بررسی اثر پرتودهی گاما بر روی لاشههای گاوی آلوده به سیستیسرکوس بوویس
محورهای موضوعی :
علوم و صنایع غذایی
زهره مشاک
1
,
حمیدرضا سوداگری
2
,
علی خنجری
3
,
غلامرضا شاهحسینی
4
,
افشین متقیفر
5
,
محسن داوودآبادی فراهانی
6
1 - استادیار گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.
2 - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد کرج، دانشگاه آزاداسلامی، کرج، ایران
3 - دانشگاه تهران، استادیار گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، تهران، ایران
4 - پژوهشکده کشاورزی هستهای، مربی پژوهشگاه علوم و فنون هستهای، کرج، ایران.
5 - دانشآموخته دکترای حرفهای دامپزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
6 - دانشآموخته دکترای حرفهای دامپزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
تاریخ دریافت : 1392/08/11
تاریخ پذیرش : 1393/11/17
تاریخ انتشار : 1393/09/01
کلید واژه:
پرتو گاما,
سیستیسرکوس بویس,
کشتارگاه,
لاشه گاوی,
چکیده مقاله :
تنیازیس یکی از بیماریهای مهم انگلی مشترک بین انسان و دام میباشد که در نتیجه مصرف گوشت خام یا نیمپز گاوی آلوده به سیستیسرکوس بویس (Cysticercus bovis) در انسان ایجاد میشود. پرتودهی بهعنوانی روشی ایمن میتواند جهت از بین بردن انگلها در سالمسازی مواد غذایی و بهعنوان یک روش کنترلی در پیشگیری از وقوع اپیدمی این بیماری انگلی غذازاد مورد استفاده قرار گیرد. لذا در این مطالعه ابتدا قسمتهای مختلف لاشههای گاوی (سه سر بازو،قلب و جوشی) حاوی کیست زنده در دو کشتارگاه استان البرز جهت پرتودهی با دوزهای مختلف اشعه گاما (5/0، 6/0، 7/0، 8/0، 9/0، 1، 5/1 کیلوگری) انتخاب و پس از پرتوتابی نمونهها بهمدت 30 الی 120 دقیقه، زنده و یا مرده بودن لاروها با رنگآمیزی ائوزینمتیلنبلو و توسط مشاهده میکروسکوپی مشخص گردید. آنالیز آماری با نرمافزار SPSS نسخه 22 و با استفاده از برنامه Trend Chi-square صورت گرفت. نتایج حاکی از آن بود که دوزهای 8/0، 9/0، 1و 5/1 کیلوگری بهترتیب با 72، 6/82، 9/90 و 6/91 درصد در مقایسه با سایر دوزها، بهطور معنیداری قادر به از بین بردن کیستها شد. بهدلیل عدم اختلاف آماری معنیداری بین دو دوز 1و 5/1 کیلوگری جهت از بین بردن کیستها، از دوز کمتر یعنی 1 کیلوگری بهعنوان دوز مناسب پرتودهی در گوشتهای آلوده توصیه میگردد.
چکیده انگلیسی:
Taeniasis is one of the parasitic zoonotic diseases that could transmit through the consuming of semi-cooked or raw beef infested with Cysticercosebovis. Irradiation as a safe approach can be applied in order to eliminate parasites from foods. It can be used as a control method to prevent parasitic foodborne diseases. Therefore, in this study the cattle muscles containing live cysts were selected from two slaughterhouses of Alborz province and were subjected for gamma irradiation with different doses (0.5, 0.6, 0.7, 0.8, 0.9, 1 and 1.5) KGY. Afterwards, the samples were stained with Eosin Methylene-Blue and were observed with light microscope to determine the viability of the cysts. The analysis of data was conducted with SPSS version 22. The results indicated that 0.8, 0.9, 1 and 1.5 KGY doses were capable to inactivate viable cysts significantly, with 72%, 82.6%, 90.9% and 91.6%, respectively. Therefore, 1 KGY is recommended as appropriate dose for elimination of C. bovis.
منابع و مأخذ:
اسلامی، علی (1370). کرم شناسی دامپزشکی(سستودها)، انتشارات دانشگاه تهران، صفحات: 125-91.
داورمرزی، هرمز (1374). انگلشناسی دامپزشکی. انتشارات دانشگاه تهران، صفحات: 53-42.
حیدری، حمید؛ صادقی، مجید و قره خانی، جمشید (1385).انگل شناسی و بیماریهای انگلی دامپزشکی، انتشارات دانشگاه بوعلی سینا، همدان، صفحات: 237-225.
