فهرست مقالات عزت الله فتحی


  • مقاله

    1 - شواهد سرمی از آلودگی نوموویروس پرندگان در جوجه‌های گوشتی استان اصفهان
    میکروبیولوژی دامپزشکی , شماره 1 , سال 7 , زمستان 1390
    نوموویروس پرندگان (متانوموویروس) با ایجاد علایم تنفسی و رینوتراکییت در بوقلمون (TRT) و سندرم تورم سر در ماکیان (SHS) مشخص می‌شود و ممکن است در فارم های تخمگذار و مرغ مادر باعث کاهش تولید گردد. در این بررسی360 نمونه سرمی از 24 فارم جوجه گوشتی کشتار شده در سنین50 تا 60 رو چکیده کامل
    نوموویروس پرندگان (متانوموویروس) با ایجاد علایم تنفسی و رینوتراکییت در بوقلمون (TRT) و سندرم تورم سر در ماکیان (SHS) مشخص می‌شود و ممکن است در فارم های تخمگذار و مرغ مادر باعث کاهش تولید گردد. در این بررسی360 نمونه سرمی از 24 فارم جوجه گوشتی کشتار شده در سنین50 تا 60 روزگی از نقاط مختلف استان اصفهان تهیه شد. نمونه‌های سرمی با کیت الایزای نوموویروس ماکیان (IDEXX) تست شدند. نتایج نشان داد از360 نمونه سرمی، 122 نمونه سرمی (9/33%) از لحاظ وجود آنتی‌بادی علیه نوموویروس مثبت می‌باشند. در این بررسی، 3/83% فارم‌های نمونه‌گیری شده از لحاظ نوموویروس واجد حداقل یک نمونه مثبت سرمی بودند. با توجه به شیوع نوموویروس در جوجه‌های گوشتی، بررسی بیماری‌زایی این ویروس در فارم‌های جوجه گوشتی در جهت طراحی یک رهیافت مناسب برای کنترل این آلودگی اهمیت دارد. پرونده مقاله


  • مقاله

    3 - مطالعه هپاتیت E ویروسی در مرغان تخمگذار در استان اصفهان
    میکروبیولوژی دامپزشکی , شماره 1 , سال 14 , تابستان 1397
    عفونت ویروسی هپاتیت E از جمله بیماری‌های می‌باشد که طی چند سال اخیر در اکثر کشور های جهان سبب افزایش تلفات در گله‌های مرغ تخمگذار و کاهش تولید تخم مرغ تا حدود 20% شده است. بیماری را سندرم هپاتیت و اسپلینومگالی یا HS می نامند. ویروس هپاتیت E طیور در خانوادۀ هپه ویریده(He چکیده کامل
    عفونت ویروسی هپاتیت E از جمله بیماری‌های می‌باشد که طی چند سال اخیر در اکثر کشور های جهان سبب افزایش تلفات در گله‌های مرغ تخمگذار و کاهش تولید تخم مرغ تا حدود 20% شده است. بیماری را سندرم هپاتیت و اسپلینومگالی یا HS می نامند. ویروس هپاتیت E طیور در خانوادۀ هپه ویریده(Hepeviridae) قرار دارد. این ویروس بصورت تک رشته‌ای، RNA دار و بدون پوشش است. در این بررسی از 10 مزرعه مرغ تخمگذار در مناطق مختلف استان اصفهان نمونه گیری بصورت کاملاً تصادفی انجام شد. جهت اخذ نمونه‌ها پس از شناسایی گله‌ها و ثبت اطلاعات گله نمونه گیری از سرم و سواپ مدفوعی صورت گرفت. گله‌های مورد آزمایش همه دارای کاهش تولید بودند که علت این کاهش تولید نامشخص بود. از مجموع از 150 نمونه سرمی و 150 نمونه سواپ مدفوعی که مورد آزمایش PCR قرار گرفتند در 6نمونه (4 درصد) از 3 گله ژنوم ویروس ردیابی شد. از این 6 نمونه مثبت در 5 نمونهسرمی (33/3 درصد) ویروس شناسایی شد ولی در نمونه‌های مدفوع همان پرندگان ویروس ردیابی نشد. ولی در 1 نمونه (66/0 درصد) هر دو نمونه سرم و سواپ مدفوعی پرنده وجود ویروس هپاتیت E تأیید شدکه نشان دهنده شروع شیوع این ویروس در واحدهای تخمگذار در این استان است. پرونده مقاله

