-
مقاله
1 - بررسی تاثیر فاصله و عرض کاشت گونه های درختی فضای سبز شهر آباده در کنترل آلودگی صوتیعلوم و تکنولوژی محیط زیست , شماره 7 , سال 22 , پاییز 1399زمینه و هدف: فضای سبز در کاهش آلودگی صوتی موثر است. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر گونه های درختی موجود در فضای سبز شهر آباده و نیز تاثیر ردیف های درختکاری شده و عرض کاشت در کاهش شدت صوت بوده است. مواد و روش ها: در این مطالعه چهار ایستگاه در دو منطقه در شهر آباده شامل بل چکیده کاملزمینه و هدف: فضای سبز در کاهش آلودگی صوتی موثر است. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر گونه های درختی موجود در فضای سبز شهر آباده و نیز تاثیر ردیف های درختکاری شده و عرض کاشت در کاهش شدت صوت بوده است. مواد و روش ها: در این مطالعه چهار ایستگاه در دو منطقه در شهر آباده شامل بلوار شهید چمران و کنار گذر شمالی انتخاب و نمونه برداری در اسفند ماه 1396 در دو نوبت صبح و عصر با استفاده از دستگاه صداسنجCirrusمدل CR:303انجام شد و از هر ایستگاه 25 داده و در مجموع 400 داده ثبت گردید. یافته ها: نتایج مقایسه میانگین تراز شدت صوت اندازه گیری شده در دو منطقه مورد مطالعه در دو نوبت صبح و عصر با استاندارد ملی ایران نشان می دهد میانگین تراز شدت صوت در هر دو منطقه ازحد استاندارد بالاتر است؛ بنابراین با وجود فضای سبز، آلودگی صوتی در هر دو منطقه وجود دارد. نتایج مطالعه ترازهای شدت صوت در بلوار شهید چمران و کنار گذر شمالی در دو نوبت صبح و عصر نشان می دهد بین فاصله از منبع تولید صدا (فاصله از خیابان) و تعداد ردیف درخت کاشته شده و میانگین تراز شدت صوت هبستگی منفی وجود دارد واین بدین معناست که هرچه فاصله از خیابان وتعداد ردیف های درخت کاشته شده بیشتر باشد میزان کاهش صدا بیشتر خواهد بود. بحث و نتیجه گیری: بیشترین کاهش صدا در بلوار شهید چمران مربوط به فاصله 54 متری از لبه خیابان با 14ردیف کاشت با میانگین تراز شدت صوت به ترتیب برای صبح و عصر 04/65 و 96/60 دسی بل و در کنار گذر شمالی مربوط به فاصله 85 متری از لبه خیابان با 10 ردیف کاشت و وجود یک تپه با میانگین تراز شدت صوت به ترتیب برای صبح و عصر 04/65 و 08/64 دسی بل بود. پرونده مقاله -
مقاله
2 - ارزیابی کیفیت میکروبی و کلرسنجی آب آشامیدنی شهر آباده در سال 94 و مقایسه آن با استاندارد های ملی و WHOعلوم و تکنولوژی محیط زیست , شماره 11 , سال 21 , زمستان 1398زمینه و هدف: کیفیت آب از جمله مسایلی است که با سلامتی و بهداشت فردی و عمومی جامعه نسبت مستقیم دارد و پایش آب و تامین شرایط بهداشتی آن از اهمیت بالایی برخوردار است. لذا هدف از این مطالعه تعیین کیفیت میکروبی آب آشامیدنی شهر آباده در سال 1394 و مقایسه کیفیت آن با استاندارد چکیده کاملزمینه و هدف: کیفیت آب از جمله مسایلی است که با سلامتی و بهداشت فردی و عمومی جامعه نسبت مستقیم دارد و پایش آب و تامین شرایط بهداشتی آن از اهمیت بالایی برخوردار است. لذا هدف از این مطالعه تعیین کیفیت میکروبی آب آشامیدنی شهر آباده در سال 1394 و مقایسه کیفیت آن با استاندارد های ملی و سازمان بهداشت جهانی((WHO است. روش بررسی: در این مطالعه تعداد 122 نمونه آب