پاسخ شاخصهای استرس اکسیداتیو به مکمّلدهی عصاره دانه انگور و تمرینات مقاومتی در بدنسازان
الموضوعات : پژوهش های کاربردی در علوم ورزشی و سلامتفریبا جوشقانی 1 , حمزه رحمانی 2 , امین یوسفوند 3
1 - کارشناسی ارشد، فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.
2 - کارشناسی ارشد، فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تربیت معلم تهران، تهران، ایران.
3 - کارشناسی ارشد، فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد کرج، دانشگاه پیام نور، کرج، ایران
الکلمات المفتاحية: عصاره دانه انگور سیاه, ظرفیت ضد اکسایشی, مالون دی آلدهید, کراتین کیناز, لاکتات دهیدروژناز, مردان بدنساز, تمرینات مقاومتی.,
ملخص المقالة :
عصاره دانه انگور سیاه (GSE) جزء مکمّلهایی محسوب میشود که با دارا بودن خواص فلاونوئیدی، آثار ضدّ اکسایشی بسیار قوی دارد که میتواند از بروز آسیبهای سلولی جلوگیری و یا از شدت آن بکاهد. در این راستا، هدف مطالعه حاضر، بررسی پاسخ شاخصهای استرس اکسیداتیو به مکمّلدهی عصاره دانه انگور و تمرینات مقاومتی در بدنسازان بود. این تحقیق در قالب طرح نیمهتجربی، در دو گروه مکمّل و کنترل، با خونگیری در دو نوبت قبل و بعد از مصرف مکمّل، بهصورت دوسویه کور انجام شد. جامعه آماری مطالعه حاضر را ۲۴ ورزشکار بدنساز مرد با دامنه سنّی ۱۹-۱۵ سال تشکیل میدهند، که به دو گروه مکمّل و دارونما تقسیم شدند. در هر یک از نوبتهای خونگیری بهصورت ناشتا حدود ۵ میلیلیتر خون از آزمودنیها گرفته شد. اندازهگیری شاخصهای خونی شامل ظرفیت ضد اکسایشی (TAC) و مالون دی آلدهید (MDA) و کراتین کیناز (CK) و لاکتات دهیدروژناز (LDH) بود. نرمال بودن توزیع دادهها با استفاده از آزمونهای شاپیرو-ویلک انجام شد. دادههای جمعآوری شده بهوسیله آزمون آماری تیوابسته در سطح معناداری پنج درصد تجزیه و تحلیل شدند. یافتهها نشان داد که انجام تمرینات مقاومتی بدنسازی باعث افزایش معنادار شاخصهای آسیب سلولی (کراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز) و شاخص مالون دی آلدهید، و کاهش معنادار ظرفیت آنتیاکسیدانی تام گردید (05/0>P). مصرف عصاره دانه انگور باعث افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی تام شد. انجام فعالیتهای بدنسازی باعث افزایش شاخصهای آسیب سلولی و استرس اکسیداتیو میگردد که مصرف عصاره دانه انگور (۱۰۰ میلیگرم در روز) باعث افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی تام در مردان بدنساز میشود.
جعفری، افشار (1390). تاثیر مکمّلسازی کوتاهمدت عصاره سیر بر لاکتات و کراتین کیناز تام سرمی مردان سالم پس از یک وهله فعالیت هوازی. المپیک، 3(55)، ص 93-81.
حکاک دخت، الهام؛ اسلامی، فاطمه؛ رجبی، حمید؛ هدایتی، مهدی (1390). اثر تمرین هوازی و مکمّلهای E و C بر آنزیمهای GPX و SOD در موشهای باردار. المپیک، 3(55)، ص 56-47.
دبیدی روشن، ولیالله؛ چوبینه، سیروس؛ فرامرزی، مهدی (1385). اثر مکمّل تورین بر پراکسیداسیون لیپیدی موشهای ویستار بعد از یک وهله فعالیت استقامتی درماندهساز. المپیک، شماره 36، ص 107-99.
رییس ساداتی، ژیلا (1393). تعیین اثر مصرف عصاره هسته انگور بر کوفتگی تاخیری ناشی از فعالیت اکسنتریک در دانشجویان دختر غیرفعال. پایاننامه کارشناسی ارشد. رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه محقق اردبیلی.
زلفی، حمیدرضا؛ ساری صراف، وحید؛ بابائی، حسن؛ امیر ساسان، رامین (1394). تاثیر مکمّلسازی عصاره دانه انگور سیاه و یک جلسه فعالیت هوازی بر پاسخ شاخصهای آسیب سلول عضلانی. در: تهران: نهمین همایش بینالمللی تربیت بدنی و علوم ورزشی.
