بررسی شرایط بهینه در میکرو استخراج مایع - مایع ترکیبات موجود در عرق گیاهMenthe piperita ، به روش تاگوچی
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی مواد غذاییفرشته نعمت اللهی 1 , شهلا مظفری 2 , سام صارمی 3
1 - استادیار گروه شیمی، واحد تهران شرق، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران، ایران
2 - استادیار گروه شیمی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
3 - دانشجوی کارشناسی ارشد گروه شیمی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
کلید واژه: روش تاگوچی, طراحی آزمایش, عرق نعنا, کروماتوگرافی گازی, میکرواستخراج,
چکیده مقاله :
مقدمه: روش های میکرو استخراج به ایی اطلاق می گردد که در آنها حجم فاز استخراجی بسیار کمتر از حجم نمونه باشد و بنابراین به دلیل ظرفیت پایین فاز استخراجی، استخراج به طور کامل صورت نمی گیرد و فقط کسر کوچکی از آنالیت به داخل فاز استخراج کننده منتقل میشود و در مواردی، پس از استخراج، غلظت گونه در محلول نمونه با غلظت اولیه اش برابری میکند. پس در واقع استخراج از نوع تعادلی می باشد. مواد و روش ها: عرق گیاه نعناع از بازار تهیه شده وبه وسیله اتانل بعنوان حلال پخش کننده و کلروفرم بعنوان حلال استخراج کننده، مواد موثره آن استخراج گردید. ترکیبات استخراج شده به دستگاه GC-MS تزریق شده و کروماتوگرام حاصل بررسی گردید. طراحی آزمایشات برای استخراج بهینه مواد موثره به روش تاگوچی انجام شد یافتهها: استفاده از روش تاگوچی نشان داد که با استفاده از 500 میکرولیتر اتانل و 60 میکرولیتر کلروفرم میتوان بهترین میکرواستخراج را انجام داد. بیش از 93٪ از ترکیبات شیمیایی عرق نعناع شناسایی گردید. استفاده از روشهای آماری مانند تاگوچی در طراحی آزمایشات کمک فراوانی مینماید. نتیجه گیری: با استفاده از طراحی آزمایش میتوان در وقت، مواد مصرفی و تعداد آزمایشات صرفهجویی نمود و بهترین جواب با کمترین تعداد آزمایش نتیجه میشود. بیش از 93% ترکیبات شیمیایی عرق نعناع با کمترین حجم حلال مصرفی شناسایی گردید.
Introduction: Microextraction is regarded as an extraction technique where the volume of theextracting phase is much smaller than the sample. Therefore extraction does not take placecompletely and thus a fraction of analytes is transferred in to the extracting phase. However insome cases after the extraction the concentration of extractable correlates with the initialconcentration. Therefore the aim of this research work is the optimization of liquid –liquidmicro extraction of Menthe piperita floral water.Materials and Methods: Floral water of Menthe piperita was obtained from the localmarket. Ethanol and chloroform were used as extracting solvents and the obtained chemicalcompounds were applied onto a GC- MS. Taguchi method was applied to determine theoptimum extraction of active compounds in the sample.Results: The application of Taguchi method indicated that ethanol and chloroform tetrachloride at the concentrations of 500 and 60 showed the highest microextraction raterespectively.Conclusion: 93% of the chemical compounds present in the sample were identified using theleast quantity and volume of the extracting solvent.