مشاک، زهره؛ رادمهر، بهراد؛ شاهحسینی، غلامرضا و سجادی، سینا (1388). بررسی تاثیر پرتودهی بر روی گوشت شترمرغ طی نگهداری در یخچال، مجله علوم دامپزشکی ایران، سال سوم، جلد ششم، صفحات: 783-778.
Dubey, J.P., Brake, R.J., Murrel, K.D. and Fayer, R. (1986). Effect of irradiation on the viability to Toxoplasma gondii cycts in tissues of mice and pigs, American Journal of Veterinary Research, 47: 18-522.
Fan, P.C. (1997). Annual economic loss caused by T. Saginata Taeniasis in East Asia. Parasitol.Today, 13: 194-235.
Farkas, J. (1998). Irradiation as a method for decontamination food. International Journal of food microbiology, 44(3): 189-204.
Garedaghi, Y., Rezaii Saber, A.P. and Saberie Khosroshahi, M. (2011). Prevalence of bovine Cysticercosis of slaughtered cattle in Meshkinshahr abattoir. American journal of Animal and Veterinary Sciences, 6(3): 121-124.
Georgieva, D. (1988). Effect of gamma rays on T. ovis cysticerci. Radiobiologiia, 28(2): 225-227.
Gracey, J., Collins, D. and Huey, R. (1999). Meat Hygiene. 10 th ed .W.B.Saunders Company LTD.
Grindle, R.J. (1978). Economic losses resulting from bovine Cysticercosis with especial reference to Botswana and Kenya. Tropical Animal Health and Production, 10: 127-140.
Heidarieh, M., Borzouei, A., Rajabifar, S., Ziaie, F. and Shafiei, Sh. (2012). Effects of gamma irradiation on antioxidant activity of Ergosan. International Journal of Radiation Research, 9(4): 245-249.
Jay, J.M. (2005). Modern food microbiology, pp. 506-529.
Joint FAO/WHO Food Standarda Programme. (2002). Codex committee on food import and export inspection and certification systems .11th session Adelaide, Australia, 2 –6 December 2002 Revised guidelines for certification of foods irradiated for non-phytosanitary purpose. (Submitted by the Secretariat of the International Consultative Group on Food Irradiation)
Karshima, N.S., Pam, V.A., Bobbo, A.A. and Obalisa, A. (2005). Occurrence of Cysticercus bovis in slaughtered cattle at the lbi slaughter house, lbi local government area of Taraba state, Nigeria. Journal of veterinary advances, 3(3): 130-134.
King, B.L. and Josephson, E.S. (1983). Action of radiations on protozoa and helminths. In: Josephson, E.S., Peterson, M.S. (Eds.), Preservation of Foods by Ionizing Radiation. CRC.
Nuraddis, I. and Frew, Z. (2011). Prevalence of Tania Saginata Cysticercosis in cattle slaughtered in Addis Ababa municipal abattoir,Ethiopia. Global Veterinary, 8(5): 467-471.
Oryan, A., Goorgipour, S., Moazeni, M. and Shirian, S. (2012). Abattoir prevalence, organ distribution, public health and economic importance of major metacestodes in sheep, goat and cattle in Fars, southern Iran. Shiraz Univetsity, 229(3): 349-359.
Smith, J.S. and Pillai, S. (2004). Irradiation and Food Safety. Food Technology, 58)11(: 48 – 55.
Thayer, D.W. (1993). Extending shelf life of poultry and red meat by irradiation processing.
Urbain, W.M. (1986). Food Irradiation. Academic Press, Orlando.
Juneja, V.K. and John N. Sofos. (2002). Technology & Engineering. ISBN: 0-8247-0573-4. Dekker publisher, pages 552
Verster, A., Du Plessis, T.A. and Van Den Heever, L.W. (1976). The effect of gamma radiation on the cysticerci of Taenia solium. Journal of Veterinary Research, 43(1): 23-26. Press, Boca Raton, 2: 245–267.
Wilson, W.G. (2005). Wilson Practical Meat Inspection. 6th Edition. Blackwell Publishing, pp. 146-149.
World Health Organization. (1996). Investing in health research and development report of committee on health research relating to future intervention options. Geneva, Switzerland: WHO (World Health Organization).
Zeolec, N., Vujevic, I., Dobranic, V.M., Grgurevic, N., Ardalic, D. and Njari, B. (2012). Prevalence of Cysticercus bovis in slaughtered cattle determined by traditional meat inspection in Croatian abattoir from 2005 to 2010, 49(4): 229-232.