تأثیر استفاده از عصاره شیرینبیان (Glycyrrhiza glabra) بر سطح ایمنی، پارامترهای بیوشیمیایی و عملکرد مرغهای تخمگذار
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
محمد صدقی
1
(
دانشجوی دکتری تغذیه طیور دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
)
ابولقاسم گلیان
2
(
استاد گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
)
پریسا سلیمانی
3
(
دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه طیور دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
)
کلید واژه: عصاره شیرین بیان, مرغ های تخم گذار, تولید تخم مرغ,
چکیده مقاله :
این آزمایش به منظور بررسی سطوح مختلف عصاره شیرین بیان بر تولید تخم مرغ، وزن تخم مرغ، وزن مخصوص، ضریب تبدیل غذایی، کیفیت پوسته و فاکتورهای خونی مرغ های تخم گذار انجام شد. 128 قطعه مرغ تخم گذار در سن 58 هفتگی به مدت 12 هفته با چهار جیره حاوی سطوح 0، 2، 4 و 6 گرم بر کیلوگرم عصاره شیرین بیان تغذیه شدند. آزمایش در غالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار و 8 قطعه مرغ در هر تکرار انجام شد. درصد تولید تخم مرغ مرغ هایی که با جیره حاوی 4 گرم بر کیلوگرم عصاره شیرین بیان تغذیه شدند، در مقایسه با گروه کنترل، بیشتر (06/0>p) و پوسته تخم مرغ آنها نسبت به مرغ های تغذیه شده با 6 گرم بر کیلوگرم عصاره شیرین بیان ضخیم تر بود (05/0>p). درصد چربی حفره بطنی و کلسترول سرم پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی 6 گرم بر کیلوگرم عصاره شیرین بیان در مقاسیه با جیره کنترل، به طور معنی داری کاهش یافت (05/0>p). افزودن 2، 4 و 6 گرم عصاره شیرین بیان در کیلوگرم جیره، باعث افزایش تیتر SRBC کل و IgG شد.مصرف خوراک، ضریب تبدیل خوراک، وزن تخم مرغ، وزن پوسته خشک، وزن مخصوص، درصد آلبومن و زرده و وزن اندام های داخلی مرغ های تغذیه شده با تیمارهای مختلف تفاوت معنی داری نداشت. این مطالعه نشان داد که تغذیه مرغ ها با جیره حاوی 4 گرم بر کیلوگرم عصاره شیرین بیان باعث افزایش تولید تخم مرغ و کیفیت پوسته می شود. مصرف جیره حاوی 6 گرم بر کیلو گرم عصاره شیرین بیان، احتمالا چربی حفره بطنی را کاهش می دهد.
The objective of this study was to determine the effects of various levels of dietary licorice extract on egg production, egg weight, specific gravity, feed conversion ratio, egg shell quality and blood parameters. One hundred and twenty eight laying hens (58 weeks old) were used in a completely randomized block design to test four diets with 4 replicates of 8 birds each. The four diets were supplemented with 0, 2, 4 or 6 g/kg of diets licorice extract. Hens fed the diet supplemented with 4 g/kg of licorice extract had greater (p<0.06) egg production than the control fed diet during the experiment. Hens fed 4 g/kg of licorice extract produced a significantly thicker shell (p<0.05) than those fed supplemented with 6 g/kg (389 vs. 374 mm). Percentage of abdominal fat pad was significantly decreased (p<0.05) in birds fed diet containing 6 g/kg of licorice extract compared to control diet (8.3 vs. 14.9 percentage of carcass weight). Feed consumption, feed conversion ratio, egg weight, dry shell weight, egg-specific gravity, percentage of wet albumen and wet yolk based on percentage of whole egg weight and organ weight were not influenced by licorice supplementation. This study showed that licorice extract at the level of 4 g/kg would positively influence egg production or shell quality and decrease the abdominal fat pad when 6 g/kg of licorice was fed to hens.