فهرست مقالات شهاب اوجانی


  • مقاله

    1 - بررسی فیتوشیمیایی عصاره هیدروالکلی گیاه گاوزیره .Polylophium involucratum (Pall.) Boiss برداشت شده از ارتفاعات جواهرده رامسر و تعیین اثرات سیتوتوکسیک آن بر روی لوسمی میلوئید مزمن
    دانش زیستی ایران , شماره 2 , سال 18 , تابستان 1402
    مقدمه: امروزه عواملی مانند بروز حساسیت ها، پیدایش عوارض جانبی داروها، سویه های مقاوم به آنتی بیوتیک و نیاز بدن به ترکیبات آنتی اکسیدان، اهمیت گیاهان دارویی را مورد توجه قرار داده است.هدف: از این رو، هدف از پژوهش حاضر، بررسی فیتوشیمیایی عصاره هیدروالکلی گیاه گاوزیره بردا چکیده کامل
    مقدمه: امروزه عواملی مانند بروز حساسیت ها، پیدایش عوارض جانبی داروها، سویه های مقاوم به آنتی بیوتیک و نیاز بدن به ترکیبات آنتی اکسیدان، اهمیت گیاهان دارویی را مورد توجه قرار داده است.هدف: از این رو، هدف از پژوهش حاضر، بررسی فیتوشیمیایی عصاره هیدروالکلی گیاه گاوزیره برداشت شده از ارتفاعات جواهرده رامسر و تعیین اثرات سیتوتوکسیک آن بر روی لوسمی میلوئید مزمن می باشد.مواد و روش ها: بدین منظور، دانه های گیاه گاوزیره از ارتفاعات جواهرده رامسر جمع آوری و با استفاده از دستگاه مایکروویو عصاره گیری انجام شد. سپس با استفاده از آزمون های فیتوشیمیایی به صورت کمی و کیفی، تعیین فعالیت ضد باکتریایی به روش انتشار دیسک و در نهایت، ارزیابی اثر سمیت سلولی بر روی رده سلول سرطانی K562 با استفاده از روش MTT مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: غربالگری فیتوشیمیایی عصاره هیدروالکلی گیاه گاوزیره وجود متابولیت های ثانویه از قبیل ‌فلاونوئید‌ها، ترپنوئید‌ها، کومارین‌ها، کاردیاک گلیکوزید‌ها، تانن ها، فنول‌ها، کینون‌ها و ساپونین‌ها را تائید کرد. مقدار کل ترکیبات فنولی و ترکیبات فلاونوئیدی به ترتیب 2±12/93، 7±7/58 میلی گرم بر میلی لیتر محاسبه گردید. درصد مهار رادیکال آزاد 0/5±57/70 و مقدار IC50 0/66 میکروگرم بر میلی لیتر بدست آمد. قطر هاله عدم رشد، در باکتری گرم منفی اشریشیاکلی و باکتری های گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس به ترتیب 25، 10 و 10 میلی متر مشاهده شد. همچنین نتایج سمیت سلولی نشان داد که عصاره هیدروالکلی گیاه گاوزیره، وابسته به دوز می باشد که در غلظت 50 میکروگرم بر میلی لیتر بیشترین اثر سمیت مشاهده گردید و در غلظت 20 میکروگرم بر میلیلیتر در زمان 24 ساعت نیز بیشترین اثر توان زیستی مشاهده شد که میزان IC50 آن برابر با 0/03±50/35 میکروگرم بر میلی لیتر با سطح معناداری 5% تعیین گردید.نتیجه گیری: بر اساس نتایج بدست آمده، به طور کلی یکی از راهکارهـای موثر در درمان سرطـان استفاده از ترکیبات موثره گیاهی به شـمار می رود و احتمالا متابولیت های ثانویه موجود در عصاره گیاه گاوزیره می تواند یـک روش امیدبخش در درمـان سرطـان باشـد که نیازمند مطالعات و انجام آزمایشات بیشـتر در آینـده است. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - بررسی خواص بیولوژیک پسته Pistacia vera به عنوان محبوب‌ترین آجیل‌ غذایی
    پژوهش های کاربردی در خشک میوه ها , شماره 1 , سال 1 , بهار-تابستان 1403

    از زمان کشف این که رادیکال‌های آزاد نقش مهمی را در ایجاد بیماری‌هایی مانند سرطان، دیابت، آلزایمر، بیماری های قلبی - عروقی و غیره ایفا می‌کنند، استفاده از آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی در زنجیره غذایی برای داشتن یک سبک زندگی سال بسیار تاکید شده است. چکیده کامل

    از زمان کشف این که رادیکال‌های آزاد نقش مهمی را در ایجاد بیماری‌هایی مانند سرطان، دیابت، آلزایمر، بیماری های قلبی - عروقی و غیره ایفا می‌کنند، استفاده از آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی در زنجیره غذایی برای داشتن یک سبک زندگی سال بسیار تاکید شده است. در این میان، پسته یکی از محبوب‌ترین آجیل‌های غذایی در جهان می باشد که حاوی ترکیبات فیتوشیمیایی غنی با خواص آنتی‌اکسیدانی است. پسته بو داده ایرانی و آمریکایی به دلیل داشتن شکل مناسب و با وجود طعم دلپذیر و منحصر به ‌فرد، به عنوان گزینه ای مناسب برای دسرهای مختلف (حلوا، کیک، بستنی و غیره) استفاده می شوند و در کنار داشتن خواص بی نظیر مورد استقبال مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرد که تاثیر بسزایی بر سلامت انسان به ویژه بر سیستم قلبی - عروقی دارد. طبق تحقیقات انجام شده پروتئین میوه‌های خشک مانند پسته حاوی اسیدآمینه آرژنین است که پیش ساز نیتریک اکسید می باشد و نیتریک اکسید نیز مسئول تنظیم فشار خون و جلوگیری از انسداد رگ‌های خونی است. ترکیبات فیتوشیمیایی پسته شامل فنولیک اسیدها، فلاونوئیدها، تانن‌ها، کومارین‌ها، لیگنان‌ها، کینون‌ها، آنتوسیانین و غیره است و به دلیل وجود این ترکیبات زیست فعال اثرات سمیت سلولی قابل ملاحظه ای را در برابر سلول های سرطان روده بزرگ HT29 ، سلول های سرطان پستان T47D، سلول های سرطان HepG2 و غیره از خود نشان می دهد. از این رو، در پژوهش حاضر به بررسی خواص بیولوژیک پسته Pistacia vera به عنوان محبوب‌ترین آجیل‌ غذایی پرداخته می شود.

    پرونده مقاله