مقایسه میزان اسید فولیک تولید شده در ماست پروبیوتیک و ماست معمولی حاصل از شیر گاو، شیر گوسفند و شیر بز
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی مواد غذاییالناز تمسکنی زاهدی 1 , محمد رضا احسانی 2 , عزیز همایونی راد 3 , انوشه شریفان 4 , کامبیز لاریجانی 5
1 - کارشناس ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد علوم تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد علوم تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - استادیار تکنولوژی مواد غذایی، دانشکده تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 - استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
5 - استادیار گروه شیمی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
کلید واژه: اسید فولیک, اسیدیته, باکتری پروبیوتیک بومی, لاکتوباسیلوس کازئی, ماست پروپیوتیک,
چکیده مقاله :
مقدمه: در سال های اخیر استفاده از محصولات پروبیوتیک به دلیل اثرات سلامتی بخش برای مصرف کنندگان رو به افزایش است. یکی از این خواص، تولید ویتامین های گروه ب خصوصـا اسید فولیک و مشتقات آن توسط باکتری های پروبیوتیک می باشد. در این پژوهش میزان افزایش اسید فولیک در ماست معمولی و ماست پروبیوتیک حاوی گونه بومی مورد آزمایش قرار گرفت. مواد و روشها: جهت تهیه ماست از سه نوع شیر گاو، گوسفند و بز استفاده شده است. در این پژوهش از باکتریهای ماست معمولی ((YC-X11 و لاکتوباسیلوس کازئی (y2b4, JQ41273501) استفاده شد. نمونه های ماست در دمای 42 درجه سلسیوس به مدت چهار ساعت گرمخانه گذاری شدند. اسید فولیک تولید شده در مدت زمان تخمیر و 14 روز نگهداری در دمای 4 درجه سلسیوس توسط دستگاه HPLC اندازه گیری شد. هم چنین تغییرات اسیدیته و pH و ارزیابی حسی در روز اول، هفتم و چهاردهم مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: توانایی تولید اسید فولیک توسط باکتری پروبیوتیک بومی در تمام نمونه ماست حاصل از سه نوع شیر گاو، گوسفند و بز مشاهده شد. میزان اسید فولیک تولید شده در ماست حاوی باکتری های پروبیوتیک بیشتر از ماست معمولی بود (05/0>p). تغییرات pH در مدت نگهداری روند نزولی داشته و اسیدیته در طول مدت 14روز نگهداری افزایش یافته است. نتیجه گیری: باکتری بومی لاکتوباسیلوس کازئی توانایی افزایش اسید فولیک تا سه برابر میزان تولید شده در ماست معمولی را دارا می باشد هم چنین باکتری پروبیوتیک مورد آزمایش در این پژوهش خواص نامطلوبی در ماست ایجاد نکرد و محصول مناسبی تولید شده است.
Introduction: The consumption of probiotic products due to their functional effect on theconsumers has been increasing in recent years. One of the effects is the production of B groupvitamins, specially folic acid and its derivatives by probiotic bacteria. The aim of this study isto examine the growth rate of folic acid in indigenous set and probiotic yogurt.Materials and Methods: In order to prepare yogurt, milk samples from cow, sheep and goatwere provided and microorganisms consisting of Lactobacillus casei (y2b4, JQ41273501) andordinary yogurt culture (YC-X11) were employed. The samples were incubated for four hoursat 42oC. Folic acid produced during fermentation and storage for 14 days at 4oC weredetermined using liquid chromatography (HPLC). Furthermore, acidity and pH changes andsensory scores were determined on the first, 7th and 14th days.Results: The ability of folic acid production by indigenous probiotic in all the milk samples(cow, sheep and goat) were observed. The rate of folic acid produced by probiotic bacteriawas more than that of set yogurt (P <0.05). pH changes during storage period has a downwardtrend while the acidity took an upward trend on the 14th day of storage time (P <0.05).Conclusion: In general this study has indicated that indigenous Lactobacillus casei is able toincrease the folic acid rate of production up to three times as compared to that produced bythe set yogurt. The inoculation of probiotic had no significant effect on the sensory propertiesof yogurt and an acceptable product has been produced.
