تأثیر اِل-کارنیتین و نوع چربی بر خصوصیات لاشه و سیستم ایمنی جوجههای گوشتی
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
خسرو پارسائیمهر
1
(
کارشناس ارشد واحد دامپروری ایستگاه تحقیقاتی خلعت پوشان، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.
)
حبیب چراغی
2
(
کارشناس واحد دامپروری ایستگاه تحقیقاتی خلعت پوشان، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.
)
سعید حسینزاده
3
(
دانشآموخته علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.
)
محمد افروزیه
4
(
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
)
عباسعلی احمدینقدهی
5
(
کارشناس ارشد علوم دامی، مدرس هنرستان کشاورزی شهید اسماعیلی نقده، ایران.
)
کلید واژه: جوجههای گوشتی, سیستم ایمنی, ال-کارنیتین, منابع چربی, خصوصیات لاشه,
چکیده مقاله :
در این تحقیق 240 قطعه جوجه نـر یک روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار و 10 قطعه جوجه سویه راس 308 در هر تکرار استـفاده شد. طول دوره پرورش 42 روز بود. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- جیره حاوی 5 درصد چربی گیاهی (جیره فاقد ال-کارنیتین)، 2- جیره حاوی 5 درصد چربی گیاهی و 300 میلیگرم ال-کارنیتین، 3- جیره حاوی 5 درصد چربی حیوانی (جیره فاقد ال-کارنیتین)، 4- جیره حاوی 5 درصد چربی حیوانی و 300 میلیگرم ال-کارنیتین، 5-جیره حاوی مخلوط چربی گیاهی و حیوانی (به نسبت مساوی 5/2 درصد) فاقد ال-کارنیتین، 6- جیره حاوی مخلوط چربی گیاهی و حیوانی ( به نسبت مساوی 5/2 درصد) با 300 میلی گرم ال-کارنیتین بود. تیمار حاوی چربی حیوانی و ال-کارنیتین باعث افزایش وزن جوجهها در دوره رشد و کل دوره شد. از طرف دیگر افزودن ال-کارنیتین در جیره باعث افزایش وزن نسبی لاشه قابل طبخ، سینه و ران در جوجهها و باعث کاهش چربی حفره بطنی شد. همچنین تیمارهای حاوی ال-کارنیتین باعث افزایش وزن قلب، بورس، تیموس و طحال شدند. افزودن ال-کارنیتین در جیره تأثیر معنیداری بر میزان گلوکز، پروتئین، آلبومین و گلوبولین نداشت. افزودن ال-کارنیتین در جیره تاثیر معنیداری بر پاسخ جوجهها بر علیه واکسن نیوکاسل در 32 روزگی داشت ولی تاثیر معنیداری نسبت به پاسخ جوجهها علیه واکسن نیوکاسل در 42 روزگی نداشت. با توجه به نتایج تحقیق اخیر میتوان گفت افزودن ال-کارنیتین در جیره جوجههای گوشتی تاثیر بهسزایی بر عملکرد و سیستم ایمنی آنها دارد.
Two hundred and forty one-day-old male broilers (Ross-308) in 6 treatments with 4 replicates and 10 birds in each replicate were used in this experiment. Dietary treatments consisted of: 1)diet with 5% vegetable oil (T1), 2) diet with 5% vegetable oil + 300mg/kg L-carnitine (T2), 3)diet with 5% animal fat (T3), 4)diet with 5% animal fat + 300mg/kg L-carnitine (T4), 4)diet whit mixed vegetable and animal fat (equal to 2.5%) (T5), 5) diet whit mixed vegetable and animal fat (equal to 2.5%) + 300mg/kg L-carnitine (T6). The diets with L-carnitine showed a significant effect on body weight in grower and whole growth period (p<0.05). Also adding L-carnitine in the diet increased carcass weight, leg and Breast meat and reduced abdominal fat (p<0.05). Adding L-carnitine in the diet had a significant effect on heart, liver, fabricious boursa, thymus and spleen weight (p<0.05). But adding L-carnitine in the diet had no significant effect on glucose, protein, albumin and globulins of blood (p>0.05). Also adding L-carnitine had a significant effect on HI Newcastle titer on the 32nd day (p<0.05) but it had no significant effect on HI Newcastle titer on the 42nd day (p>0.05).