جهت آزمایش میکروبی و 3864 نمونه آب جهت کلرسنجی از شبکه آبرسانی شهرآباده در سال 1394 برداشت و آنالیز گردید. آزمایشات کل کلی فرم و کلی فرم مدفوعی با روش تخمیر چند لوله ای و کلر باقی مانده آب با روش رنگ سنجی انجام شد. در نهایت داده ها با استفاده ازآزمون های آماری One sample T-test, Chi-square, Mann-Withney, Kruskal-Wallis, Pearson Correlation Matrix مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: در آنالیز میکروبی در 36/98% نمونه ها تعداد کلی فرم صفر MPN/100ml و در100% نمونه ها تعداد کلی فرم مدفوعی صفر MPN/100ml بود و میزان کلر باقی مانده در0/78% نمونه ها مطلوب بود و انتظارات استانداردهای ملی و جهانی را برآورده می نمایند. فصل زمستان کم ترین و فصل تابستان بیش ترین مقدار کلر باقی مانده را نشان داد. از لحاظ همبستگی بین میزان کلر باقی مانده آب و حضور باکتری های کلی فرم در آب همبستگی منفی معنی دار وجود دارد. بحث و نتیجه گیری: شاخص میکروبی آب آشامیدنی شهر آباده از حد استاندارد شاخص میکروبی WHO و استاندارد ملی پایین تر است درنتیجه کیفیت آب شرب این شهر از وضعیت مطلوبی برخوردار است. پرونده مقاله -
مقاله
3 - بررسی کیفیت فیزیکوشیمیایی آب چاههای شرب شهرستان زرقان طی دوره پنج ساله 94-1390انسان و محیط زیست , شماره 2 , سال 20 , تابستان 1401زمینه و هدف: تامین آب آشامیدنی سالم برای مصرف انسان به میزان کافی و بهداشتی بسیار با اهمیت است. بنابراین آگاهی از کیفیت فیزیکوشیمیایی منابع آبی می تواند نقش عمده ای در بهره برداری و مصرف آنها جهت آشامیدن داشته باشد. اندازه گیری و پایش پارامترهای کیفی آب اولین قدم در تضم چکیده کاملزمینه و هدف: تامین آب آشامیدنی سالم برای مصرف انسان به میزان کافی و بهداشتی بسیار با اهمیت است. بنابراین آگاهی از کیفیت فیزیکوشیمیایی منابع آبی می تواند نقش عمده ای در بهره برداری و مصرف آنها جهت آشامیدن داشته باشد. اندازه گیری و پایش پارامترهای کیفی آب اولین قدم در تضمین آب سالم می باشد. هدف از این پژوهش بررسی کیفی آب چاههای شرب دشت زرقان در استان فارس بود.روش بررسی: بدین منظور از داده های هواشناسی، سطح تراز آب زیرزمینی و نتایج آزمایشات فیزیکوشیمیایی 12 متغیر شامل کل جامدات محلول، سختی کل، هدایت الکتریکی، pH، سولفات، بیکربنات، نیترات، سدیم، کلسیم، منیزیوم، کلراید و فلوراید از ده حلقه چاه شرب منطقه روستایی زرقان طی سالهای 95-1390 استفاده شد.یافته ها: داده های موجود توسط آزمونهای همبستگی پیرسون و تی تک نمونه ای توسط نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج مقایسه پارامترهای مختلف آب چاه های منطقه زرقان با استاندارد ملی در دوره 5 ساله نشان داد که با کاهش تراز آب زیرزمینی ناشی از خشکسالی میزان منیزیوم، کلراید، سدیم، سختی کل و هدایت الکتریکی افزایش یافته و بیشتر از حد مجاز استاندارد برای آشامیدن شده اند.بحث و نتیجه گیری: آب چاههای شماره 1، 2، 4 و 7 از نظر کیفیت به مراتب نسبت به چاههای 5، 6، 9 و 10 از سطح بهتری جهت آشامیدن برخوردارند که بدلیل کاهش بارش و خشکسالی، برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی و تفاوت در جنس و نوع خاک هر قسمت از منطقه است. پرونده مقاله -
