فهرست مقالات طاهره بصیرنیا


  • مقاله

    1 - تأثیر اسانس گیاهان مرزنجوش، پونه و مرزه خوزستانی بر رشد میسلیوم قارچ‏ Botrytis cinerea
    تحقیقات نوین در گیاه پزشکی , شماره 1 , سال 10 , بهار 1400
    استفاده از ترکیبات ضد قارچی طبیعی مانند اسانس‎های گیاهی برای نگهداری میوه در دوره انبارداری به طور چشمگیری در حال افزایش است. در این تحقیق از اسانس گیاهان مرزه، مرزنجوش و پونه برای کنترل عامل فساد میوه کیوی در دوره انبارداری استفاده شد. برای این منظور اثر ضدقارچی اس چکیده کامل
    استفاده از ترکیبات ضد قارچی طبیعی مانند اسانس‎های گیاهی برای نگهداری میوه در دوره انبارداری به طور چشمگیری در حال افزایش است. در این تحقیق از اسانس گیاهان مرزه، مرزنجوش و پونه برای کنترل عامل فساد میوه کیوی در دوره انبارداری استفاده شد. برای این منظور اثر ضدقارچی اسانس ‎ها ، بر بازدارندگی از رشد قارچ بیماری‎زای گیاهی Botrytis cinerea روی محیط کشت PDA و بافت میوه بررسی شد. در محیط کشت قطر پرگنه قارچ بیماری زا به دو روش دیسک کاغذی روی محیط کشت و مواد فرار مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی اثر اسانس روی میوه، ابتدا 30 میکرولیتر سوسپانسیون اسپور قارچ (106×1 اسپور در میلی لیتر) به میوه‎های کیوی تزریق و پس از یک ساعت میوه ‎ها با غلظت های 4 و 20 میکرولیتر بر میلی لیتر اسانس گیاهان مورد نظر اسپری‎پاشی شدند. هفت روز بعد از مایه زنی، میوه ‎ها از نظر درصد آلودگی مورد بررسی قرار گرفتند. برای محاسبه درصد آلودگی هر میوه به هشت قسمت مساوی تقسیم شد و تعداد قسمت های آلوده در 5/12 ضرب و درصد آلودگی میوه‎ها به قارچ بیمارگر محاسبه گردید. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که بیشترین بازدارندگی برای قارچ B.cinerea در روش دیسک کاغذی مربوط به اسانس مرزه خوزستانی با 54/56 درصد و در روش مواد فرار مربوط به اسانس مرزه خوزستانی با 97/55 درصد بود. نتایج آزمایش روی بافت میوه مایه زنی شده با سوسپانسیون اسپور نشان داد که غلظت 20 میلی لیتر بر لیتر اسانس مرزنجوش روی B. cinerea (با 42/35 درصد بیماری) بیشترین درصد مهار کنندگی علیه این عوامل بیماری زا را داشتند. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - اثر کشت مخلوط گلدانی انواع لوبیا و گوجه فرنگی بر مهار گل جالیز مصری و بهبود شاخص های رشدی گوجه فرنگی
    بوم شناسی گیاهان زراعی , شماره 4 , سال 12 , پاییز 1395
    گل جالیز از مهمترین گیاهان انگل، سالانه خسارت زیادی را به بسیاری از محصولات کشاورزی وارد می آورد. یافتن روش مناسب برای مهار رشد و خسارت این انگل همواره مورد توجه پژوهشگران بوده است. در این پژوهش اثر کشت مخلوط گلدانی سه نوع لوبیای قرمز، چیتی و چشم بلبلی با گوجه فرنگی بر چکیده کامل
    گل جالیز از مهمترین گیاهان انگل، سالانه خسارت زیادی را به بسیاری از محصولات کشاورزی وارد می آورد. یافتن روش مناسب برای مهار رشد و خسارت این انگل همواره مورد توجه پژوهشگران بوده است. در این پژوهش اثر کشت مخلوط گلدانی سه نوع لوبیای قرمز، چیتی و چشم بلبلی با گوجه فرنگی بر کاهش خسارت گل جالیز مصری بر گوجه فرنگی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با هفت تیمار شامل اثر هر نوع لوبیا روی گل جالیز به شیوه کشت مخلوط گلدانی، هم در حضور گوجه فرنگی و هم بدون حضور میزبان و تیمار شاهد تنها با کشت مخلوط بذر گل جالیز و گوجه فرنگی در سه تکرار در شرایط گلخانه انجام شد. دو ماه پس از کاشت، ارتفاع، وزن خشک کل گیاه و وزن میوه گوجه فرنگی و همچنین ارتفاع و تعداد شاخه های گل جالیز اندازه گیری شد. کشت مخلوط لوبیای قرمز یا چیتی با گوجه فرنگی بیشترین تأثیر را بر افزایش ارتفاع، وزن خشک و محصول گوجه فرنگی داشت. هم چنین کشت انواع لوبیا تأثیر همسانی بر کاهش ارتفاع و تعداد شاخه های گل جالیز داشت. براساس یافته ها، کشت مخلوط انواع لوبیا توانایی بالایی در بهبود رشد میزبان و کاهش خسارت ناشی از گل جالیز دارد. بنابراین توصیه می شود در کشت گوجه فرنگی به منظور مهار گل جالیز مصری، کشت مخلوط انواع لوبیا مد نظر قرار گیرد. پرونده مقاله