فهرست مقالات محمد علی قاسم زاده


  • مقاله

    1 - مقایسه مقاومت دارویی و اثر ضد قارچی داروهای نیستاتین، فلوکونازول، کتوکونازول، ایتراکونازول بر کاندیدا آلبیکنس جدا شده ازبیماران واژینیت کاندیدایی استان قم در سال 1395
    فصلنامه بیولوژی کاربردی , شماره 2 , سال 8 , تابستان 1397
    زمینه و هدف: ولوواژینیت کاندیدایی عفونت دستگاه تناسلی زنان است که در اثر رشد قابل توجه کاندیدا به خصوص کاندیدا آلبیکنس ایجاد می شود. تجویز طولانی مدت داروهای ضد قارچی متداول سبب ایجاد مقاومت دارویی می شود. بنابراین آگاهی از الگوی مقاومت دارویی کاندیداهای جداشده از واژین چکیده کامل
    زمینه و هدف: ولوواژینیت کاندیدایی عفونت دستگاه تناسلی زنان است که در اثر رشد قابل توجه کاندیدا به خصوص کاندیدا آلبیکنس ایجاد می شود. تجویز طولانی مدت داروهای ضد قارچی متداول سبب ایجاد مقاومت دارویی می شود. بنابراین آگاهی از الگوی مقاومت دارویی کاندیداهای جداشده از واژینیت در برابر داروهای متداول ضد کاندیدایی برای درمان صحیح ضرورت دارد .هدف ازاین پژوهش بررسی الگوی مقاومت دارویی در کاندیدا آلبیکنس جدا شده از بیماران مبتلا به واژینیت کاندیدایی بود. مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی 100 نمونه واژینیتی انجام شد.. کشت بر روی کروم آگار، جرم تیوب، بررسی حساسیت به سیکلوهگزمید، آزمایش جذب قندها به منظور جداسازی نمونه های دارای کاندیداآلبیکنس انجام شد و اثر داروهای نیستاتین، کتوکونازول، ایتراکونازول، فلوکونازول به روش دیسک دیفیوژن براث آزمایش شد. نتایج بر اساس نرم افزار spss و آزمون کای بررسی شد. یافته ها: از100 نمونه واژینیتی 35 نمونه مبتلا به کاندیدا آلبیکنس بودند. میانگین قطر هاله عدم رشد داروی کتوکونازول 85/5 ± 80/21 میلی متر، ایتراکونازول20/5 ± 42/18 میلی متر، نیستاتین28/2 ± 97/15 میلی متر و فلوکونازول 02/12 ± 82/6 میلی متر می باشد. بین میانگین قطر هاله عدم رشد نیستاتین و دیگر داروها اختلاف معنی داری مشاهده شد p<0.05)‌). نتیجه گیری: 35 درصد نمونه ها مبتلا به کاندیدا آلبیکنس بودند. بیشترین تاثیر را داروی کتوکونازول بر کاندیدا آلبیکنس داشت. نمونه ها به فلوکونازول مقاوم و به کتوکونازول حساس بودند. کتوکونازول می تواند به عنوان درمان در کاندیدا آلبیکنس مزمن استفاده شود. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - سنتز نانو ذرات اکسید روی با فعالیت ضد میکروبی و آنتی بیوفیلمی علیه کلبسیلا پنومونیه
    فصلنامه بیولوژی کاربردی , شماره 4 , سال 8 , پاییز 1397
    کلبسیلا پنومونیه همچنین یک پاتوژن فرصت طلب برای بیماران مبتلا به بیماری های مزمن ریه، بیماری های زونا، آتروفی مخاطی بینی و رینوسکلروم است. این ارگانیسم می تواند باعث مسمومیت غذایی و گاستروآنتریت شود. تشکیل بیوفیلم توسط این باکتری در سطوح مختلف، یکی از مهمترین مشکلات در چکیده کامل
    کلبسیلا پنومونیه همچنین یک پاتوژن فرصت طلب برای بیماران مبتلا به بیماری های مزمن ریه، بیماری های زونا، آتروفی مخاطی بینی و رینوسکلروم است. این ارگانیسم می تواند باعث مسمومیت غذایی و گاستروآنتریت شود. تشکیل بیوفیلم توسط این باکتری در سطوح مختلف، یکی از مهمترین مشکلات در صنایع غذایی است. نانوذرات فلزی ترکیبات ضد میکروبی موثری برای کنترل و حذف بیوفیلم های باکتریایی از سطوح مواد غیرزنده می باشند. هدف اصلی این تحقیق سنتز نانوذرات اکسید روی در شرایط آزمایشگاهی و ارزیابی خواص ضد میکروبی آنها برای مهار تشکیل بیوفیلم و ریشه کن سازی بیوفیلم کلبسیلا پنمونیه ( 700603 ATCC ) می باشد. روش کار: در این تحقیق نانوذرات اکسید روی به روش مکانوشیمیایی سنتز شدند و با استفاده از روش های UV-Vis، FT-IR،EDX و میکروسکوپ الکترونی رویشی مورد تایید قرار گرفتند. خاصیت ضد میکروبی وآنتی بیوفیلم نانوذرات سنتزشده با استفاده از روش چاهک گذاری بر روی آگار و با روش رقت در میکروپلیت 96 خانه ای به صورت متوالی تعیین شدند. نتایج: نانوذرات اکسید روی سنتز شده دارای ساختارکروی با ابعاد حدود 30 نانومتر بودند. فعالیت آنتی بیوفیلم و حذف بیوفیلم توسط نانوذرات اکسید روی به ترتیب در 50 و 500 میکروگرم بر میلی لیتر به دست آمد. بحث: بر اساس نتایج به دست آمده در این تحقیق نانوذرات اکسید روی می تواند به عنوان عامل ضد میکروبی موثر برای مهار تشکیل بیوفیلم کلبسیلا پنمونیه در صنایع غذایی استفاده شود. پرونده مقاله

