شناسایی باسیلوس سرئوس ها ی انتروتوکسی ژنیک در غذا های گوشتی آماده در شهر زنجان
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیزهرا دیلمی خیابانی 1 , غزاله شمس المعالی 2
1 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان، استادیار دانشکده علوم پایه و پزشکی، زنجان.ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان، دانشکده علوم پایه و پزشکی کارشناس ارشد گروه میکروبیولوژی، زنجان.ایران
کلید واژه: ژن های کمپلکس NHE PCR, مواد گوشتی, باسیلوس سرئوس,
چکیده مقاله :
زمینه وهدف: بسیاری از سویههای باسیلوس سرئوس باعث مسمومیت غذایی از نوع اسهالی و استفراغی میشوند. بیماریهای نوع اسهالی توسط انتروتوکسینهای همولیزین HBL، غیرهمولیتیک NHEو سیتوتوکسین Kایجاد میگردد. از آنجا که مصرف غذاهای گوشتی آماده در کشورهای درحال توسعه همچون ایران رو به افزایش می باشد و نیز گزارش دقیقی در رابطه با میزان آلودگی این باکتری در دسترس نمی باشد، هدف از این پژوهش شناسایی و جداسازی باسیلوس سرئوس های انترو توکسی ژنیک و بررسی شیوع آن است.روش کار:در این مطالعه وجود باسیلوس سرئوس در 80 نمونهی مواد گوشتی مختلف (سوسیس، کالباس، همبرگر و کباب های آماده) خریداری شده از فروشگاهها در شهر زنجان مورد آزمایش قرار گرفت. جداسازی باسیلوس سرئوس با استفاده از محیط کشت اختصاصی استفاده از محیط کشت انتخابی (پلیمیکسین، زردهی تخممرغ، مانیتول، فنلرد آگار) انجام گردید. آزمونهای تاییدی بیوشیمیایی و به دنبال آن تایید مولکولی باسیلوس سرئوس با استفاده از پرایمرهای اختصاصی انجام شد. نمونههای مثبت باسیلوس سرئوس جهت بررسی ژن های کمپلکسNHمورد آزمایش قرار گرفتند.یافته ها:از 80 نمونه مورد بررسی 32 نمونه آلوده به باسیلوس سرئوس بودند و در بین این تعداد، باسیلوس سرئوس های جدا شده از 14 نمونه حاوی ژن های کمپلکس NHEبودند.نتیجه گیری: استفاده از تکنیک و روش سریع برای تشخیص حضور باسیلوس سرئوس انتروتوکسی ژنیک در غذا از اهمیت زیادی برخودار است تا از سلامتی غذای مصرفی اطمینان حاصل شود.
Inroduction and Objective:Most of Bacillus cereus isolates can cause diarrhoeal and emetic types of food poisoning. The diarrhoeal illnesses can be caused by hemolysin BL (HBL), non-hemolytic (NHE) and cytotoxin K. Use of meat products is common nowadays. There is no precise report ofB. cereus contamination in Iran, therefore it is important to study in this case.Materials andMethods:80 meat products were collected form stores in Zanjan then the samples were cultured in PEMPA. Following the biochemical tests, the bacterial colonies were identified by PCR. Then B. cereus isolates were checked for NHE complex genes by specific primers using PCR.Results:Results showed that 32 samples of 80 were contaminated with B. cereus. The NHE complex genes were found in 14 samples.The results of this study have shown that NHE PCR is a prompt, reliable method for differentiation between non-enterotoxigenic and enterotoxigenic isolates of B. cereus. Conclusion:Enhancing awareness about virulence and prevalence of genes involved in food poisoning would be effective in the prevention of food poisoning