بررسی نمایه تغذیه سالم در زندان مرکزی مشهد در سال1387
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی مواد غذاییمحمد صفریان 1 , شهره عشقی 2 , نیلوفر رجائئ 3 , محسن مزیدی 4 , حبیب الله اسماعیلی 5 , علی بابائی 6 , محسن نعمتی 7
1 - دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشکده پزشکی، گروه تغذیه، مرکز تحقیقات بیوشیمی تغذیه، مشهد، ایران
2 - دانشجوی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشکده پزشکی، مشهد، ایران
3 - دانشجوی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشکده پزشکی، مشهد، ایران
4 - دانشجوی کارشناسی ارشد علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشکده پزشکی، گروه تغذیه، مرکز تحقیقات بیوشیمی تغذیه، مشهد، ایران
5 - دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گروه آمار زیستی و عضو مرکز تحقیقات علوم بهداشتی دانشکده بهداشت، مشهد، ایران
6 - همکار تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشکده پزشکی، گروه تغذیه، مشهد، ایران
7 - همکار تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشکده پزشکی، گروه تغذیه، مشهد، ایران
کلید واژه: دپارتمان کشاورزی ایالات متحده , زندان مرکزی مشهد, نمایه تغذیه سالم,
چکیده مقاله :
مقدمه: نمایه تغذیه سالم (HEI) اولین بار در سال 1989برای بررسی و پایش وضعیت تغذیه مردم آمریکا توسط دپارتمان کشاورزی ایالات متحده آمریکا (USDA) ابداع شد. با توجه به اینکه زندان یک محیط بسته است و سلامت زندانیان ارتباط زیادی با دریافت غذای آنان دارد بررسی وضعیت تغذیه آنان با استفاده از این نمایه راهگشای خوبی برای مسئولین دولتی برنامهریز میباشد. مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی مقطعی تعداد 435 نفر از زندانیان (48 زن و 387 مرد) به صورت تصادفی طبقاتی انتخاب شدند و پس از دریافت موافقت نامه کتبی مورد بررسی قرار گرفتند. دریافت غذایی این افراد به طور کامل ثبت و اندازهگیری شد. به این منظور منوی غذای زندان، میزان غذای دور ریخته شده و مقدار خرید مواد غذایی از فروشگاه زندان مورد بررسی قرار گرفت. سپس امتیاز نمایه تغذیه سالم در این افراد محاسبه گردید. نتایج به صورت میانگین و انحراف معیار و جداول فراوانی توصیف شد. یافتهها: امتیاز نمایه تغذیه سالم در زندان مرکزی مشهد 80 درصد از امتیاز قابل محاسبه به دست آمد. امتیاز مصرف میوه جات صفر، گوشت و حبوبات 4، لبنیات 5/9، تنوع غذایی 9 و امتیاز مصرف گروههای غذایی غلات و سبزیجات هرکدام 10 برآورد شد. میزان مصرف نمک قابل اندازه گیری نبود. نتیجهگیری: با توجه به نتایج این مطالعه وضعیت تغذیه ای زندانیان زندان مرکزی مشهد نسبتا مناسب برآورد می شود. البته در بعضی موارد نیازمند توجه بیشتر مسئولین مربوطه می باشد.
Introduction: Healthy Eating Index (HEI) was first developed to assess and monitor nutritional status of Americans by the United States Department of Agriculture (USDA) in 1989. HEI is one of the scoring systems in nutritional researches. Since prison is an isolated place and prisoner’s state of health to some degree depends on the food consumed, therefore the nutritional status by this index might have some implementations for the policy makers.Materials and Methods: In a cross sectional study 435 prisoners (48 females and 387 males) were recruited using stratified random sampling method proportional to the ward population. Food intake from different sources in prison was assessed by analysing prison food menu, measuring wasted foods and food bought and provided by prison supermarkets. Results: HEI score in Mashhad Central Prison was 80 percent of the total calculated score.Scores for consumption of fruit, meat and poultry, dairy products and food variety were 0, 4, 9.5 and 9 respectively. Other food groups concerned with vegetable and cereals had scores of 10. Sodium intake representing the salt consumption was not measured.Conclusion: The results of this study showed that eating pattern of prisoners is healthy but steps might be taken to improve the quality of the food consumed.
Bowman, S. A., Lino, M., Gerrior, S. A. & Basiotis, P. P. (1994). Policy and Promotion. CNPP-5.
Hann, C. S., Rock, C. L., King, I. & Drewnowski, A. (2001). Validation of the Healthy Eating Index with use of plasma biomarkers in a clinical sample of women. American journal of clinical nutrition, 74:479–86.
Weinstein, S. J. (2004). Vogt TM, Gerrior SA. Healthy Eating Index Scores Are Associated with Blood Nutrient Concentrations in the Third National Health and Nutrition Examination Survey. J Am Diet Assoc, 104:576-584.
Bethene, E. R. (1999). Healthy Eating Index Scores Among Adults, 60Years of Age and Over, by Sociodemographic and Health Characteristics: United States, 395.
Breslow, R. A., Guenther, P. M., Juan, W. & Graubard, B. I. (1999). Alcoholic beverage consumption, nutrient intakes, and diet quality in the US adult population.
McCullough, M. L., Feskanich, D., Rimm, E. B.,Giovannucci, E. L., Ascherio, A., Variyam, J. N., Spiegelman, D., Stampfer, M. J. & Willett, W. C. ( 2000). Adherence to the Dietary Guidelines for Americans and risk of major chronic disease in men. American Journal of Clinical Nutrition, 72(5): 1223-1231.
Gebhardt, S. E. & Thomas, R. G. (2002). Nutritive value of the edible part of food. In: Nutritive value of foods. 3rd ed. Washington D.C. United States of America: U.S Department of agriculture, 12-90.
Previdelli, A. N., Lipi, M., Castro, M. A. & Marchioni, D. M. (2010). Dietary quality and associated factors among factory workers in the metropolitan region of São Paulo, Brazil. Rev Bras Epidemiol., 13(3):425-33
Shatenstein, B., Nadon, S., Godin, C. & Ferland, G. (2005).Diet Quality of Montreal-Area Adults Needs Improvement: Estimates from a Self-Administered Food Frequency Questionnaire Furnishing a Dietary Indicator Score. J Am Diet Assoc 105:1251-1260.
Azadbakht, L., Mirmiran, P., Hosseini, F. & Azizi, F. (2005). Diet quality status of most Tehranian adults needs improvement. Asia Pac J Clin Nutr., 14(2):163-168.