مقاله
4 - بررسی خصوصیات کیفی منابع آبهای زیر زمینی تامین کننده آب شرب شهرآبادهانسان و محیط زیست , شماره 1 , سال 19 , بهار 1400خواص فیزیکوشیمیایی آب ازجمله پارامترهای مهمی هستند که در بهداشت آب مصرفی جایگاه خاصی دارند. لذا هدف از این مطالعه بررسی پارامتر های کیفی آب شرب شهر آباده جهت تعیین سلامت آن می باشد.15 پارامتر فیزیکی و شیمیایی از مجموع 20 نمونه برداشتی در ماههای خرداد و آبان 1394 از 10 م چکیده کاملخواص فیزیکوشیمیایی آب ازجمله پارامترهای مهمی هستند که در بهداشت آب مصرفی جایگاه خاصی دارند. لذا هدف از این مطالعه بررسی پارامتر های کیفی آب شرب شهر آباده جهت تعیین سلامت آن می باشد.15 پارامتر فیزیکی و شیمیایی از مجموع 20 نمونه برداشتی در ماههای خرداد و آبان 1394 از 10 منبع تامین کننده آب شرب جمع آوری شد و آزمایشات فیزیکی و شیمیایی بر اساس روش های مندرج در استاندارد متد صورت گرفت.بررسی میانگین غلظت های اندازه گیری شده نشان می دهد کلیه پارامتر های فیزیکی و شیمیایی اندازه گیری شده (,TDS ,TH ,Ca ,Mg ,Na ,F ,HCO3 ,SO4 ,pH ,NO3 ,NO2 ,EC ,Cl دما و کدورت) در منابع آب زیرزمینی در محدوده مطلوب و مجاز قرار دارند و انتظارات استانداردهای ملی و جهانی را برآورده می نمایند. مقدار آبدهی چاههای آب در آبان کاهش معنی داری داشته است. از لحاظ همبستگی بین مقدار EC با (TDS، TH،Ca ، Cl، SO4وHCO3 )، بین مقدار TDS با (TH،Ca ، Cl، SO4وHCO3 )، بین مقدار THبا (Ca، Cl، SO4وHCO3 )، بین مقدار Ca با (Cl، SO4و HCO3)، بین مقدار Cl با (HCO3وSO4 )، بین مقدار (SO4باHCO3 )، بین مقدار (pH با F) همبستگی معنی دار مثبت وجود دارد و بین مقدار درجه حرارت با (F و pH) همبستگی معنی دار منفی وجود دارد.کیفیت شیمیایی آب شرب شهر آباده از وضعیت خوب و مطلوبی برخوردار است، بجز سختی کل که اگرچه در محدوده استاندارد قرار دارد، از نظر طبقه بندی جزء آبهای سخت طبقه بندی می شود. پرونده مقاله -
مقاله
5 - بررسی تاثیرات خشکسالی بر کمیت و کیفیت آبهای زیر زمینی دشت زرقان فارس طی سالهای 1390 تا 1395زمین شناسی محیط زیست , شماره 5 , سال 11 , زمستان 1396ایران به علت قرار گرفتن در منطقه خشک و نیمه خشک از نظر منابع آب دارای وضعیت نامطلوبتری نسبت به متوسط دنیا است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر خشکسالی بر وضعیت کمی و کیفی آبهای زیر زمینی دشت زرقان در استان فارس بوده است. بدین منظور از داده های هواشناسی، سطح تراز آب زیرزمینی و چکیده کاملایران به علت قرار گرفتن در منطقه خشک و نیمه خشک از نظر منابع آب دارای وضعیت نامطلوبتری نسبت به متوسط دنیا است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر خشکسالی بر وضعیت کمی و کیفی آبهای زیر زمینی دشت زرقان در استان فارس بوده است. بدین منظور از داده های هواشناسی، سطح تراز آب زیرزمینی و نتایج آزمایشات فیزیکوشیمیایی 10 حلقه چاه شرب منطقه روستایی زرقان در استان فارس طی سالهای 1390 تا 1395 استفاده شده است. داده های موجود توسط آزمون همبستگی پیرسون و اسپیرمن توسط نرم افزارSPSSتجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که همبستگی مثبت معنی