  • مقاله

    4 - بررسی میزان باقی‌مانده نقره در کبد، کلیه و عضله جوجه‌های گوشتی پس از تجویز نانوسیلور
    بهداشت مواد غذایی , شماره 2 , سال 4 , تابستان 1393
    نانوسیلور یا همان نانوذرات نقره، یکی از پرکاربردترین ذرات در زمینه نانو می‌باشد. یکی از دلایل کاربرد گسترده این ذرات در واحدهای مرغداری به دلیل خاصیت ضدمیکروبی آنهاست. کاربرد بی‌رویه این مواد در واحدهای مرغداری سبب شد تا مقادیر باقی‌مانده نقره در بافت‌های عضله، کبد و کل چکیده کامل
    نانوسیلور یا همان نانوذرات نقره، یکی از پرکاربردترین ذرات در زمینه نانو می‌باشد. یکی از دلایل کاربرد گسترده این ذرات در واحدهای مرغداری به دلیل خاصیت ضدمیکروبی آنهاست. کاربرد بی‌رویه این مواد در واحدهای مرغداری سبب شد تا مقادیر باقی‌مانده نقره در بافت‌های عضله، کبد و کلیه مرغ‌های گوشتی پس از یک دوره مصرف خوراکی مورد ارزیابی قرار گیرد. در این بررسی270 قطعه جوجه‌ گوشتی یک روزه نژاد راس انتخاب گردید، ماده نانوسیلور مصرفی (نانوسید) ساخت شرکت بهبهان شیمی ایران بود. غلظت نانوسید مصرفی بین 1 تا 7 (ppm) در نظر گرفته شد. یک هفته پس از قطع مصرف نانوسیلور و پس از کالبدگشایی جوجه‌های تحت مطالعه از اندام‌های کبد،کلیه و عضله سینه قطعاتی به ابعاد 2 سانتی‌متر مکعب (جمعا 36 نمونه از هر اندام) اخذ شد. نتایج با استفاده از رویه GLM و نرم‌افزار SAS و آزمونDuncan مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.میانگین کل باقی‌مانده نقره درگروه‌های مختلف ppm 5/1 بود و میزان باقی‌مانده نقره در بین گروه‌های آزمایشی اختلاف آماری در سطح کوچکتر از 1% را نشان می‌داد. میزان باقی‌مانده نقره در اندام‌های کبد و عضلات باهم اختلاف معنی‌داری نداشت، اما با مقدار باقی‌مانده در کلیه، اختلاف آماری را نشان داد. اثر متقابل عضو بر مقدار مصرف نیز معنی‌دار بود، که نشان می‌دهد میزان نقره باقی‌مانده در بافت اندام‌های مختلف بر اساس مقدار مصرف متفاوت می‌باشد. نتایج این مطالعه بیانگر این مطلب است که مصرف این مواد بایستی با احتیاط صورت پذیرد. پرونده مقاله

  • مقاله

    5 - شناسایی تیپ 91/4 ویروس برونشیت عفونی در جوجه‌های گوشتی استان چهارمحال و بختیاری
    آسیب‌شناسی درمانگاهی دامپزشکی , شماره 2 , سال 6 , تابستان 1391
    بیماری برونشیت عفونی یک بیماری ویروسی واگیردار تنفسی است که عامل بیماری واجد سروتیپ های متعددی است. در این بررسی به شناسایی تیپ 91/4 (793/B) برونشیت عفونی در استان چهارمحال و بختیاری پرداخته شده است. به این منظور از 18 گله جوجه گوشتی واجد سندرم تنفسی مشکوک به برونشیت عف چکیده کامل
    بیماری برونشیت عفونی یک بیماری ویروسی واگیردار تنفسی است که عامل بیماری واجد سروتیپ های متعددی است. در این بررسی به شناسایی تیپ 91/4 (793/B) برونشیت عفونی در استان چهارمحال و بختیاری پرداخته شده است. به این منظور از 18 گله جوجه گوشتی واجد سندرم تنفسی مشکوک به برونشیت عفونی با تلفات بیش از یک درصد در روز نمونه نای اخذ شد. پس از استخراج RNA از نمونه های بافتی نای، در واکنش RT-PCR یک مرحله ای قطعه ای از ژن S1 ویروس برونشیت عفونی تکثیر شد و محصول RT-PCR با پرایمرهای اختصاصی تیپ91/4 به روش Nested-PCR تکثیر شد. نتایج نشان داد از 18 گله مبتلا به مشکلات تنفسی 11 گله یا به عبارتی 11/61% آلوده به ویروس برونشیت عفونی بودند که در گله های مبتلا به برونشیت عفونی، 45/45% آلودگی با تیپ 91/4 را نشان دادند. لذا به نظر می رسد تیپ 91/4 برونشیت عفونی در شکل گیری و پیچیده سازی علایم تنفسی در جوجه های گوشتی مبتلا به سندرم تنفسی در استان چهارمحال و بختیاری نقش داشته باشد و لازم است سیاست های کنترلی مناسب در جهت پیشگیری از آلودگی با تیپ 91/4 برونشیت عفونی اتخاذ گردد. پرونده مقاله

