ارزیابی اثر افزودن سطوح مختلف اسیدهای چرب 3n- به رقیق کننده بایوکسل بر قابلیت انجماد اسپرم بز
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکیمهدی انصاری 1 , آرمین توحیدی 2 , محمد مرادی شهر بابک 3
1 - گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
2 - گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
3 - گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
کلید واژه: اسیدهای چرب 3n-, قابلیت انجماد, منی, بایوکسل,
چکیده مقاله :
هدف از این مطالعه، ارزیابی اثر افزودن سطوح مختلف اسیدهای چرب 3n- به رقیق کننده بایوکسل بر قابلیت انجماد اسپرم بز بود. 6 رأس بز بالغ مهابادی برای جمع آوری اسپرم انتخاب شده و اسپرم گیری به وسیله مهبل مصنوعی انجام گرفت. پس از ارزیابی شاخص های کیفی، اسپرم ها مخلوط و به 4 گروه مساوی تقسیم شد. گروه های تیماری شامل سطوح 0، 1/0، 1 و 10 نانوگرم در میلی لیتر اسید چرب بودند. فراسنجه های تحرک و تحرک پیشرونده، زنده مانی و درصد اسپرم های ناهنجار ارزیابی شده و نرخ بازیافت اسپرم محاسبه شد. داده ها به وسیله Proc GLM نرم افزار SAS مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین درصد تحرک و نرخ بازیافت گروه ng/ml 10 به صورت معنی داری بالاتر از گروه 0، 1/0 و 1 نانوگرم در میلی لیتر بود. درصد تحرک پیشرونده در گروه های 10 و 1/0 نانوگرم در میلی لیتر به طور معنی داری بالاتر از صفر و 1 نانوگرم در میلی لیتر بود. درصد زنده مانی در سطح 1 نانوگرم در میلی لیتر به صورت معنی داری پایین تر از سطوح دیگر بود. درصد اسپرم های ناهنجار بین سطوح مختلف اسید چرب تفاوت معنی داری نداشت. نتایج نشان داد که افزودن سطح 10 نانوگرم در میلی لیتر اسیدچرب قابلیت انجماد اسپرم بز را بهبود می بخشد.
The objective of this study was to investigate adding different levels of a n-3 fatty acid source to the Bioxcell® extender on freezing ability of goat semen. Six mature Mahabadi bucks were selected and semen was collected using an artificial vagina. Semen samples were pooled together and divided into four equal groups, after evaluating for qualitative characteristics. Treatment groups were supplemented by 0, 0.1, 1 and10 ng/ml levels of n-3 fatty acid, respectively. The rates of motility, progressive motility, viability and sperm abnormality were evaluated and recovery rate was calculated. Data were analyzed using proc GLM of SAS. Percentage of motility and recovery rate were significantly higher in 10 ng/ml group than the other groups. Percentage of progressive motility was significantly higher in 10 and 0.1ng/ml than the other groups. Percentage of viability was significantly lower in 1ng/ml group than the other groups. Percentage of abnormality was not significant between the levels of n-3 fatty acid. The results indicated that adding of 10 ng/ml n-3 fatty acids to extender could improve freezing ability of goat semen.