کاهش ضایعات محصولات کشاورزی راهبرد اصلی در ارتقا امنیت غذایی
محورهای موضوعی : مجله فرآوری و ایمنی مواد غذاییشیلا برنجی 1 , زهرا غفوری نام 2 , فرزانه توسلی کجانی 3
1 - استادیار، گروه علوم وصنایع غذایی، دانشکده کشاورزی ، واحد ورامین پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - دانشجوی دکتری تخصصی، گروه علوم وصنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
کلید واژه: امنیت غذایی, محصولات کشاورزی, ضایعات کشاورزی, راهبردهای اقتصادی,
چکیده مقاله :
سالانه در جهان حدود 4 میلیارد تن مواد غذایی تولید می گردد که از این مقدار حدود 2/1 تا 2 میلیارد تن تحت شرایط و روش های نامناسب برداشت، حمل و نقل، ذخیره سازی، توزیع و مصرف تبدیل به ضایعات گردیده و از دسترس مصرف کننده خارج می شود. بر اساس گزارش فایو ،حدود 50 درصد محصولات تولید شده در جهان در مراحل تولید و مصرف به صورت ضایعات از چرخه مصرف خارج می شود. ارزش این حجم بالای ضایعات و هدر رفت مواد غذایی بالغ بر 1 تریلیون دلار در سال برآورد شده است. ضایعات کشاورزی و هدر رفت مواد غذایی در ایران بنابر برآوردهای به عمل آمده حدود 30 درصد در سال تخمین زده می شود که این مقدار حدود 3 درصد از کل ضایعات تولیدات کشاورزی و دور ریز مواد غذایی در جهان است. طبق آمار فایو، سالانه حدود 5/43 درصد از محصولات کشاورزی اساسی در کشورهای در حال توسعه در اثر آفات، بیماری ها، علف های هرز، خشکسالی و ... در مراحل مختلف تولید، پس از برداشت، فراوری، توزیع و مصرف از بین می رود. آمارهای جهانی نشان می دهند که در کشورهای در حال توسعه، به طور متوسط 24 درصد از میوه جات و حدود 42 درصد از سبزیجات در فاصله تولید تا رسیدن به دست مصرف کننده از بین می روند. در ایران نیز بر اساس آخرین برآوردها ،حدود 16 درصد از محصولات زراعی و حدود 28 درصد از تولیدات باغی در مراحل مختلف تولید تا مصرف از بین می روند.
About 4 billion tons of food are produced annually in the world, of which about 1.2 to 2 billion tons are turned [1]into waste and unavailable for consumption due to inappropriate conditions and methods of harvesting, transportation, storage, distribution and consumption. The sender exits. According to Fiveo report, about 50% of the products produced in the world are left out of the consumption cycle in the form of waste in the stages of production and consumption. The value of this high amount of waste and food waste is estimated at 1 trillion dollars per year. Agricultural waste and food waste in Iran is estimated to be about 30% per year, which is about 3% of the total agricultural waste and food waste in the world. According to FIVE statistics, every year about 43.5% of basic agricultural products in developing countries are lost due to pests, diseases, weeds, drought, etc. in different stages of production, after harvesting, processing, distribution and consumption. disappears Global statistics show that in developing countries, an average of 24% of fruits and about 42% of vegetables are lost between production and reaching the consumer. In Iran, according to the latest estimates, about 16% of crops and about 28% of garden products are lost in different stages of production until consumption.
_||_