مطالعه فراوانی شش ژن مولد آنتروتوکسین در استافیلوکوکوس آرئوس های جدا شده از پنیرهای محلی به روش Multiplex PCR
محورهای موضوعی :
علوم و صنایع غذایی
سامان مهدوی
1
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مراغه، استادیار گروه میکروبیولوژی، مراغه، ایران.
تاریخ دریافت : 1392/09/14
تاریخ پذیرش : 1393/03/28
تاریخ انتشار : 1392/12/01
کلید واژه:
Multiplex PCR,
استافیلوکوکوس آرئوس,
ژن انتروتوکسین,
پنیر,
چکیده مقاله :
با توجه به اهمیت انتروتوکسینهای استافیلوکوکوس آرئوس به عنوان یکی از عوامل عمده مسمومیتهای غذایی، بررسی روشهای متعدد نظیر جداسازی، شناسایی و دستهبندی این انتروتوکسینها ضروری است. در این تحقیق 22 سویه باکتری استافیلوکوکوس آرئوس کوآگولاز مثبت جدا شده از پنیرهای سنتی روستاهای شهرستان مراغه برای بررسی وجود شش ژن انتروتوکسین با استفاده از روش Multiplex PCRمورد ارزیابی قرار گرفتند. ابتدا DNA نمونهها استخراج شده و سپس Multiplex PCR برای حضور ژنهای انتروتوکسین a، b، g،h ،iو j بر روی نمونهها انجام شد. در بین ژنهای انتروتوکسین مورد آزمایش ژن Seg با بیشترین فراوانی (8 سویه) و ژن Seb با کمترین فراوانی (منفی) گزارش شد. در 9 مورد (9/40 %) از جدایهها، ژنهای انتروتوکسین مورد آزمایش مشاهده شد. چهار مورد (18/18%) دارای بیش از یک نوع ژن انتروتوکسین بودند. نتایج مطالعه نشان داد اکثر استافیلوکوکوس آرئوسهای جدا شده از پنیرهای محلی دارای پتانسیل تولید انتروتوکسین میباشند.
چکیده انگلیسی:
Isolation, identification and grouping of Staphylococcal enterotoxins in milk is of great importance since these toxins are considered as a major potential source of human illness. In this study, 22 coagulasepositive strains of Staphylococcus aureus isolated from white brine cheese produced in rural areas of Maragheh, were assessed for the existence of six genes encoding enterotoxin synthesis using multiplex PCR. For this, extracted DNA was subjected to multiplex PCR for the presence of enterotoxin a, b, g, h, i and j genes. Amongst seg was the most frequent (8 strains) gene; meanwhile seb gene was not detected in any of the isolates. According to the results, 9 strains (40.9%) harbored the genes encoding enterotoxin production. Four strains (18.18%) contained more than one enterotoxin gene. The results of this study indicated that most of Staphylococcus aureus isolates in traditional cheeses have the potency to produce enterotoxin.
منابع و مأخذ:
اثنی عشری، مهرداد؛ شایق، جلال و نصرالهی عمران، آیتاله (1391). مطالعه میزان شیوع ژنهای آنتروتوکسینهای معمول در استافیلوکوکوس آرئوسهای جدا شده از شیر گاومیشهای شهرستان تبریز به روش Multiplex PCR. مجله بهداشت مواد غذایی، سال دوم، شماره2، صفحات: 68-61.
رضویلر، ودود (1381). میکروبهای بیماریزا در مواد غذایی و اپیدمیولوژی مسمومیتهای غذایی. چاپ دوم. انتشارات دانشگاه تهران، صفحات: 129-128.
ملکزاده، فریدون (1381). میکروب شناسی. چاپ سوم. انتشارات دانشگاه تهران. صفحه: 65.
Ahmadi, M. and Dastmalchi Saei, H. (2013). Detection of the enterotoxin-producing genes in Staphylococcus aureus isolated from bovine mastitis milk by PCR in Tabriz and Urmia regions. Iranian Veterinary Journal, 9(3): 27-35.
Akineden, O., Ahmed Hassan, A., Schneider, E. and Usleber, E. (2008). Enterotoxigenic properties of Staphylococcus aureus isolated from goats' milk cheese. International Journal of Food Microbiology, 124: 211-216.
Akinden, O., Annemuller, C., Hassan, A.A., Lamller, C., Wolter, W. and Zschock, M. (2001). Toxin genes and other characteristics of Staphylococcus aureus isolates from milk of cows with mastitis. Clinical Diagnostic Laboratory Immunology, 8: 959-964.
Atashpaz, S., Khani, S., Barzegari, A., Barar, J., Vahed, S.Z., Azarbaijani, R., et al. (2010). A robust universal method for extraction of genomic DNA from bacterial species. Mikrobiologiia, 79(4): 562-566.
Cremonesi, P., Luzzana, M., Brasca, M., Morandi, S., Lodi, R., Vimercati, C., et al. (2005). Development of a multiplex PCR assay for the identification of Staphylococcus aureus enterotoxigenic strains isolated from milk and dairy products. Molecular and Cellular Probes, 19: 299-305.
Gilmour, A. and Harvey, J. (1990). Staphylococci in milk and milk products. Journal of Applied Microbiology, 147s-166s.
Haveri, M., Roslof, A., Rantala, L. and Pyprala, S. (2007). Virulence genes of bovine Staphylococcus aureus from persistent and nonpersistent intramammary infections with different clinical characteristics. Journal of Applied Microbiology, 103: 993-1000.
Imani Fooladi, A.A., Tavakoli, H.R. and Naderi, A. (2010). Detection of enterotoxigenic Staphylococcus aureus isolates in domestic dairy products. Iranian Journal of Microbiology, 2(3): 137–142.
Letertre, C., Perelle, S., Dilasser, F. and Fach, P. (2003). Identification of a new putative enterotoxin SEU encoded by the egc cluster of Staphylococcus aureus. Journal of Applied Microbiology, 95: 38–43.
Little, C.L., Rhoades, J.R., Sagoo, S.K., Harris, j., Greenwood, M., Mithani,V., et al. (2008). Microbiological quality of retail chesse made form raw thermizd or pasterurizd milk in the UK. Food Microbiology, 25: 304-312.
Lovseth, A., Loncarevic, S. and Berdal, K.G. (2004). Modified multiplex PCR method for detection of pyrogenic exotoxin genes in Staphylococcal isolates. Journal of Clinical Microbiology, 42: 3869-3872.
Monday, S.R. and Bohach, G.A. (1999). Use of multiplex PCR to detect classical and newly described pyrogenic toxin genes in Staphylococcal isolates. Journal of Clinical Microbiology, 37(10): 3411-3414.
Pinto, B., Chenoll, E. and Aznar, R. (2005). Identification and typing of foodborne Staphylococcus aureus by PCR-based techniques. Systematic and Applied Microbiology, 28: 340-352.
Rall, V.L.,Vieira, F.P., Rall, R., Vieitis, R.L., Fernandes, A.Jr., Candeias, J.M., et al. (2008). PCR detection of staphylococcal enterotoxin genes in Staphylococcus aureus strains isolated from raw and pasteurized milk. Veterinary Microbiology, 132(3-4): 408-13.
Sauer, P., Sıla, J., Stosova, T., Vecerova, R., Hejnar, P., Vagnerova, I., et al. (2008). Prevalence of genes encoding extracellular virulence factors among meticillin-resistant Staphylococcus aureus isolates from the University Hospital, Olomouc, Czech Republic. Journal of Medical Microbiology, 57:403-410.