میکروب شناسی مواد غذائی
,
شماره2,سال
10
,
تابستان
1402
باکتری سالمونلا از جمله باکتری های بیماری زای است که می تواند در غذا و مواد اولیه غذایی راه پیدا کند. وجود این باکتری در مواد غذایی علاوه بر ایجاد بیماری باعث افت کیفیت تولید و کاهش رشد اقتصادی کشور نیز می شود. شیر و فراورده های آن از جمله مواد غذایی هستند که هم به طور چکیده کامل
باکتری سالمونلا از جمله باکتری های بیماری زای است که می تواند در غذا و مواد اولیه غذایی راه پیدا کند. وجود این باکتری در مواد غذایی علاوه بر ایجاد بیماری باعث افت کیفیت تولید و کاهش رشد اقتصادی کشور نیز می شود. شیر و فراورده های آن از جمله مواد غذایی هستند که هم به طور اولیه و هم به طور ثانویه توسط کارکنان، آب و .. آلوده شده و به انسان انتقال می دهند. در این مطالعه، تعداد 100 نمونه شیرخام و 50 نمونه پنیر سنتی از نقاط مختلف استان چهارمحال و بختیاری جهت جداسازی و شناسایی باکتری سالمونلا در شیرخام و پنیرهای سنتی با استفاده از آزمون های میکروب شناسی و آزمون واکنش زنجیره ای پلیمراز با استفاده از پرایمرهای InvA، IE و FliCe مورد آزمایش قرار گرفتند. همچنین مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه های سالمونلا به روش دیسک انتشاری مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمون های میکروبی نشان داد که 7 نمونه مشکوک آلوده به سالمونلا، 5 نمونه از شیر خام و 2 نمونه از پنیرهای سنتی بودند. در آزمون PCR تعداد 3 نمونه از موارد مشکوک شیرخام (3 درصد) و 1 نمونه از موارد مشکوک پنیر سنتی (2 درصد) سالمونلا تیفی موریوم بودند. نتایج آزمون آنتی بیوگرام روی جدایه های سالمونلا نشان داد بیش ترین حساسیت به آنتی بیوتیک های جنتامایسین و سیپروفلوکساسین و بیش ترین مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک های آمپی سیلین، تتراسایکلین و تری متوپریم سولفامتوکسازول وجود دارد. بر اساس نتایج شیرهای خام و پنیرهای سنتی آلوده به باکتری سالمونلا تیفی موریوم بوده که نسبت به برخی از آنتی بیوتیکهای رایج در درمان عفونت با این باکتری مقاوم هستند. لذا بررسی فراورده های لبنی سنتی بخصوص پنیر از نظر پیشگیری از بروز بیماری در انسان بیش از پیش ضروری به نظر می رسد.
پرونده مقاله
میکروب شناسی مواد غذائی
,
شماره2,سال
8
,
تابستان
1400
هدف مطالعه حاضر تعیین میزان شیوع استافیلوکوکوس اورئوس مولد انتروتوکسین در شیرینیهای خامهای ارائه شده در قنادیهای شهرستانهای شهرکرد، سامان و بن و تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی آنها است.تعداد 150 نمونه بطور تصادفی از شیرینیهای خامهای نمونه گیری به عمل چکیده کامل
هدف مطالعه حاضر تعیین میزان شیوع استافیلوکوکوس اورئوس مولد انتروتوکسین در شیرینیهای خامهای ارائه شده در قنادیهای شهرستانهای شهرکرد، سامان و بن و تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی آنها است.تعداد 150 نمونه بطور تصادفی از شیرینیهای خامهای نمونه گیری به عمل آمد. آزمونهای میکروبی برای جداسازی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس انجام و کلنیهای مشکوک با آزمونهای تکمیلی از جمله رنگ آمیزی گرم، کاتالاز و کوآگولاز تایید و جهت بررسی تولید انتروتوکسین (A،B،C،D) در واکنش Multiplex PCR آزمایش شدند. مقاوت آنتی بیوتیک جدایهها با روش دیسک انتشاری انجام شد.