دار بین کاهش میزان بارندگی با پایین آمدن سطح تراز آب زیرزمینی با تاخیر 3 ماهه وجود دارد و طی 5 سال میزان کاهش تراز آب زیر زمینی منطقه 11/1 متر بوده است. همچنین با پایین آمدن میزان تراز آب زیرزمینی در دوره ی مطالعه میزان یون سدیم، نیترات، سولفات، کربنات و سختی کل در تعدادی از چاهها افزایش داشته است که به تبع آن شوری آب افزایش یافته است که دلیل آن کاهش حجم آب سفره زیر زمینی در اثر خشکسالی و افزایش غلظت املاح در آبهای زیر زمینی می باشد. درصورتی بیلانآبسفرهزیرزمینیحفظمی شودکهمیزانورودیو خروجیبهآنبرابرباشد. اما با توجه به نتایج این تحقیق واضح است افزون بر اینکه میزان بارشها نتوانسته است کمبود را جبران کند، برداشت بی رویه از سفره ها نیز بر کاهش سطح تراز آب زیر زمینی منطقه و افزایش املاح آب نیز موثر بوده است. پرونده مقاله -
مقاله
6 - بررسیکیفیت دو برندآب معدنی تولیدشده از چشمه بهرغان سپیدان، فارسنوآوری در علوم و فناوری غذایی , شماره 3 , سال 16 , پاییز 1403امروزه مصرف آبهای معدنی بطری شده در میان جامعه گسترش زیادی یافته است، لذا آگاهی از کیفیت آن برای حفظ سلامت عمومی الزامی است. هدف از این پژوهش، بررسی کیفیت فیزیکوشیمیایی دو برند آب معدنیM و S با سرمنشأ یکسان و 9 فاکتور نیتریت، نیترات، منیزیم، کلسیم، کلر، کل جامدات محلول چکیده کاملامروزه مصرف آبهای معدنی بطری شده در میان جامعه گسترش زیادی یافته است، لذا آگاهی از کیفیت آن برای حفظ سلامت عمومی الزامی است. هدف از این پژوهش، بررسی کیفیت فیزیکوشیمیایی دو برند آب معدنیM و S با سرمنشأ یکسان و 9 فاکتور نیتریت، نیترات، منیزیم، کلسیم، کلر، کل جامدات محلول، فلوراید، سختی کل و اسیدیته بود. برای تجزیهوتحلیل دادهها از آزمون t تک نمونهای، آزمون t غیرجفتی و آزمون همبستگی پیرسون استفاده گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که در هر دو برند میانگین میزان همه پارامترهای اندازه گیری شده (به جز منیزیم و فلوراید) در محدوده استاندارد بوده است. همچنین اختلاف معنی داری بین مقادیر اندازه گیری شده با مقادیر ذکر شده روی برچسب بطریها (به جز pH در برند M و سختی کل در هر دو برند) وجود داشت. از طرف دیگر، وجود همبستگی مثبت قوی بین pH و Mg در برند S و همبستگی قوی منفی بین pH و F در برند M و با توجه به مقدار خارج از استاندارد این دو پارامتر، افزایش pH می تواند اثرات نامطلوبی در کیفیت آب این دو برند به همراه داشته باشد. پرونده مقاله -
مقاله
7 - مطالعه تاثیر فرایند تولید آرد از گندم و پخت نان در میزان آفلاتوکسین B1 در شهرستان کیار استان چهارمحال و بختیاریمیکروب شناسی مواد غذائی , شماره 5 , سال 7 , زمستان 1399آفلاتوکسینها مایکوتوکسینهایی هستند که توسط گونههای قارچی مانند Aspergillus و Penicillium تولید میشوند که درمیان آن ها آفلاتوکسینB1 یکی از قویترین سرطانزاهای کبدی در گونههای جانوری میباشد. گندم، آرد و نان از پرمصرفترین مواد غذایی انسانی و محیط مغذیَ برای رشد ا چکیده کاملآفلاتوکسینها مایکوتوکسینهایی هستند که توسط گونههای قارچی مانند Aspergillus و Penicillium تولید میشوند که درمیان آن ها آفلاتوکسینB1 یکی از قویترین سرطانزاهای کبدی در