تاثیر تنش شوری بر میزان تجمع آنتوسیانین، پرولین و گلیسین بتائین در ارقام تجاری پنبه (Gossypium hirsutum L.)
محورهای موضوعی : ژنتیکسیدجلال میرقاسمی 1 , محمدعلى محمدعلى رضایى 2 , عمران عالیشاه 3 , معصومه شابدین 4
1 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان
2 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان
3 - عضو هیات علمی موسسه تحقیقات پنبه کشور، گرگان
4 - دانشجوی کارشناسی ارشد علوم گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان
کلید واژه: پرولین, پنبه, شوری, آنتوسیانین, گلیسین بتائین,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثرات شوری خاک بر خصوصیات فیزیولوژیکی ژنوتیپهاى پنبه، این آزمایش در سال 1386 به صورت گلدانی در شرایط فیتوترون، به شکل فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کاملاً تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. ارقام شامل ساحل، سایاکرا و N200 و شوری به عنوان فاکتور دوم با چهار سطح شامل 6/0، 6/7، 2/15 و 9/29 دسیزیمنس بر متربوده است. بر اساس نتایج تجزیه واریانس، اثر شوری بر آنتوسیانین، پرولین و گلیسین بتائین در سطح آماری یک درصد، معنیدار بود. در بین ارقام از نظر میزان پرولین و گلیسین بتائین اختلاف معنىدارى درسطح پنج درصد وجود داشت و در عین حال اختلاف قابل ملاحظهاى ازنظر مقدارآنتوسیانین مشاهده نشد. مقایسه میانگینها نشان داد که رقم N200 از نظر گلیسین بتائین بیشترین مقدار را داشت. مقایسه میانگین صفات در سطوح شوری نشان میدهد که با افزایش شوری، میزان آنتوسیانین، پرولین و گلیسین بتائین افزایش مییابد. بر اساس نتایج، مقایسه میانگین صفات مختلف پنبه در سطح شوری 9/29 دسیزیمنس بر متر، افزایش در مقدار آنتوسیانین، پرولین و گلیسین بتائین دیده شد.
In order to studying the effect of soil salinity on physiological characteristics of Cotton genotypes this experiment was conducted in 1386 with potted cottons in phytotron condition and carried out as factorial in completely randomized design with 4 replications. One factor was Cotton cultivars and the other was levels of salinity at rate of 0.6, 7.6, 15.2 and 29.9ds/m. The results showed that the effect of salinity on physiological characteristics of Cotton plant such as anthocynanine, proline and glycinebetain were significant at 1% probability within cultivars. There were significant diffrences at 5% probability in relation to praline and glycinebetain. No significant difference was found between cultivars in regard to anthocyanine. By increasing the salinity in the soil the amount of anthocyanine, proline and glycine betain increased in Cotton plant.
