فهرست مقالات معصومه عامریان


  • مقاله

    1 - مشکلات آفتابگردان‌کاران شهرستان سنقر با تأکید بر ماشین برداشت آفتابگردان
    علوم و تکنولوژی محیط زیست , شماره 10 , سال 25 , زمستان 1402
    زمینه و هدف: با توجه به نقش مهم شهرستان سنقر در تولید آفتابگردان مرغوب و هم‌چنین مشاهده‌ی کاهش سطح زیر کشت این محصول در سالیان اخیر، پژوهش حاضر با هدف بررسی مشکلات آفتابگردان‌کاران این شهرستان با تأکید بر ماشین برداشت آفتابگردان صورت گرفت. روش بررسی: روش تحقیق به‌کار چکیده کامل
    زمینه و هدف: با توجه به نقش مهم شهرستان سنقر در تولید آفتابگردان مرغوب و هم‌چنین مشاهده‌ی کاهش سطح زیر کشت این محصول در سالیان اخیر، پژوهش حاضر با هدف بررسی مشکلات آفتابگردان‌کاران این شهرستان با تأکید بر ماشین برداشت آفتابگردان صورت گرفت. روش بررسی: روش تحقیق به‌کار رفته توصیفی- پیمایشی است. جامعه‌ی آماری کلیه‌ی آفتابگردان‌کاران شهر سنقر بودند (300N=) که از بین آن‌ها با استفاده از جدول مورگان تعداد 169 نفر با استفاده از نمونه‌گیری تصادفی به‌عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از روش مصاحبه و ابزار پرسشنامه استفاده شد که روش مصاحبه به‌منظور شناسایی گویه‌های پرسشنامه کاربرد داشت. بنابراین رویکرد کلی مطالعه کیفی-کمی متوالی بود. برای روایی پرسشنامه از پانل متخصصین استفاده شد و پایایی آن با آلفای کرونباخ بررسی شد که رقم مناسب 72/0 به‌دست آمد. به‌منظور تحلیل داده‌ها، از تحلیل عاملی استفاده شد. یافته ها: طبق نتایج به‌دست آمده، 1/32 درصد آفتابگردان‌کاران در رنج سنی 40-31 سال و 75 درصد آن‌ها کشاورزی بودند و 2/31 درصد آفتابگردان‌کاران دارای تحصیلات راهنمایی و 4/2 درصد از آن‌ها در حد خیلی زیاد از شغل خود رضایت داشتند. حدود 90 درصد آفتابگردان‌کاران از ماشین برداشت آفتابگردان رضایت متوسط به بالا داشتند. نتایج تحلیل عاملی نشان داد مشکلات آفتابگردان‌کاران شهرستان سنقر در شش عامل عدم حمایت دولتی، مشکلات فروش، داشت و برداشت سخت، هزینه‌بر بودن برداشت دستی، مشکل بازاریابی، مشکل فرآوری و بسته‌بندی دسته‌بندی شدند. بحث و نتیجه‌گیری: در میان عامل‌ها مشکل عدم حمایت دولتی بیش‌ترین نقش را در تبیین مشکلات آفتابگردان‌کاران شهرستان سنقر به خود اختصاص داد. مشکلات اساسی آفتابگردان‌کاران این شهرستان فقدان حمایت جهاد کشاورزی و مراکز تحقیقات کشاورزی می‌باشد که می‌تواند نقش بسیار مهمی در افزایش سطح کشت و نیز کاهش ضایعات برداشت این محصول داشته باشد. رعایت تناسب بین ظرفیت و قیمت تمام شده‌ی ماشین برداشت برای عرضه دارای اهمیت است. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - ارزیابی دلایل بی‌توجهی و غفلت کشاورزان از عوارض سوء مصرف کودهای شیمیایی (به‌ویژه کود ازته) به‌روش بحث متمرکز گروهی
    علوم و تکنولوژی محیط زیست , شماره 10 , سال 19 , زمستان 1396
    چکیده زمینه و هدف: افزایش جمعیت و تقاضا مستلزم بالا بردن میزان تولید در واحد سطح است. رقابت برای افزایش عملکرد موجب استفاده‌ی بیش از حد از کودهای نیتراته شده است. مصرف بی‌رویه کودهای شیمیایی علاوه بر هزینه زیادی که بر کشاورز تحمیل می‌کند، اثرات زیان‌باری را نیز در پی د چکیده کامل
    چکیده زمینه و هدف: افزایش جمعیت و تقاضا مستلزم بالا بردن میزان تولید در واحد سطح است. رقابت برای افزایش عملکرد موجب استفاده‌ی بیش از حد از کودهای نیتراته شده است. مصرف بی‌رویه کودهای شیمیایی علاوه بر هزینه زیادی که بر کشاورز تحمیل می‌کند، اثرات زیان‌باری را نیز در پی دارد. با توجه به اینکه این کشاورزان هستند که در نهایت در وقت عمل میزان استفاده از کودهای شیمیایی را تعیین می‌کنند، لذا دلایل بی‌توجهی و غفلت کشاورزان از عوارض سوء مصرف کودهای شیمیایی بر استفاده از روش بحث متمرکز گروهی مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: تحقیق با مشارکت 12 نفر از سبزی کاران شهرستان بوکان (آذربایجان غربی) انجام شد. در مجموع 5 دوره بحث متمرکز گروهی با مدت زمان 1 ساعت برای هر دوره اجرا گردید. یافته ها: با توجه به نتایج به‌دست آمده دلایل بی‌توجهی کشاورزان از اثرات سوء کودهای شیمیایی در قالب 5موضوع (Themes) اصلی مورد بحث و بررسی قرار گرفت که عبارتند از 1- هدف از تولید 2- نبود ملاک تشخیص محصولات سالم یا ارگانیک از محصولات غیرارگانیک 3- عناصر مورد توجه در تولید محصول 4- عملکرد مراکز تحقیقاتی و جهاد کشاورزی پیرامون عوارض سوء مصرف بی‌رویه کود ازته در مزارع و 5- عدم آشنایی کشاورزان با کشت ارگانیک. بحث و نتیجه گیری: فرهنگ‌سازی در جامعه در جهت خرید و مصرف محصولات سالم ولو با قیمت بالا کمک بسیاری در جهت علاقمندی و رضایت کشاورز از کشت محصولات سالم با حداقل مصرف کود خواهد داشت و این زمانی تحقق می یابد که دولت در این زمینه به وظایف خود به نحو احسن عمل کند. از جمله موظف کردن کارشناسان سازمان های مربوطه بر نظارت و کنترل میزان کودهای مصرفی در مزارع سبزی کاری و جلب توجه و رضایت کشاورزان می تواند کمک چشمگیری در کاهش میزان مصرف کود در اراضی کشاورزی داشته باشد. تولید محصولات سالم به طور مستقیم با بهداشت و سلامت افراد جامع در ارتباط است. با بها دادن به تولید و مصرف محصولات سالم می توان جامعه ای سالم داشت و بدون مشکل به سوی اهداف مورد نظر در هر زمینه گام برداشت. نتایج این تحقیق نقش بسزایی در بهبود کشاورزی سالم به‌منظور تولید محصولات سالم و عاری از کود خواهد داشت. پرونده مقاله