  • مقاله

    3 - بررسی اثر نانو ذرات نقره بر بیوفیلم های ناشی از لیستریا مونوسایتوژنز
    فصلنامه بیولوژی کاربردی , شماره 5 , سال 8 , زمستان 1397
    لیستریامونوسایتوژنز درمواد غذایی گوناگون یافت می‌شود و موجب مننژیت، سپتیسمی و سقط جنین در زنان باردارمی شود. همچنین بر روی بسیاری از سطوح در تماس با مواد غذایی و وسایل پزشکی تشکیل بیوفیلم می‌دهد. تشکیل بیوفیلم توسط این باکتری در سطوح مختلف، یکی از مهمترین مشکلات در صنای چکیده کامل
    لیستریامونوسایتوژنز درمواد غذایی گوناگون یافت می‌شود و موجب مننژیت، سپتیسمی و سقط جنین در زنان باردارمی شود. همچنین بر روی بسیاری از سطوح در تماس با مواد غذایی و وسایل پزشکی تشکیل بیوفیلم می‌دهد. تشکیل بیوفیلم توسط این باکتری در سطوح مختلف، یکی از مهمترین مشکلات در صنایع غذایی است. نانوذرات فلزی ترکیبات ضد میکروبی موثری برای کنترل و حذف بیوفیلم های باکتریایی از سطوح مواد غیرزنده می باشند. هدف اصلی این تحقیق سنتز نانوذرات یدید نقره در شرایط آزمایشگاهی و ارزیابی خواص ضد میکروبی آنها برای مهار تشکیل بیوفیلم و ریشه کن سازی بیوفیلم لیستریا مونوسیتوژنز( 1298 ATCC ) می باشد. روش کار: در این تحقیق نانوذرات یدید نقره به روش سونوشیمیایی سنتز شدند و با استفاده از روش های UV-Vis، FT-IR، EDX و میکروسکوپ الکترونی روبشی مورد تایید قرار گرفت. خاصیت ضد میکروبی وآنتی بیوفیلم نانوذرات سنتزشده با استفاده از روش چاهک گذاری بر روی آگار و با روش رقت در میکروپلیت 96 خانه ای به صورت متوالی تعیین شد. نتایج: نانوذرات نقره سنتز شده دارای ساختارکروی با ابعاد حدود 30 نانومتر بودند. فعالیت آنتی بیوفیلم و حذف بیوفیلم توسط نانوذرات یدید نقره به ترتیب در 5 و 100 میکروگرم بر میلی لیتر به دست آمد. بحث: بر اساس نتایج به دست آمده در این تحقیق نانوذرات یدید نقره می تواند به عنوان عامل ضد میکروبی موثر برای مهار تشکیل بیوفیلم لیستریا مونوسایتوژنز در صنایع غذایی استفاده شود. پرونده مقاله

