پاسخ شاخصهای استرس اکسیداتیو به مکمّلدهی عصاره دانه انگور و تمرینات مقاومتی در بدنسازان
محورهای موضوعی : علوم ورزشی و سلامت
فریبا جوشقانی
1
,
حمزه رحمانی
2
,
امین یوسفوند
3
1 - کارشناسی ارشد، فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.
2 - کارشناسی ارشد، فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تربیت معلم تهران، تهران، ایران.
3 - کارشناسی ارشد، فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد کرج، دانشگاه پیام نور، کرج، ایران
کلید واژه: عصاره دانه انگور سیاه, ظرفیت ضد اکسایشی, مالون دی آلدهید, کراتین کیناز, لاکتات دهیدروژناز, مردان بدنساز, تمرینات مقاومتی.,
چکیده مقاله :
عصاره دانه انگور سیاه (GSE) جزء مکمّلهایی محسوب میشود که با دارا بودن خواص فلاونوئیدی، آثار ضدّ اکسایشی بسیار قوی دارد که میتواند از بروز آسیبهای سلولی جلوگیری و یا از شدت آن بکاهد. در این راستا، هدف مطالعه حاضر، بررسی پاسخ شاخصهای استرس اکسیداتیو به مکمّلدهی عصاره دانه انگور و تمرینات مقاومتی در بدنسازان بود. این تحقیق در قالب طرح نیمهتجربی، در دو گروه مکمّل و کنترل، با خونگیری در دو نوبت قبل و بعد از مصرف مکمّل، بهصورت دوسویه کور انجام شد. جامعه آماری مطالعه حاضر را ۲۴ ورزشکار بدنساز مرد با دامنه سنّی ۱۹-۱۵ سال تشکیل میدهند، که به دو گروه مکمّل و دارونما تقسیم شدند. در هر یک از نوبتهای خونگیری بهصورت ناشتا حدود ۵ میلیلیتر خون از آزمودنیها گرفته شد. اندازهگیری شاخصهای خونی شامل ظرفیت ضد اکسایشی (TAC) و مالون دی آلدهید (MDA) و کراتین کیناز (CK) و لاکتات دهیدروژناز (LDH) بود. نرمال بودن توزیع دادهها با استفاده از آزمونهای شاپیرو-ویلک انجام شد. دادههای جمعآوری شده بهوسیله آزمون آماری تیوابسته در سطح معناداری پنج درصد تجزیه و تحلیل شدند. یافتهها نشان داد که انجام تمرینات مقاومتی بدنسازی باعث افزایش معنادار شاخصهای آسیب سلولی (کراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز) و شاخص مالون دی آلدهید، و کاهش معنادار ظرفیت آنتیاکسیدانی تام گردید (05/0>P). مصرف عصاره دانه انگور باعث افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی تام شد. انجام فعالیتهای بدنسازی باعث افزایش شاخصهای آسیب سلولی و استرس اکسیداتیو میگردد که مصرف عصاره دانه انگور (۱۰۰ میلیگرم در روز) باعث افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی تام در مردان بدنساز میشود.
Black grape seed extract (GSE) is a supplement known for its potent antioxidant effects and flavonoid properties that can help prevent or reduce cell damage. This study aimed to examine the impact of grape seed extract supplementation and resistance training on oxidative stress indicators in bodybuilders. The research followed a semi-experimental design, with participants divided into supplement and control groups for blood sampling before and after supplement intake in a double-blind fashion. The study included 24 male bodybuilders aged 15-19 years. Blood samples were collected during fasting sessions to measure antioxidant capacity (TAC), malondialdehyde (MDA), creatine kinase (CK), and lactate dehydrogenase (LDH) levels. Data distribution normality was assessed using Shapiro-Wilk tests. The results revealed that resistance training in bodybuilders led to a significant increase in cell damage markers (CK and LDH) and MDA levels, along with a notable decrease in TAC (P<0.05). However, grape seed extract consumption was found to boost TAC levels. The study suggests that bodybuilding activities can elevate cell damage and oxidative stress indicators, while daily intake of grape seed extract (100 mg) can enhance total antioxidant capacity in male bodybuilders.
