مقایسه مقادیر بتاکاروتن و ویتامین A سرم در گوسفندان شهرستان خلخال در دو شیوه مدیریتی باز و بسته
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
اسماعیل امانی فیروزآباد
1
(دانشآموخته دکترای حرفهای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.)
علی حسن پور
2
(دانشیار گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.)
امیر گنج خانلو
3
(دستیار بیماریهای داخلی دامهای بزرگ، گروه کلینیکال پاتولوژی و بیماریهای داخلی دامهای بزرگ، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.)
عبدالله دولت آبادی
4
(دانشآموخته دکترای حرفهای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.)
کلید واژه: گوسفند, بتاکاروتن, ویتامین A, سیستم پرورش باز و بسته,
چکیده مقاله :
رتینول یا ویتامین A یکی از با اهمیتترین ویتامینهای محلول در چربی است و به دلیل داشتن نقش ویژه در بافتها و اعضاء مختلف بدن، در شرایط کمبود آن نشانه های بالینی متنوعی مشاهده میگردد. بهعلاوه در مواردی که کمبود مرزی این ویتامین بدون حضور نشانه های بالینی مشهود مطرح است‎ ، کاهش بهرهوری همچون رخداد ناباروری پدید میآید. در مطالعه حاضر مقادیر بتاکاروتن و ویتامین Aسرم گوسفندان شهرستان خلخال در سیستم پرورش باز و بسته مورد بررسی قرار گرفت . در طول تابستان 1397 مجموعاً از 200 رأس گوسفند (100 رأس نر و 100 رأس ماده) نمونه گیری انجام شد. برای اندازه گیری فاکتورهای فوق از روش اسپکتروفتومتری استفاده گردید. میانگین غلظت بتاکاروتن و ویتامین A سرم در سیستم پرورش باز به ترتیب 3/9±5/19 میکروگرم در دسی لیتر و 1/13±6/57 میکروگرم در دسی لیتر، همچنین در سیستم پرورش بسته این مقادیر به ترتیب برابر با 6/9±2/19 میکروگرم در دسیلیتر و 9/7±9/26 میکروگرم در دسیلیتر تعیین گردید. اختلاف بین مقادیر سرمی ویتامین A در دو گروه پرورش باز و بسته معنیدار بود (000/0p < /em>=) ولی اختلاف بین مقادیر سرمی بتاکاروتن در این دو گروه اختلاف معنیداری نداشت.غلظت مواد اندازهگیری شده در بین چهار گروه سنی مختلف و همچنین بین دو جنس مختلف اختلاف آماری معنیداری نشان نداد. نتیجه نهایی این که نقش سن، جنس و نوع تغذیه حیوان در این مقادیر سرمی از تنوع قابل توجهی برخوردار میباشد و میبایست در تفسیر نتایج آزمایشگاهی با احتیاط بیشتری عمل نمود.
Retinol or vitamin A is an essential fat-soluble vitamin. Because of the particular role of vitamin A in different tissues and organs, various clinical signs are seen during its deficiency. In addition, in cases of marginal deficiency without clinical signs performance defects, such as infertility are seen. This study was conducted to determine the serumic amounts of beta-carotene and vitamin A of sheep in Khalkhal city. During the summer of 2018; 200 blood samples (100 males and 100 females) were collected from jugular veins of sheep. Spectrophotometry was used for determination of vitamin A and β-carotene levels. The mean±SEM concentration of β-carotene and vitamin A of serum in the open breeding system were 19/5±9/3 (µg/dl) and 57/6±13/1 (µg/dl) respectively, and also in the closed breeding system these values were 19/2±9/6 (µg/dl) and 26/9±7/9 (µg/dl) respectively. The difference between vitamin A in the two groups was significant (p < /em>=0.000), but beta-carotene was not. There was no significant difference in levels of vitamin A and beta-carotene of serum in the four age groups and between the two sexes. In conclusion, the role of age, sex and nutrition in the serumic amounts of these compounds is significantly varied and laboratory results should be interpreted more cautiously.
_||_