  • مقاله

    4 - بیوسنتز نانو ذرات نقره توسط یک سویه بومی آکتینومیست جدا شده از خاک های دریاچه نمک قم
    فصلنامه بیولوژی کاربردی , شماره 1 , سال 9 , بهار 1398
    چکیده سابقه و هدف: توانایی میکروارگانیسم ها برای تولید نانوذرات در اندازه، شکل و مورفولوژی های مختلف،باعث شده این روش در سال های اخیر توجه زیادی را به خود جلب کند. هدف از پژوهش حاضر تولید نانو ذرات نقره توسط سویه بومی اکتینومیست تحمل کننده نمک جدا شده از خاک های دریاچه چکیده کامل
    چکیده سابقه و هدف: توانایی میکروارگانیسم ها برای تولید نانوذرات در اندازه، شکل و مورفولوژی های مختلف،باعث شده این روش در سال های اخیر توجه زیادی را به خود جلب کند. هدف از پژوهش حاضر تولید نانو ذرات نقره توسط سویه بومی اکتینومیست تحمل کننده نمک جدا شده از خاک های دریاچه قم می باشد. مواد و روشها:در تحقیق حاضر تولید و خصوصیات نانو ذرات نقره توسط جدایه ی اکتینومیست نمک دوست مورد بررسی قرار گرفت. برای تولید نانو ذرات نقره، جدایه ی اکتینومیست نمک دوست به محلول 3-10مولار نیترات با pHبرابر 2/7 به محیط مایعM9اضافه شد. بیومس باکتری با استفاده از طیف نگاری جذبی فرابنفش و مرئی(UV-VIS)، طیف سنجی مادون قرمز(FT-IR)، پراش پرتو ایکس(XRD)، پراکندگی نوری دینامیک(DLS)و میکروسکوپ الکترونی عبوری(TEM) مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها:نتایج به دست آمده از بررسی های انجام شده به روش طیف نگاری جذبی فرابنفش و مرئی(UV-VIS)، طیف سنجی مادون قرمز(FT-IR) و پراش پرتو ایکس(XRD) نشان داد که جدایه های اکتینومیست پس از تلقیح شدن در محلول 3-10مولار نیترات نقره ، قادر به احیاء یون نقره به نانوذرات نقره هستند روش پراکندگی نوری دینامیک (DLS)و میکروسکوپ الکترونی عبوری(TEM)نشان داد که میانگین اندازه نانوذرات نقره به دست آمده در جدایه اکتینومیست100-28 نانومتر می باشد. تولید نانوذرات نقره به صورت خارج سلولی بود. نتیجه گیری: نتایج نشان داد جدایه های اکتینومیست بومی جدا شده از خاک های دریاچه نمک قم قادر به تولید نانوذرات نقره می باشد. واژگان کلیدی: نانوذرات نقره، تولید زیستی، اکتینومیست های نمک دوست پرونده مقاله

