ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی قارچهای اندوفیت جداشده از برخی گونههای دارویی بومی استان گلستان
محورهای موضوعی : قارچ شناسیساره حاتم زاده 1 , کامران رهنما 2 , سعید نصرالله نژاد 3 , خلیل بردی فتوحی فر 4 , خدایار همتی 5 , جیمز وایت 6
1 - گروه گیاهپزشکی،دانشکده تولید گیاهی،دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،گرگان،ایران
2 - -1 گروه گیاهپزشکی ، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،گرگان
3 - گروه گیاهپزشکی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،گرگان
4 - گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه تهران،کرج.
5 - گروه باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،گرگان
6 - گروه بیولوژی و بیماری شناسی گیاهی ، دانشگاه راتگرز، نیوبرونزویک نیوجرسی،آمریکا
کلید واژه: گیاهان دارویی, Asteraceae, آنتیاکسیدانی, قارچ اندوفیت,
چکیده مقاله :
گیاهان دارویی منبع بسیار غنی از ترکیبات آنتی اکسیدانی هستند، قارچهای اندوفیت گیاهان دارویی درنتیجه همزیستی طولانیمدت با این گیاهان میتوانند برخی خصوصیات زیستی گیاه میزبان خود و توانایی تولید متابولیتهای ثانویه گیاهی را به دست آوردهاند. ازاینرو در این پژوهش خاصیت آنتیاکسیدانی قارچهای اندوفیت همزیست با هفت گیاه دارویی از تیره Asteraceae شامل Matricaria chamomilla, Anthemis triumfetii, Anthemis parthenium, Anthemis altissima var. altissima, Achillea millefolium, Achillea filipendulina, Cichorium intybus موردبررسی قرار گرفت. نمونهبرداری از گیاهان سالم و عاری از هرگونه علائم بیماری از بیشتر مناطق رویشگاه این گیاهان از ارتفاعات استان گلستان در بهار 1395انجام شد. پس از جداسازی قارچها و بررسیهای ریختشناسی و شناسایی مولکولی به روش چندژنی خاصیت آنتیاکسیدانی 37 گونه قارچ اندوفیت به روش تخریب رادیکال های آزاد DPPH موردبررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده اختلاف معنی دار در سطح 99 درصد بین خواص آنتیاکسیدانی قارچهای اندوفیت مشاهده گردید و دامنه فعالیت آنتیاکسیدانی بین 11/32 تا 83/98 درصد متغیر بود. کمترین فعالیت آنتیاکسیدانی مربوط به قارچ Stemphylium amaranthiکه از بافت برگ گونهAnthemis triumfetiiجدا شده بود و بیشترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی مربوط به قارچ Trametes versicolor جدا شده از بافت ساقه گونه بومادران زرد (Achillea filipendulina) بود. همچنین از نظر فعالیت انتی اکسیدانی گونه قارچ گوش ماهی Schizophyllum communeبا میزان 8/98درصددر یک گروه با قارچT. versicolor از بازیدیومیست هاقرار گرفت. گونههایی از جنس Cladioporium sp. شامل Cladosporium cladosporioides و Cladosporium ramotenellum میزان فعالیت آنتیاکسیدانی بالایی را حدود 97 درصد از خود نشان دادند. با توجه به زمان تولید کوتاه مدت و نرخ رشد بالای قارچ ها و عدم نیاز به تخریب اکوسیستم نسبت به حفظ ذخایر گیاهان دارویی می تواند اندوفیتها را به انتخاب خوبی برای تولید مواد آنتیاکسیدانی تبدیل کند.
Medicinal plants are a very rich source of antioxidant compounds. Endophytic fungi of medicinal plants, due to long-term coexistence with these plants produce plant secondary metabolites. Therefore, in this study, the antioxidant properties of endophytic fungi isolated from 7 medicinal plants of the Asteraceae family includeing Matricaria chamomilla, Anthemis triumfetii, Anthemis parthenium, Anthemis altissima var. Altissima, Achillea millefolium, Achillea filipendulina, Cichorium intybus was investigated. The samplings were done from healthy plants and free of any diseases from most areas of Golestan province during 2016 spring. After morphological and molecular identification of endophytic fungi, the antioxidant property of 37 species of endophytic fungi was evaluated by DPPH free radicals metod. Based on the results, a significant difference of 99% was observed between the antioxidant properties of endophytic fungi. The lowest (32.1% ) and highest (98.8%) antioxidant activity were related to the Stemphylium amaranthi and Trametes versicolor fungi isolated from Anthemis triumfetii leaf and Achillea santolina stem tissues, respectively. In addition, the Schizophyllum commune with 98.8% antioxidant activity was placed in the same group with T. versicolor. The Cladioporium spp. such as Cladosporium cladosporioides and Cladosporium ramotenelum showed a high antioxidant activity of about 97%. Considering short-term production and the high growth rate of fungi, endophytes maybe a good choice for the production of antioxidant substances.
