تاثیر ترکیب پروبیوتیک، آنزیم لاکتاز و آنتیبادیهای اختصاصی بر فاکتورهای رشد و هیستومورفولوژی روده باریک در جوجههای گوشتی
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
میرحامد سروقد
1
(دانش آموخته کارشناسی ارشد تغدیه دام وطیور، گروه علوم دامی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران)
افشین ذاکری
2
(استادیار گروه علوم دامی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران)
کلید واژه: جوجههای گوشتی, پروبیوتیک, فاکتورهای رشد, روده باریک, آنزیم لاکتاز,
چکیده مقاله :
بهبود پاسخ سیستم ایمنی همراه با افزایش کارآیی و بهبود فاکتورهای رشد از مهم ترین اهداف صنعت مدرن پرورش طیور میباشد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثر ترکیب پروبیوتیک، آنزیم لاکتاز و آنتیبادی اختصاصی بر بهبود هیستومورفولوژی روده باریک و بهبود فاکتورهای رشد در جوجههای گوشتی بود. بدین منظور، 96 قطعه جوجه گوشتی نژاد راس 308 در قالب دو گروه 48تایی شامل 4 تکرار 12 قطعهای در هر گروه در نظر گرفته شد. در گروه آزمایش به ازای 48 قطعه جوجه، روزانه 2 گرم از ترکیب مورد مطالعه به صورت محلول در آب به مدت 42 روز استفاده شد. اندازهگیری فاکتورهای رشد به صورت هفتگی با توزین تمام جوجهها انجام گردید. جهت مطالعه شاخصهای هیستومورفولوژیکی، از هر تکرار دو قطعه جوجه انتخاب و بعد از برداشت کل روده باریک، نمونهها به آزمایشگاه بافتشناسی ارسال گردید. در تحلیل آماری نتایج به دست آمده، اختلاف در فاکتورهای رشد جوجه ها در هفتههای سوم تا ششم معنی دار بود (01/0>p). تفاوت عمق کریپتهای روده باریک و نیز اختلاف ارتفاع پرزها، ضخامت لایه عضلانی روده، ضخامت لایه مخاطی و تعداد سلولهای جامی شکل در هر یک از قسمتهای روده بین دو گروه مورد آزمایش معنیدار بود (01/0>p). نتایج به دست آمده نشان داد که ترکیب (پروبیوتیک، آنزیم لاکتاز و آنتیبادیهای اختصاصی) باعث بهبود هیستوموروفولوژی روده و در نهایت باعث افزایش بهرهوری از مواد غذایی و بهبود فاکتورهای رشد میگردد. لذا به نظر می رسد که استفاده از این محصول میتواند باعث بهبود استانداردهای رشد در صنعت مرغداری گردد.
Improvement of the immune system response along with increase in performance and growth factors are important goals of the modern poultry industry. The aim of this study was to determine the effect of combination of probiotic, lactase enzyme and special antibodies on improving the small intestinal histomorphology and growth factors in broiler chickens. For this purpose, 96 broilers (Ross 308) were distributed randomly into two groups of 48 with 4 replicates of 12 chicks. In the experimental group, two grams of the test compound was used in water for 42 days. All birds were weighed at the end of each week in order to investigate their growth factors. For histomorphological characterization, two broilers from each replicate were selected and the entire small intestine was removed and sent to the histology lab. The results indicated a significant difference in growth factors between the two groups from the third to the sixth week (p<0.01). Crypt depth, villi height, thickness of muscular and mucosal layers and the number of goblet cells in different parts of the intestine was significantly different between the two groups (p<0.01). The results showed that this compound can improve intestinal histomorphology and increase nutrient absorption and efficiency of food and improve growth factors therefore it seems that its use can improve the standard of growth in the poultry industry.
Zakia, A., Mahmed, M., Zahraa, H. and Ghamdi, E.L. (2008). Multiple environmental stresses and broiler internal organs somatic indices under controlled environment. International Journal of Poultry Science, 7(4): 1089-1094.
_||_Zakia, A., Mahmed, M., Zahraa, H. and Ghamdi, E.L. (2008). Multiple environmental stresses and broiler internal organs somatic indices under controlled environment. International Journal of Poultry Science, 7(4): 1089-1094.