  • مقاله

    5 - مروری بر پتانسیل‌‌های نانوساختارهای فلزی- آلی در ایمنی مواد ‌غذ
    فصلنامه بیولوژی کاربردی , شماره 1 , سال 11 , بهار 1400
    هدف: ایمنی مواد غذایی، همواره یک چالش بزرگ جهانی برای سلامت انسان بوده است. تمایل به پایداری، بهبود ایمنی محصولات و استانداردهای بالای کیفیت در همه‌‌ی زمینه‌‌های علوم زیستی از جمله صنایع غذایی همواره حائز اهمیت بوده که این امر نیازمند نظارت دقیق در سراسر زنجیره‌‌ی تأمین چکیده کامل
    هدف: ایمنی مواد غذایی، همواره یک چالش بزرگ جهانی برای سلامت انسان بوده است. تمایل به پایداری، بهبود ایمنی محصولات و استانداردهای بالای کیفیت در همه‌‌ی زمینه‌‌های علوم زیستی از جمله صنایع غذایی همواره حائز اهمیت بوده که این امر نیازمند نظارت دقیق در سراسر زنجیره‌‌ی تأمین مواد غذایی می‌‌باشد. در این حوزه، بسته‌بندی مناسب مواد غذایی در صنعت، پایه‌‌ای برای حفظ مناسب کیفیت و ایمنی در مواد غذایی است. اما علی‌رغم تلاش صنعت برای تولید محصولاتی ایمن، محصولات غذایی ممکن است در طول فرآیند، آلوده شوند یا از مواد اولیه و خام آلوده تهیه گردند. بنابراین، برای حل مشکلات مربوط به ایمنی غذا، استراتژی‌‌های متعددی اندیشیده و طراحی شده که در میان این رویکردها، استفاده از چارچوب‌‌های فلزی- آلی (MOFs)، فرصتی نو برای تضمین کیفیت و ایمنی مواد غذایی است. چارچوب‌‌های فلزی- آلی به عنوان دسته‌‌ای کاربردی از مواد نانو متخلخل، دارای خواص فیزیکی و شیمیایی منحصر به‌‌فردی هستند که وعده‌‌هایی را در برنامه‌‌ی ایمنی مواد غذایی نشان می‌‌دهند. این دسته از مواد، اخیراً توجه زیادی را به خود جلب کرده و راه خود را در صنایع مختلف از جمله صنایع غذایی باز نموده و پتانسیل بالایی را برای توسعه کاربردی در آن به نمایش گذاشته‌‌اند. پژوهش حاضر تلاش دارد با مروری مختصر درباره استفاده از چارچوب‌‌های فلزی- آلی در صنایع غذایی، در سه زیرمجموعه بسته‌‌بندی، نگهداری و پاک‌‌سازی به معرفی این فناوری پرداخته و به کاربردهای آنها در این صنعت و امتیازاتی که در سایه‌‌ی استفاده از این مواد حاصل می‌شود، بپردازد. یافته‌ها:MOFها پتانسیل هیجان‌انگیزی را در زمینه ایمنی مواد غذایی به نمایش گذاشته‌ و همه کارایی خود را از طریق توانایی استفاده در بخش‌‌های مختلف فرآیند نشان داده‌اند. موادMOF نوظهور یا MOFهای مبتنی بر مواد کامپوزیتی به عنوان یک پوشش کاربردی در بسته‌بندی هوشمند مواد غذایی، برای آزادسازی کنترل شده مواد نگهدارنده و نظارت بر ایمنی مواد غذایی مورد توجه قرار گرفته‌‌اند. بنابراین، نیاز است این مواد که دارای خواص جذب و پایداری عالی هستند، بیشتر برای کاربرد در بسته‌‌بندی پرورش یابند. همچنینMOF ها ثابت کرده‌اند که در از بین بردن مواد خطرناک در زنجیره تأمین مواد غذایی، موثر هستند. لذا، نیاز به سنتز MOFهای چند منظوره جدید برای حذف آلاینده‌ها ضروری می‌باشد. در حالی که MOFها یک ماده امیدوارکننده برای کمک به بهبود ایمنی مواد غذایی، در مراحل مختلف زنجیره غذایی هستند، اما کنترل دقیق بر اندازه و حجم منافذ این چارچوب‌‌ها برای کاربردهای خاص، هنوز یک چالش می‌باشد. بنابراین، نیاز است توجه بیشتری به دستیابی MOFهای با کیفیت بالا جهت استفاده در ایمنی مواد غذایی انجام شود. همچنین در خصوص سمّیت MOFها بایستی تحقیقات بیشتری صورت گیرد. پرونده مقاله