  • مقاله

    6 - مطالعه الکترولیت‌های سرم و مایع آسیت در جوجه‌های گوشتی مبتلا به سندرم آسیت
    آسیب‌شناسی درمانگاهی دامپزشکی , شماره 4 , سال 6 , پاییز 1391
    آسیت شامل تجمع مقادیر زیادی مایعات سروزی در محوطه شکمی است و یک آشفتگی متابولیکی می باشد که فاکتورها و عوامل مستعد کننده بسیاری در بروز آن دخالت دارد. افزایش تلفات اغلب در جوجه های گوشتی با رشد بسیار سریع و به صورت بیماری آسیت بروز می نماید. هدف از این مطالعه بررسی الکت چکیده کامل
    آسیت شامل تجمع مقادیر زیادی مایعات سروزی در محوطه شکمی است و یک آشفتگی متابولیکی می باشد که فاکتورها و عوامل مستعد کننده بسیاری در بروز آن دخالت دارد. افزایش تلفات اغلب در جوجه های گوشتی با رشد بسیار سریع و به صورت بیماری آسیت بروز می نماید. هدف از این مطالعه بررسی الکترولیت های سرم و مایع آسیت در جوجه های گوشتی است که به طور طبیعی به سندرم آسیت مبتلا شده بودند. در این بررسی جمعاً 72 قطعه جوجه مبتلا به آسیت و 72 قطعه جوجه سالم که همگی بالای 4 هفته سن داشتند از مرغداری های مناطق مختلف استان چهار محال و بختیاری جمع آوری شد. نمونه گیری از خون و مایع آسیت جهت تعیین میزان الکترولیت های سرم و مایع آسیت انجام شد. میانگین ها در نرم افزار spss با روش آماری T-test با هم مقایسه گردید. نتایج نشان داد که سدیم و پتاسیم خون جوجه های بیمار نسبت به خون جوجه های سالم در سطح (05/0≥(p افزایش معنی دار و کلر و کلسیم خون بیمار نسبت به خون سالم در سطح (05/0≥p) کاهش معنی داری داشته، ولی منیزیم و فسفر خون بیمار نسبت به خون سالم تغییری نداشت. همچنین در مقایسه الکترولیت های سرم خون بیمار و مایع آسیت نیز معلوم شد که سدیم، پتاسیم و فسفر مایع آسیت نسبت به خون بیمار در سطح (05/0≥p) کاهش معنی داری داشته و کلر و کلسیم مایع آسیت نسبت به خون بیمار در سطح (05/0≥p) افزایش معنی داری را نشان می دهد، ولی منیزیم مایع آسیت نسبت به خون بیمار تغییری نکرده است. با توجه به اینکه هر دو گروه مورد مطالعه از شرایط پرورشی و تغذیه ای کاملا یکسانی برخوردار بودند. احتمالاً عاملی که باعث احتباس سدیم و پتاسیم در خون پرنده مریض شده مربوط به یون بی کربنات بوده تا تعادل اسید و باز بدن را حفظ کند. پرونده مقاله