ساری صراف، وحید؛ بابائی، حسن؛ حق روان، جواد؛ زلفی، حمیدرضا (1393). تاثیر مکمّلسازی کوتاهمدت عصاره دانه انگور سیاه بر مالون دی الدهید و کراتین کیناز سرمی پس از یک جلسه فعالیت هوازی در مردان. المپیک نوین، 1(2)، ص 116-105.
یثربی، محمدعلی؛ سلامی، فاطمه؛ رجبی، حمید؛ سردار، محمد (1389). اثر 8 هفته تمرین سرعتی با و بدون مکمّل ویتامینهای E و C بر مالون دی الدهید و سوپراکسیداز دیسموتاز پلاسمای ورزشکاران. المپیک، 3(51)، ص 147-137.
Alessio, H.M. & Goldfarb, A.H. (1988). Lipid peroxidation and scavenger enzymes during exercise: adaptive response to training. Journal of Applied Physiology, 64(4), p.1333-1336.
Ayala, A., Mario, M. & Argüelles, S. (2014). Lipid peroxidation: production, metabolism, and signaling mechanisms of malondialdehyde and 4-hydroxy-2-nonenal. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, No.6, p. 360438.
Babaei, P., Rahmani-nia, F., Nakhostin, B. & Bohlooli, S.H. (2009). The effect of VC on immunoendocrine and oxidative stress responses to exercise. Journal of Clinical and Diagnostic Research, No. 3, p.1627-1632.
Banerjee, A.K., Mandal, A., Chanda, D. & Chakraborti, S. (2003). Oxidant, antioxidant and physical exercise. Molecular and Cellular Biochemistry, No.253, p. 307-312.
Bloomer, R.J., Goldfarb, A.H. & McKenzie, M.J. (2006). Oxidative stress response to aerobic exercise: comparison of antioxidant supplements. Medicine and Science in Sports and Exercise, No. 38, p.1098-1105.
Bryer, S.C. & Goldfarb, A.H. (2006). Effect of high dose vitamin C supplementation on muscle soreness, damage, function, and oxidative stress to eccentric exercise. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, No. 16, p. 270-280.
Byrne, C. & Eston, R. (2005). The effect of exercise-induced muscle damage on isometric and dynamic knee extensor strength and vertical jump performance. Journal of sports sciences, No. 20, p. 417-425.
Clarkson, P.M. & Sayers, S.P. (1999). Etiology of exercise-induced muscle damage. Canadian journal of applied physiology,24(3), p. 234.
Close, G., Ashton, T., Cable, T., Doran, D. & MacLaren, D. (2004). Eccentric exercise, isokinetic muscle torque and delayed onset muscle soreness: the role of reactive oxygen species. European Journal of Applied Physiology, No. 91, p. 615-621.
Cui, X.P., Li, B.Y., Gao, H.Q., Wei, N., Wang, W.L. & Lu, M. (2008). Effects of grape seed proanthocyanidin extracts on peripheral nerves in streptozocininduced diabetic rats. Journal of Nutritional Science and Vitaminology (Tokyo), 54(4), p. 321-328.
Demirbag, R., Yilmaz, R., Guzel, S., Celik, H., Kocyigit, A. & Ozcan, E. (2006). Effects of treadmill exercise test on oxidative/antioxidative parameters and DNA damage. Anadolu Kardiyology Dergisi, No. 6, p. 135-140.
Diaz, K.M., Feairheller, D.L., Sturgeon, K.M., Williamson, S.T. & Brown, M.D. (2011). Oxidative stress response to short duration bout of submaximal aerobic exercise in healthy young adults. International Journal of Exercise Science, No. 4, p. 247-256.
Doustar, Y. & Mohajeri, D. (2010). Antioxidant effect of extract of the grape seed in streptozotocin induced diabetic rats. Zahedan journal of reserch in medical scinces, No.12, p. 9-14.
Erbas, M. & Sekerci, H. (2011). Importance of free radicals and occurring during food Processing. Journal GIDA- Journal of Food, 36(6), p. 349-356.
Freeman, B.A. & Crapo, J.D. (1982). Biology of disease: free radicals and tissue injury. Labotatory Investigation, 42(5), p. 412-426.
Gianmaria, F., Ferrazzano, I.A., Aniello, I., Armando, Z.G.P. & Antonino, P. (2011). Plant Polyphenols and Their Anti-Cariogenic Properties: A Review. Molecules. Journal of Physiology, No.16, p.1486-1507.