در مجموع 38(3/25%) نمونه به استافیلوکوکوس اورئوس آلوده بودند، میزان آلودگی در فصل تابستان 28% و در فصل زمستان 7/22% بود. 13 جدایه (3/34%) واجد ژنهای مولد انتروتوکسین بودند . از بین جدایه های استافیلوکوک اورئوس 11 جدایه (29%) واجد ژن SEA و 2 جدایه (3/5%) واجد ژنSEC بودند. از بین جدایه های انتروتوکسیژن 9(70%) جدایه به فصل تابستان و 4(30%) جدایه آن به زمستان مربوط بود. هیچ یک از جدایهها واجد ژنهای SEB , SED نبودند. آزمون آنتی بیوگرام نشان داد که جدایهها نسبت به سولفامتوکسازول بیشترین حساسیت (4/97%) و نسبت به اریترومایسین بیشترین مقاومت (2/63%) را دارا می باشند. در کل 100% جدایه های انتروتوکسیژن به پنی سیلین و 95% جدایههای ,واجد ژن SEA به اریترومایسین و سیپروفلوکساسین مقاوم بودند.بطور کلی نتایج نشان داد که شیرینیهای خامهای به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس آلوده بوده که قابلیت تولید انتروتوکسین را دارا می باشند و به برخی آنتی بیوتیکها مقاومت نشان می دهند.
پرونده مقاله
میکروب شناسی مواد غذائی
,
شماره1,سال
9
,
بهار
1401
ماست یکی از محبوب ترین فرآورده های لبنی است که در سراسر دنیا به طور وسیعی مصرف می شود و با توجه به بالا بودن ارزش تغذیه ای وجود باکتری های مفید در آن مورد توجه فراوانی قرار گرفته است. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر عصاره های اتانولی و آبی موسیر بر باکتری های آغازگر ماست چکیده کامل
ماست یکی از محبوب ترین فرآورده های لبنی است که در سراسر دنیا به طور وسیعی مصرف می شود و با توجه به بالا بودن ارزش تغذیه ای وجود باکتری های مفید در آن مورد توجه فراوانی قرار گرفته است. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر عصاره های اتانولی و آبی موسیر بر باکتری های آغازگر ماست (استرپتوکوکوس ترموفیلوس و لاکتوباسیلوس بولگاریکوس) می باشد. عصاره آبی و اتانولی موسیر به روش خیساندن استخراج گردید. سپس MIC و MBC عصاره ها برای باکتری های آغازگر ماست به روش میکرودایلوشن اندازه گیری شد. عصاره ها در غلظت های MIC به همراه سه درصد مایه ماست به شیر اضافه شدند. شیرهای تلقیح شده در دمای 45 درجه سانتی گراد تا رسیدن به 4/4 pH=، گرمخانه گذاری شده و سپس در دمای چهار درجه سانتی گراد نگه داری شدند. آزمون ها در روزهای یک، سه، هفت و 14 شامل اندازه گیری pH، اسیدیته و شمارش باکتری های آغازگر روی نمونه ها انجام شد. نتایج نشان داد در روزهای مختلف، اسیدیته و pH گروه های عصاره نسبت به گروه کنترل دارای اختلاف آماری معنی دار بودند (p <0/05). آزمون شمارش باکتری های آغازگر در روزهای یک، سه، هفت و 14، گروه های تیمار نسبت به گروه کنترل دارای اختلاف آماری معنی دار بودند (p <0/05). نتایج مطالعه نشان دهنده اثر مهار کننده بیشتر عصاره آبی موسیر بر باکتری های آغازگر ماست نسبت به عصاره اتانولی موسیر بود (p<0.05). بطور کلی نتایج این مطالعه نشان داد باکتری های آغازگر در ماست موسیر تا روز 14 نگهداری در یخچال زنده و فعال بوده و می تواند اثرات پروبیوتیکی باکتری های آغازگر ماست را به مصرف کننده انتقال دهد.
پرونده مقاله
سکوی نشر دانش
سند یا سکوی نشر دانش ،سامانه ای جهت مدیریت حوزه علمی و پژوهشی نشریات دانشگاه آزاد می باشد