بهینه سازی شرایط تولید ترکیبات پروتئینی با خاصیت ضد میکروبی در سه جدایه پروبیوتیک و اثر آن بر Listeria monocytogenes
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی مواد غذاییعباس اخوان سپهی 1 , مهرناز اسماعیل زاده 2
1 -
2 -
کلید واژه:
چکیده مقاله :
چکیده مقدمه: باکتریوسینهای حاصل از Lactobacillus spp دارای فعالیت مهارکنندگی وسیعی علیه میکروارگانیسمهای پاتوژن مواد غذاییاند. هدف از این مطالعه بهینه سازی شرایط تولید ترکیبات پروتئینی در سه جدایه پروبیوتیک و بررسی اثر باکتریوسین استخراج شده بر L. monocytogenes بود. مواد و روشها: از 20 نمونه ماست محلی جدایههای لاکتوباسیل بدست آمد و به منظور بهینهسازی شرایط تولید ترکیبات پروتئینی، جدایههای بومی و استاندارد در 4 دمای مختلف نگهداری شدند، همچنین تاثیر اکسیژن و دیاکسیدکربن و ترکیب محیط کشت در سه محیط Skim milk، MRS و MRS به همراه عصاره مخمر بر روی لاکتوباسیلها ارزیابی شد و با اضافه کردن ترکیبات معدنی توان تولید باکتریوسین در جدایهها بررسی گشت. با استفاده از روش لوری، میزان پروتئین محلول تعیین گردید و توسط سولفات آمونیوم، دیالیز و SDS-PAGE باکتریوسینها استخراج، خالصسازی، وزن مولکولی آنها تعیین و اثر باکتریوسین استخراج شده برL. monocytogenes ارزیابی شد. یافتهها: در مجموع سه جدایه لاکتوباسیل با فعالیت بالای مهارکنندگی بدست آمد. بیشترین فعالیت باکتریوسین در دمای ºC30 بعد از گذشت 23 ساعت در محیط MRS به همراه عصاره مخمر تعیین گردید. نتایج حاصل از تلقیح لاکتوباسیلها در جو % 5 CO2 و انکوباتور معمولی یکسان بود. ترکیبات معدنی هیچ تاثیری در تولید باکتریوسین نداشتند. بهترین سویه Ln10 گزارش شد که هاله عدم رشد آن 30 میلی متر تعیین گردید. نتایج SDS-PAGE ایجاد تک باند پروتئینی با وزن 50 تا 58 کیلودالتون را نشان داد. نتیجهگیری: در این تحقیق، حداکثر تولید باکتریوسین در فازلگاریتمی رشد حاصل شد درحالی که تولید این ترکیبات در سه سویه استاندارد در ابتدای فاز رکود مشاهده گردید. واژه های کلیدی : باکتریوسین، بهینهسازی، پروبیوتیک، لاکتوباسیل، Listeria monocytogenes