت شده بود، انجام شد. از بین ترکیبات مورد مطالعه شیکوریک اسید (با مقادیر 55/0 تا 04/6 میلی¬گرم به ازای هر گرم گیاه خشک)، کلروژ چکیده کامل
    در این مقاله بررسی فیتوشیمیایی شامل شناسایی و اندازه‌گیری برخی ترکیبات فنولی موجود در عصاره‌های هیدروالکلی گیاه کاسنی که از 6 منطقه از کشور برداشت شده بود، انجام شد. از بین ترکیبات مورد مطالعه شیکوریک اسید (با مقادیر 55/0 تا 04/6 میلی¬گرم به ازای هر گرم گیاه خشک)، کلروژنیک اسید (با مقادیر 50/0 تا 37/5 میلی¬گرم به ازای هر گرم گیاه خشک)، و روتین (با مقادیر 56/0 تا 25/2 میلی¬گرم به ازای هر گرم گیاه خشک) در عصاره¬های اندام هوایی و ترکیبات شیکوریک اسید (با مقادیر 03/0درصد تا 29/0 میلی¬گرم به ازای هر گرم گیاه خشک) و کلروژنیک اسید (با مقادیر 84/0درصد تا 88/2 میلی¬گرم به ازای هر گرم گیاه خشک) در ریشه¬ همه نمونه¬ها یافت شد. در بین جمعیت¬های مورد مطالعه بیشترین میزان ماده موثره شیکوریک اسید و کلروژنیک اسید در اندام‌های هوایی مربوط به نمونه جمع آوری شده از باغ ملی گیاه شناسی ایران (توده زراعی) با مقادیر 04/6 میلی¬گرم شیکوریک اسید و 37/5 میلی¬گرم کلروژنیک اسید به ازای هر گرم گیاه خشک مشاهده شد. پرونده مقاله