تأثیر استفاده از عصاره شیرینبیان (Glycyrrhiza glabra) بر سطح ایمنی، پارامترهای بیوشیمیایی و عملکرد مرغهای تخمگذار
الموضوعات :
محمد صدقی
1
,
ابولقاسم گلیان
2
,
پریسا سلیمانی
3
1 - دانشجوی دکتری تغذیه طیور دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2 - استاد گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
3 - دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه طیور دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
تاريخ الإرسال : 11 الجمعة , شعبان, 1431
تاريخ التأكيد : 12 الثلاثاء , ربيع الأول, 1432
تاريخ الإصدار : 16 الإثنين , ذو الحجة, 1431
الکلمات المفتاحية:
عصاره شیرین بیان,
مرغ های تخم گذار,
تولید تخم مرغ,
ملخص المقالة :
این آزمایش به منظور بررسی سطوح مختلف عصاره شیرین بیان بر تولید تخم مرغ، وزن تخم مرغ، وزن مخصوص، ضریب تبدیل غذایی، کیفیت پوسته و فاکتورهای خونی مرغ های تخم گذار انجام شد. 128 قطعه مرغ تخم گذار در سن 58 هفتگی به مدت 12 هفته با چهار جیره حاوی سطوح 0، 2، 4 و 6 گرم بر کیلوگرم عصاره شیرین بیان تغذیه شدند. آزمایش در غالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار و 8 قطعه مرغ در هر تکرار انجام شد. درصد تولید تخم مرغ مرغ هایی که با جیره حاوی 4 گرم بر کیلوگرم عصاره شیرین بیان تغذیه شدند، در مقایسه با گروه کنترل، بیشتر (06/0>p) و پوسته تخم مرغ آنها نسبت به مرغ های تغذیه شده با 6 گرم بر کیلوگرم عصاره شیرین بیان ضخیم تر بود (05/0>p). درصد چربی حفره بطنی و کلسترول سرم پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی 6 گرم بر کیلوگرم عصاره شیرین بیان در مقاسیه با جیره کنترل، به طور معنی داری کاهش یافت (05/0>p). افزودن 2، 4 و 6 گرم عصاره شیرین بیان در کیلوگرم جیره، باعث افزایش تیتر SRBC کل و IgG شد.مصرف خوراک، ضریب تبدیل خوراک، وزن تخم مرغ، وزن پوسته خشک، وزن مخصوص، درصد آلبومن و زرده و وزن اندام های داخلی مرغ های تغذیه شده با تیمارهای مختلف تفاوت معنی داری نداشت. این مطالعه نشان داد که تغذیه مرغ ها با جیره حاوی 4 گرم بر کیلوگرم عصاره شیرین بیان باعث افزایش تولید تخم مرغ و کیفیت پوسته می شود. مصرف جیره حاوی 6 گرم بر کیلو گرم عصاره شیرین بیان، احتمالا چربی حفره بطنی را کاهش می دهد.
المصادر:
زارعیان، پ.، اسماعیلی، م. و طاهریان، م. 1383. اثر ضددردی عصاره هیدروالکلی ریشه شیرین بیان در موش صحرایی نر در دو مدل درد حاد و مزمن. مجله دانشکده پزشکی، 62(10): صفحات: 857-851.
زرگری، ع. 1376. گیاهان دارویی. جلد اول، انتشارات دانشگاه تهران، صفحات: 647-655.
غریب ناصری، م.ک.، عربیان، م. و غریبناصری، ز. 1386. اثر ضد انقباضی عصاره آبی الکلی برگ شیرین بیان بر انقباضات ایلئوم موش صحرایی، مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، 3(3): صفحات:9-1.
نصیری اصل م. و حسین زاده، ح. 1381. بررسی اثرات ضد تشنجی، خواب آوری و شل کنندگی عضلانی ربنوکسولون، ماده مؤثر سنتتیک از گیاه شیرین بیان در موش. فصلنامه گیاهان دارویی، 2(5): صفحات 13-22.