Haff, G.G. & et al. (2003). Carbohydrate supplementation and resistance training. Journal of Strength andConditioning Research,17(1), p.187-196.
Halliwell, B. (2012). Free radicals and antioxidants: updating a personal view. NutritionReviews, 70(5), p. 257-265.
Harrison, A.J. & Gaffney, S.D. (2004). Effects of muscle damage on stretch-shortening cycle function and muscle stiffness control. The Journal of Strength & Conditioning Research, 18(4), p. 771.
Konig, D., Wagner, K.H., Elmadfa, I. & Berg, A. (2001). Exercise and oxidative stress: significance of antioxidants with reference to inflammatory, muscular, and systemic stress. Exercise Immunology Review, No. 7, p. 108-133.
Mancino, R., Di Pierro, D., Varesi, C., Cerulli, A., Feraco, A. & Cedrone, C. (2011). Lipid peroxidation and total antioxidant capacity in vitreous, aqueous humor, and blood samples from patients with diabetic retinopathy. Molecular Vision, No.17, p.1298-1304.
Miles, M. & Conant, S.B., Lemke, S.M. & Hogan, S. (2004). IL-6, CRP, and CK Responses to a 20mile Race at Altitude in Women Verses Men. Medicine & Science in Sports & Exercise 36(5). DOI:10.1097/00005768-200405001-00712
Pourghassem-Gargari, B., Abedini, S., Babaei, H., Aliasgarzadeh, A. & Pourabdollah, P. (2011). Effect of supplementation with grape seed (Vitis vinifera) extract on antioxidant status and lipid peroxidation in patient with type diabetes. Journal of Medicinal Plants Research, No. 5, p. 2029-2034.
Proske, U. & Morgan, D. (2001). Muscle damage from eccentric exercise: mechanism, mechanical signs, adaptation and clinical applications. The Journal of physiology, 537(2), p. 333-345.
Sano, A. & Uchida, R. (2007). Beneficial Effects of Grape Seed Extract on Malondialdehyde Modified LDL. Journal of Nutritional Science and Vitaminology, No. 53, p. 174-182.
Serafini, M. & Del Rio, D. (2004). Understanding the association between dietary antioxidants, redox status and disease: is the total antioxidant capacity the right tool? Redox Report, 9(3), p. 145-152.
Shi, J., Yu, J., Pohorly, J.E. & Kakuda, Y. (2003). Polyphenolics in grape seeds-biochemistry and functionality. Journal of Medicinal Food, No. 6, p. 291-299
Silva, L.A., Silveira, P.C., Ronsani, M.M., Souza, P.S., Scheffer, D., Vieira, L.C., Benetti, M., De Souza, C.T. & Pinho, R.A. (2011). Taurine supplementation decreases oxidative stress in skeletal muscle after eccentric exercise. Cell Biochem Funct. 29(1), p. 43-9.
Taghizadeh, M., Malekian, E., Memarzadeh, R., Mohammadi, A. & Asemi, E. (2016). Grape Seed Extract Supplementation and the Effects on the Biomarkers of Oxidative Stress and Metabolic Profiles in Female Volleyball Players: A Randomized, Double-Blind, Placebo- Controlled Clinical Trial. Iranian Red Crescent Medical Journal, 18(9): e31314.
Vertuani, S., Angusti, A. & Manfredini, S. (2004). The antioxidants and pro-antioxidants network: an overview. Current Pharmaceutical, 10(14), p.1677-1694.
Vigna, G.B., Costantini, F., Aldini, G., Carini, M., Catapano, A., Schena, F. & et al. (2003). Effect of a standardized grape seed extract on low-density lipoprotein susceptibility to oxidation in heavy smokers. Metabolism and experimental, No. 52, p. 1250-1257.
Vincent, H.K. & Taylor, A.G. (2006). Biomarkers and potential mechanisms of obesityinduced oxidant stress in humans. International Journal of Obesity,30(3), p. 400-418.
Vinson, J.A., Proch, J. & Bose, P. (2001). MegaNatural (R) Gold Grape seed Extract: In Vitro Antioxidant and In Vivo Human Supplementation Studies. Journal of Medical Food, No. 4, p. 17-26.
White, J.P. & et al. (2008). Effect of carbohydrate-protein supplement timing on acute exercise-induced muscle damage. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 5(1), p.1-7.
Wu, L.L., Chiou, C.C., Chang, P.Y. & Wu, J.T. (2004). Urinary 8-OHdG: A marker of oxidative stress to DNA and a risk factor for cancer, atherosclerosis and diabetics. Clinical Chimical Acta, 339(1-2), p. 1-9.