بررسی عملکرد آنتیاکسیدانی و تعیین شرایط بهینه سنتز نانو ذرات سبز نقره توسط عصاره آبی گیاه Falcaria volgaris Bernh.
محورهای موضوعی : گیاهان داروییغزاله کوچک زاده 1 , زینب دلفان 2
1 - گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد، خرم آباد، ایران
2 - گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد، خرم آباد، ایران
کلید واژه: آنتی اکسیدان, غازیاقی, خرم آباد, نانو ذرات سبز نقره,
چکیده مقاله :
امروزه پیدایش نانوفناوری و سنتز نانو ذرات پیشرفتهای زیادی را برای بشر به همراه داشته است ولی این فناوری بایستی از لحاظ ایمنی مورد توجه قرار گیرد. در این میان سنتز سبز نانو ذرات به دلیل سازگاری با محیط زیست، غیر سمیبودن و تولید کم هزینه گسترش یافته است، زیرا گیاهان توانایی بسیار خوبی برای کاهش یونهای فلزی و سنتز نانوذرات دارند. در پژوهش حاضر، شرایط بهینهی لازم برای سنتز سبز نانو ذرات نقره با استفاده از عصاره گیاه خوراکی دارویی Falcaria vulgaris Bernh. یا معادل فارسی آن گیاه غازیاقی و اثر آنتی اکسیدانی عصاره و نانو ذرهی حاصل از آن بررسی شده است. در این پژوهش نخست اندام هوایی گیاه قبل از مرحله گلدهی در اواخر اردیبهشت 98 از دشتهای جنوب خرمآباد جمعآوری و در سایه خشک شد. پس از تهیه عصاره آبی گیاه غازیاقی به روش خیساندن، پارامترهای موثر در سنتز نانو ذرات نقره مانند pH، غلظت نیترات نقره، غلظت عصاره، دما و زمان بررسی شد. نتایج نشان داد شرایط بهینهی سنتز سبز نانو ذرات نقره شامل غلظت mM 8 نیترات نقره، 11=pH، حجم ml 4 عصاره، دمای C ̊40 در مدت min 120 است. تشکیل نانو ذرات نقره توسط روشهای ماورابنفش- مرئی، پراش پرتو ایکس و مادون قرمز تایید شد. بررسی ریختشناسی نانو ذراتِ حاصل شکل کروی با اندازه ذرات nm 29-16 را نشان داد. ارزیابی خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره آبی و نانوذرهی سنتز شده با روش متداول DPPH انجام شد. بیشترین خاصیت مهارکنندگی رادیکال آزاد در حلال آب با غلظت μl/ml 5/12 عصاره و نانو ذره نسبت به اسید-اسکوربیک بود. در نهایت میتوان نتیجه گرفت وجود ترکیبات شیمیایی مختلف که باعث فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره شده است توانایی عصاره و نانو ذرهی حاصل را به عنوان یک منبع آنتی اکسیدان طبیعی بیان میکند.
Nowadays, the advent of nanotechnology and the synthesis of nanoparticles have brought many developments to humans, but this technology must be considered in terms of safety. Meanwhile, the synthesis of green nanoparticles has expanded due to more compatibility with the environment and that they are low costs and non-toxic, because the plants have a very good ability for reducing the metal ions and synthesizing nanoparticles. In recent research, the optimum conditions for the green synthesis of silver nanoparticles using the extract of Falcaria vulgaris Bernh. and its antioxidant effect were investigated. In this research, first aerial parts of plant were collected plains south of Khorramabad before the flowering stage in May and dried in shaid. After preparing the aqueous extract of plant by soaking, effective parameters of nanoparticles synthesis such as pH, AgNO3 concentration, extract concentration, temperature and time were evaluated. Optimal conditions of silver nanoparticles synthesis by plant are include pH=11, AgNO3 concentration= 8 mM, extract value= 4 cc, temperature= 40̊C and time= 120 minute. The formation of silver nanoparticles was confirmed by the techniques of UV-Vis, X ray diffraction and FT-IR. The study of the morphology of the resulting nanoparticles showed a spherical shape with a particle size of 16-29 nm. Evaluation of antioxidant activity of aqueous extract and synthesizing nanoparticle by conventional DPPH method were carried out. Maximum value of free radical inhibition at 12.5 μl/ml concentration of extract and nanoparticle compared to ascorbic acid was reported. Finally, it can be concluded that the presence of various chemical compounds that have caused the antioxidant activity of the extract expresses the extract and the resulting nanoparticles as a source of natural antioxidants.
_||_