گونههای جانوری میباشد. گندم، آرد و نان از پرمصرفترین مواد غذایی انسانی و محیط مغذیَ برای رشد انواع کپکهای مولد مایکوتوکسین میباشند. باتوجه به موقعیت کارخانه تولید آرد شهرستان کیار و مدتزمان ماندن طولانی گندمها در انبارهای آن، هدف از این مطالعه بررسی میزان آفلاتوکسینB1 در گندم وآرد این کارخانه و نان تولیدی از آنها بود. در این مطالعه تعداد 27 نمونه گندم، آرد و نان (از هر مورد نه نمونه) از کارخانه آرد شهرستان کیار جمعآوری و تهیه گردید و میزان آفلاتوکسینB1 نمونهها به روش کروماتوگرافی مایع باکاراییبالا ((HPLC تعیین گردید. نتایج نشان داد میزانآفلاتوکسینB1 در نمونههای گندم، آرد و نانهای تولیدی از آنها از حد استانداردملی کمتر است بنابراین این مواد غذایی به آفلاتوکسینB1 آلوده نیستند. همچنین میزان آفلاتوکسینB1 نمونههای گندم از نمونههای نان و نمونههای آرد از نمونههای نان بیشتر است بنابراین کاهش این سم طی تولید خمیرمایه و حرارت ناشی از پختن بهطور مؤثر رخ میدهد. از طرفدیگر، با توجه به همبستگی خطی قوی بین میزان آفلاتوکسینB1 در گندم، آرد و نان، افزایش این سم در گندم موجب افزایش آن در آرد ونان خواهد شد؛ پس کاهش موثرتر تولید این سم در گندمها با کنترل دما و رطوبت در سیلوهای گندم منجربه کاهش بیشتر آن در آردها ونانها خواهد شد. بنابراینپایش انبارهای گندم ها ازنظر تهویه، تولید خمیر برای تهیه انواع محصولات غذایی و پختن مواد درحرارت مطلوب پیشنهاد می شود. پرونده مقاله -
مقاله
8 - بررسی میزان عناصر کادمیوم، سرب و نیتروژن برنج در منطقه ابرج فارسزراعت و اصلاح نباتات , شماره 1 , سال 15 , بهار 1398برنج یکی از اقلام پر مصرف غذایی است که در معرض آلودگی به عناصر و فلزات سنگین قرار دارد. با توجه به اینکه ورود فلزات سنگین به زنجیره غذایی و رسیدن به غلظتهای بحرانی، اثرات سوء متابولیکی و فیزیولوژیکی بر انسانها بر جای میگذارد، بررسی سلامت برنج های تولید شده ضروری است. چکیده کاملبرنج یکی از اقلام پر مصرف غذایی است که در معرض آلودگی به عناصر و فلزات سنگین قرار دارد. با توجه به اینکه ورود فلزات سنگین به زنجیره غذایی و رسیدن به غلظتهای بحرانی، اثرات سوء متابولیکی و فیزیولوژیکی بر انسانها بر جای میگذارد، بررسی سلامت برنج های تولید شده ضروری است. هدف از این مطالعه، بررسی میزان عناصر کادمیوم، سرب و نیتروژن برنج در منطقه ابرج شهرستان مرودشت در استان فارس و مقایسه با استاندارد ملی بود. در سال 1395، طی سه ماه متوالی مرداد، شهریور و مهر، از چهار ایستگاه مورد مطالعه، نمونه برداری به طور تصادفی از خاک و گیاه (ریشه و دانه) برنج انجام گرفت. نتایج نشان داد که میزان کادمیوم و سرب در خاک و دانه برنج، کمتر از میزان استاندارد ملی کشاورزی است که بیانگر فقدان آلودگی به سرب و کادمیوم در برنج تولید شده است. از طرف دیگر میزان نیتروژن در خاک و دانه برنج، بالاتر از حد استاندارد ملی کشاورزی است که نشان دهنده آلودگی خاک به نیترات و تجمع بیش از حد آن، در برنج تولید شده در این منطقه است. بنابراین، استفاده از کودهای حاوی عناصر سرب و کادمیوم به میزان کافی بوده است؛ اما کودهای نیترات، بیش از حد مورد استفاده قرار گرفته است. پرونده مقاله