  • مقاله

    7 - مطالعه همزمانی آلودگی به ویروس کم‌خونی عفونی جوجه ها با ابتلا به بیماری‌های نیوکاسل و آنفلوانزا در گله‌های گوشتی در استان چهارمحال و بختیاری
    آسیب‌شناسی درمانگاهی دامپزشکی , شماره 1 , سال 7 , بهار 1392
    چکیده عامل بیماری کم‌خونی عفونی جوجه‌ها، ویروسی از خانواده سیرکوویریده است که باعث کم‌خونی شدید می شود. سرکوب ایمنی بدن و افزایش حساسیت نسبت به سایر بیماری‌های باکتریایی، ویروسی، انگلی و قارچی از دیگر اثرات این بیماری می‌ باشد. هدف از این مطالعه، بررسی میزان همزمانی آ چکیده کامل
    چکیده عامل بیماری کم‌خونی عفونی جوجه‌ها، ویروسی از خانواده سیرکوویریده است که باعث کم‌خونی شدید می شود. سرکوب ایمنی بدن و افزایش حساسیت نسبت به سایر بیماری‌های باکتریایی، ویروسی، انگلی و قارچی از دیگر اثرات این بیماری می‌ باشد. هدف از این مطالعه، بررسی میزان همزمانی آلودگی به ویروس کم‌خونی عفونی جوجه‌ها با ابتلا به بیماری‌های نیوکاسل و آنفلوانزا در گله‌های گوشتی در استان چهار محال و بختیاری بود. به این منظور، در سال 1390 از 14 گله گوشتی با سن 7-2 هفته که بیماری نیوکاسل و یا آنفلوانزا در آنها تائید شده بود، نمونه‌های بافتی تیموس و بورس فابرسیوس اخذ گردید. نمونه‌ها به روش هیستوپاتولوژی و PCR مورد آزمایش قرار گرفتند. جهت انجام PCR قطعه ای از ژن VP1 و از پرایمری با پهنای باند 1390 استفاده گردید. نتایج آزمایش PCR نشان داد که 4 گله (57/28 درصد) از نظر ویروس کم‌خونی صد در صد مثبت بودند و آزمایش هیستوپاتولوژی نمونه‌ها نیز این مسئله را تائید کرد. این آلودگی نشان دهنده میزان بالایی از همزمانی بیماری CIAV (Chicken Infectious Anemia Virus) با بیماری‌های نیوکاسل و یا آنفلوانزا در گله‌های گوشتی این استان می‌باشد که سبب افزایش تلفات در گله‌های CIAV مثبت نسبت به گله‌های منفی شده است. لذا اهمیت وجود ویروس به خاطر توانایی آن در کاهش سیستم ایمنی بدن به تنهایی و یا همراه با سایر عفونت‌ها می‌باشد. پرونده مقاله

  • مقاله

    8 - بررسی بروز بیماری درماتیت کف پا در جوجه‌های گوشتی در شهرکرد
    پژوهش های بالینی دامپزشکی , شماره 1 , سال 9 , تابستان 1397
    مطالعات نشان داده که عوامل مختلفی در بروز درماتیت کف پا نقش دارند، ولی به نظر می‌رسد عامل مستعد کننده بیماری، رطوبت بستر می‌باشد که از عوامل تاثیر گذار روی بقای بیماری در سالن‌های مرغداری است.این مطالعه در فاصله بین ماه‌های مرداد تا آبان سال 1393 بر روی 200 هزار قطعه مر چکیده کامل
    مطالعات نشان داده که عوامل مختلفی در بروز درماتیت کف پا نقش دارند، ولی به نظر می‌رسد عامل مستعد کننده بیماری، رطوبت بستر می‌باشد که از عوامل تاثیر گذار روی بقای بیماری در سالن‌های مرغداری است.این مطالعه در فاصله بین ماه‌های مرداد تا آبان سال 1393 بر روی 200 هزار قطعه مرغ گوشتی(10 مرغداری) در شهرستان شهرکرد که سن آنها بالای 30 روز بود و واجد بیماری التهاب بالشتک کف پا در جوجه‌های پرورشی بودند انجام گردید. جهت اخذ نمونه به ازای هر 10000 قطعه پرنده 10 نمونه و جمعا 200 نمونه از جوجه‌های دارای زخم کف پا گرفته‌شد. درجه‌بندی ضایعات کف پا بر اساس میزان شدت زخم در کف پا بود. میانگین رطوبت بستر در کل واحد ها 23/24 درصد و میانگین دمای عمق بستر آنها 03/36 درجه سانتیگراد بود. میانگین بروز بیماری در10 گله مورد مطالعه 2/29 درصد برآورد گردید. از مجموع از 200 کشت باکتریایی انجام‌شده 60درصد آلودگی با باکتری استافیلوکوکوس،5/12درصد آلودگی با استرپتوکوک ، 16درصد آلودگی با باکتری اشرشیاکلی و 5/11درصد آلودگی با سایر کلی فرم‌ها مشاهده گردید. از نظر آماری بین رطوبت بستر و میزان بروز بیماری التهاب بالشتک‌های کف پای طیور ارتباط معنی‌دار به دست آمد( 0/05>P). پرونده مقاله