Aoki, F., Honda, S., Kishida, H., Kitano, M., Arai, N., Tanaka, H. et al. 2007. Suppression by licorice flavonoids of abdominal fat accumulation and body weight gain in high-fat diet-induced obese C57BL/6Jmice. Bioscience biotechnology biochemistry. 71(1):206-214.
Arjun, R., Mabalirajan, U., Das, M., Bhattacharya, I., Dinda, A.K., Gangal, S.V. and B. Ghosh. 2006. Glycyrrhizin alleviates experimental allergic asthma in mice. International Immunopharmacology. 6(9):1468-1477.
Cheema, M.A., Qureshi, M.A. and Havenstein, G.B. 2003. A comparison of the immune response of a 2001 commercial broiler with a 1957 randombred broiler strain when fed representative 1957 and 2001 broiler diets. Poultry Science. 82: 1519-1529.
Fuhrman, B., Volkova, N., Kaplan, M., Presser, D., Atttias, J., Hayek, T. and Aviram, M. 2002. Antiatherosclerotic effects of licorice extract supplementation on patients: increased resistance of LDL to atherogenic modifications, reduced plasma lipid levels, and decreased systolic blood pressure. Nutrition. 18(3):268-273.
Fuhrman, B., Volkova, N., Kaplan, M., Presser, D., Atttias, J., Hayek, T. and Aviram, M. 2002. Antiatherosclerotic effects of licorice extract supplementation on patients: increased resistance of LDL to atherogenic modifications, reduced plasma lipid levels, and decreased systolic blood pressure. Nutrition. 18(3):268-273.
Hernandez, F., Madrid, J., Garca, V., Orengo, J. and Megas, M.D. 2004. Influence of two plant extracts on broilers performance, digestibility, and digestive organ size. Poultry Science. 83:169-174.
Holder, D.P. and Bradford, M.V. 1979. Relationship of specific gravity of chicken eggs to number of cracked eggs and percent shell. Poultry Science. 58:250-251.
Kong, X.F., Hu, Y.L., Yin, Y.L., Wu, G.Y., Rui, R., Wang, D.Y. and Yang, C.B. 2006. Chinese herbal ingredients are effective immune stimulators for chickens infected with the Newcastle disease virus. Poultry science. 85:2169-2175.
Leeson, S. and Caston, L. 2004. nrichment of Eggs with Lutein. Poultry Sience. 83:1709-712.
Nakagawa, K., Kishida, H., Arai, N., Nishiyama, T. and Mae, T. 2004. icorice flavonoids suppress abdominal fat accumulation and increase in blood glucose level in obese diabetic KK-A(y) mice. Biological and. Pharmaceutical bulletin. 27(11):1775-1778.
Nowakowska, Z. 2006. A review of anti-infective and anti-inflammatory chalcones. Eur. J. of Medicinal Chem. 42:125-137.
Rosenbla, M., Belinky, P., Vaya, J., Levy, R., Hayek, T. and Colemani, R. 1999. acrophage Enrichment with the Isoflavan Glabridin Inhibits NADPH Oxidaseinduced Cell-mediated Oxidation of Low Density Lipoprotein. Journal of biological chemistry. 274 (20):13790-3799.
Sato, J., Goto, K., Nanjo, F., Kawai, S. and Murata, K. 2000.Antifungal activity of plant extracts against Arthrinium sacchari and Chaetomium funicola. Journal of Bioscience and Bioengineering. 90(4):442-446.
Somjen, D., Esther, K., Vaya, J. and Tamir, S. 2004. Esterogen-like activity of licorice root constituents glabridin and glabrene in vascular tissues in vitro and in vivo. Steroid biochemistry. and molecular biolgy. 91:147-155.
Tominaga, Y., Tatsumasa, M., Mitsuaki, K., Yoshiro, S., Hideyuki, I. and Nakagawa, N. 2006. Licorice flavonoid oil effect body weight loss by reduction of body fat mass in overweight subject. Journal of health science. 52(6):672-683.
Vaya, J., Belinky, P.A. and Aviram, M. 1997. Antioxidant constituents from licorice roots isolation, structure elucidation and antioxidative capacity toward LDL oxidation. Free Radical biology and Medicine. 23(2):302-313.